Αύξηση 72,5% στο λαθρεμπόριο τσιγάρων στην 7ετία
11/06/201908:17

Αύξηση 72,5% στο λαθρεμπόριο τσιγάρων στην 7ετία

[ad_1]

της Αλεξάνδρας Γκίτση

Εάν η ευημερία ενός κράτους και των πολιτών του συνδέεται με το πόσο χαμηλά είναι το λαθρεμπόριο, τότε η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε βαθιά ύφεση.

Για του λόγου το αληθές η παράνομη αγορά τσιγάρων στην Ελλάδα εκτινάχθηκε πέρυσι στο 23,6% της αγοράς με αποτέλεσμα η χώρα να βρίσκεται στην πρώτη θέση αφού έχει το μεγαλύτερο ποσοστό παράνομων τσιγάρων στην ΕΕ. 

Αυτό κόστισε στα κρατικά ταμεία 690 εκατ. ευρώ όταν το 2017 σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας της OLAF και της EUROPOL το λαθρεμπόριο τσιγάρων είχε υπολογισθεί στα 600 εκατ. ευρώ.

Ενώ σε σύγκριση με το 2011, όπου με βάση τα στοιχεία της έκθεσης της KPMG τα χαμένα έσοδα για το κράτος είχαν υπολογισθεί στα 400 εκατ. ευρώ, δηλαδή τις συντάξεις του στενού δημόσιου τομέα για έναν μήνα ή 860.000 επιδόματα ανεργίας, το λαθρεμπόριο αυξήθηκε κατά 72,5%. 

Σύμφωνα με την έκθεση για το 2018 στην Ελλάδα καταγράφηκε η μεγαλύτερη ποσότητα παραποιημένων τσιγάρων στην ΕΕ (1,5 δισ. τσιγάρα). Σήμερα η φορολογία στα τσιγάρα ξεπερνά το 85% της λιανικής τιμής. Συγκεκριμένα σε κάθε πακέτο που πωλείται προς 4,5 ευρώ αντιστοιχούν φόροι 3,85 ευρώ και το ποσό που απομένει μοιράζεται στους καπνοπαραγωγούς, στην καπνοβιομηχανία, στη λιανική και στους διανομείς.

Σύμφωνα με την Έκθεση, το 2018, η κατανάλωση παράνομων τσιγάρων στην ΕΕ υπολογίστηκε στο 8,6% της συνολικής κατανάλωσης, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 43,6 δισεκατομμύρια τσιγάρα, το οποίο ισοδυναμεί με τέσσερις φορές τη νόμιμη κατανάλωση στην Ελλάδα.

Η κατανάλωση παράνομων τσιγάρων στην ΕΕ παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά, όμως, σύμφωνα με τη μελέτη, η κατανάλωση παραποιημένων τσιγάρων αυξήθηκε κατά 30% από την προηγούμενη χρονιά – στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ως σήμερα.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα