18/11/202416:39

Αυξάνοντας τη Δράση για τους Ωκεανούς: Η 10η Our Ocean Conference στη COP29- Ελληνική Συμμετοχή με ενεργή συμμετοχή της Δρ. Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου στο Ocean Pavilion της COP29 για την Προώθηση της Δράσης για τους Ωκεανούς (Photos)

Αυξάνοντας τη Δράση για τους Ωκεανούς: Η 10η Our Ocean Conference στη COP29- Ελληνική Συμμετοχή στο Ocean Pavilion της COP29 για την Προώθηση της Δράσης για τους Ωκεανούς

Στο πάνελ του Our Ocean Conference στο Ocean Pavilion, στο πλαίσιο της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, COP29, που πραγματοποιείται στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν συμμετείχε ενεργά Βουλευτής Ηλείας, Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Ειδική Απεσταλμένη του Πρωθυπουργού για τους Ωκεανούς και συντονίστρια της 9ης Our Ocean Conference.

Η εκδήλωση με τίτλο “Mobilizing Ocean Action: the 10th Our Ocean Conference”, διοργανώθηκε για να προωθήσει την συνεργασία για την προστασία των ωκεανών και να σηματοδοτήσει την έναρξη της προετοιμασίας για την 10η Our Ocean Conference που θα πραγματοποιηθεί στην Κορέα το 2025.Το Our Ocean Conference, το οποίο ξεκίνησε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2014, από τον τότε Υπουργό Εξωτερικών, Jon Kerry, έχει εξελιχθεί σε μια σημαντική πλατφόρμα για την παγκόσμια κοινότητα, με στόχο την ανάδειξη της σημασίας των ωκεανών και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Μέχρι σήμερα, το Our Ocean Conference έχει συγκεντρώσει πάνω από 2.600 δεσμεύσεις, συνολικής αξίας περίπου 140 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την προστασία των ωκεανών.

Η Κορέα, ως διοργανώτρια χώρα της 10ης Our Ocean Conference, με τη στήριξη όλων των συμμετοχόντων, στοχεύει να συνεχίσει αυτήν την κληρονομιά, προωθώντας μετασχηματιστικές δράσεις με σύνθημα “Our Ocean, Our Action”.Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα ισχυρό μήνυμα από τον ίδιο τον John Kerry.

Ο κ. Kerry τόνισε την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία 10 χρόνια στην προστασία των ωκεανών, χάρη στις δεσμεύσεις χωρών και εταιρειών, αλλά και την ανάγκη για ακόμα μεγαλύτερη κινητοποίηση, καθώς οι ωκεανοί αντιμετωπίζουν αυξανόμενες απειλές λόγω της κλιματικής κρίσης, της ρύπανσης και της υπερεκμετάλλευσης. Επισήμανε επίσης την σημασία της λογοδοσίας και της συνεργασίας μεταξύ όλων των σχετικών πολυμερών συμφωνιών.


Στη συνέχεια, η Δρ. Αυγερινοπούλου είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στην επιτυχημένη διοργάνωση της 9ης Our Ocean Conference στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2024. Τόνισε πως η Ελλάδα, ως ισχυρή ναυτική χώρα και ηγέτης στην παγκόσμια ναυτιλία, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, φιλοξένησε 130 χώρες (συμπεριλαμβανομένων 11 αρχηγών κρατών/κυβερνήσεων και 60 υπουργών), 20 διεθνείς οργανισμούς και πάνω από 3000 υψηλόβαθμους εκπροσώπους.

Η 9η Our Ocean Conference οδήγησε σε 471 νέες δεσμεύσεις, συνολικού ύψους 11,35 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στους τομείς της κλιματικής αλλαγής και της σχέση της με τους ωκεανούς, της βιώσιμης αλιείας, της βιώσιμης Γαλάζιας Οικονομίας, τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, της ναυτιλιακής ασφάλειας και της θαλάσσιας ρύπανσης.Η Ελλάδα ανακοίνωσε 21 συγκεκριμένες δεσμεύσεις, ύψους 780 εκατομμυρίων ευρώ, με έμφαση στις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης, τη βιώσιμη αλιεία και τη γαλάζια οικονομία.

Σημαντικότερες από τις εθνικές δεσμεύσεις:

 Δημιουργία δύο νέων θαλάσσιων πάρκων στο Ιόνιο και το Αιγαίο, καλύπτοντας περίπου το 32% των εθνικών υδάτων.

 Σύστημα παρακολούθησης και επιτήρησης των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών με χρήση νέων τεχνολογιών.

 Απαγόρευση ορισμένων αλιευτικών πρακτικών (π.χ. τράτα βυθού) έως το 2030.

 Δημιουργία Ταμείου Απανθρακοποίησης για τα ελληνικά νησιά, με πόρους περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ (ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη).

 Εξοπλισμός 12 λιμένων στην Ελλάδα με συστήματα ηλεκτροδότησης πλοίων από την ξηρά (“cold ironing”). Υποστήριξη πλοίων χαμηλών εκπομπών.

 Κύρωση της Συμφωνίας BBNJ.Η Δρ. Αυγερινοπούλου υπογράμμισε ότι ο ωκεανός είναι σύμμαχος στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να συνεχίσει τις προσπάθειες για την προστασία του. Υπενθύμισε ότι “δεν υπάρχει πράσινο χωρίς μπλε” και κάλεσε όλα τα κράτη να συμμετέχουν ενεργά στις προσπάθειες για την προστασία των ωκεανών.Στη συνέχεια, ακολούθησαν η τοποθέτηση του HE KIM Sungbum, Αναπληρωτή Υπουργού, Υπουργείο Ωκεανών και Αλιείας, Δημοκρατία της Κορέας. Ο κ. Kim παρουσίασε το όραμα της Κορέας για την 10η Our Ocean Conference και τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης των ωκεανών.

Αναφέρθηκε στα πέντε στοιχεία που θα καθορίσουν την επιτυχία της διάσκεψης, την ύπαρξη γραμματείας για πρώτη φορά, την σύνδεση με άλλα διεθνή γεγονότα (όπως η APEX summit), την ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας στην προστασία των ωκεανών (“digital oceans”) και την ενίσχυση της λογοδοσίας και της παρακολούθησης της υλοποίησης των δεσμεύσεων.

Η Δρ. Sue Biniaz, Principal Deputy Special Envoy for Climate, ΗΠΑ, εστίασε στις προκλήσεις που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή για τους ωκεανούς και υπογράμμισε την ανάγκη για συντονισμένη δράση σε παγκόσμιο επίπεδο. Εξήγησε πως η διεθνής κοινότητα μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις μέσω συντονισμένων δράσεων και αναφέρθηκε στην σημασία της Our Ocean Conference ως πλατφόρμας για την προώθηση της συνεργασίας και της λογοδοσίας.

Ας σημειωθεί ότι την εναρκτήρια ομιλία έκανε ο Kilaparti Ramakrishna, Senior Advisor on Ocean and Climate Policy to the President of Woods Hole Oceanographic Institution. Ο κ. Ramakrishna αναφέρθηκε στην σημαντική συνεισφορά των επιστημονικών φορέων στην παροχή δεδομένων και πληροφοριών για την κατάσταση των ωκεανών και την ανάγκη για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ επιστήμης και πολιτικής.

Η εκδήλωση “Mobilizing Ocean Action: the 10th Our Ocean Conference” αποτέλεσε μια σημαντική ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων και προώθηση της συνεργασίας για την προστασία των ωκεανών. Η Κορέα, ως διοργανώτρια χώρα της 10ης Our Ocean Conference, δεσμεύεται να συνεχίσει τις προσπάθειες για την διασφάλιση της βιωσιμότητας των ωκεανών για τις επόμενες γενιές.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα