Brexit: Ριζικές αλλαγές σε εργασία και δίδακτρα για σπουδές για τους Έλληνες στη Μεγάλη Βρετανία- Δείτε τι αλλάζει
Στην τσέπη τους θα καταλάβουν οι Έλληνες φοιτητές που σκοπεύουν να σπουδάσουν στη Μεγάλη Βρετανία μέσα στα επόμενα χρόνια μία από τις βασικότερες επιπτώσεις του Brexit. Συγκεκριμένα όσοι φοιτητές εγγραφούν σε βρετανικά πανεπιστήμια από το επόμενο ακαδημαϊκός έτος θα πρέπει να πληρώσουν περίπου 16.500 ευρώ το χρόνο σε δίδακτρα καθώς θα λογίζονται πλέον ως διεθνείς φοιτητές.
Ωστόσο, όσοι φοιτητές είναι ήδη εγγεγραμμένοι στα πανεπιστήμια θα πληρώνουν το ίδιο ποσό με τους Βρετανούς συμφοιτητές τους καθόλη τη διάρκεια των σπουδών τους. «Από τον Σεπτέμβριο του 2021 ένα Ευρωπαίος φοιτητής θα πληρώνει όσα και ένας διαθνής φοιτητής. Αυτό σημαίνει ότι αναδιαμορφώνεται ο ακαδημαϊκός χάρτης της εκπαίδευσης, καθώς πολλά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια θα προσελκύσουν Ευρωπαίους φοιτητές με χαμηλότερα δίδακτρα», σημείωσε στο Open Tv και στη Γεωργία Γαρατζιώτη ο επίκουρος καθηγητής Μάρκετινγκ στο πανεπιστήμιο του York, Κάρολος Παπαδάς.
Παράλληλα, οι Έλληνες φοιτητές χάνουν και τα κρατικά βρετανικά φοιτητικά δάνεια για την πληρωμή των διδάκτρων τους, ενώ από 1η Ιανουαρίου προκύπτει και το θέμα της φοιτητικής visa. «Από 1/1 του 2021 οι φοιτητές δεν θα μπορούν να έρχονται πλέον χωρίς φοιτητική βίζα στο Ηνωμένο Βασίλειο», τόνισε ο καθηγητής και ξεκαθάρισε ότι «θα υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για τους φοιτητές ώστε να βρουν εργασία στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την αποφοίτησή τους».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, δεν είναι λίγοι οι Έλληνες φοιτητές που προσπαθούν την τελευταία στιγμή να προλάβουν την προθεσμία. «Θέλουν να εγγραφούν την τελευταία στιγμή σε νέα μεταπτυχιακά προγράμματα προκειμένου να προλάβουν τα χαμηλά δίδακτρα και τη διαδικασία της visa», ανέφερε ο κ. Παπαδάς.
Ριζικές Αλλαγές και στον τομέα της εργασίας
Στον τομέα της εργασίας, για όσους επιχειρήσουν να βρουν δουλειά στη Μεγάλη Βρετανία από το νέο έτος τα πράγματα γίνονται κατά πολύ δυσκολότερα. «Θα υπάρχει ένα σύστημα μοριοδότησης, στο οποίο θα πρέπει κάποιος να έχει 70 μόρια για να μπορεί να εξασφαλίσει μόνιμη εργασία και δικαίωμα παραμονής στη χώρα χωρίς περιορισμούς», είπε στο Open ο Άγγελος Παρασκευαΐδης, Οικονομικός αναλυτής Φαρμακοβιομηχανίας στο Λονδίνο.
Οι προϋποθέσεις για εργασία στο Ηνωμένο βασίλειο μετά το Brexit είναι οι εξής:
- Ειδική άδεια πρόσληψης
- Ένα ελάχιστο επίπεδο σπουδών – Αυτή τη στιγμή Απολυτήριο Λυκείου
- Μισθό τουλάχιστον 20.000 με 25.000 στερλίνες τον χρόνο
Στόχος των Βρετανών είναι με αυτό τον τρόπο να μειώσουν την ανειδίκευτη αλλά και τη μαύρη εργασία.
ethnos.gr