17/01/202416:34

Χρ. Σταϊκούρας: “Τέλος του 2025 θα έχει ολοκληρωθεί το Πάτρα – Πύργος- Με υψηλό και επιταχυνόμενο ρυθμό τα έργα (Photos)

Με υψηλό και επιταχυνόμενο ρυθμό η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών πραγματοποιεί σήμερα, Τετάρτη, επίσκεψη στα εργοτάξια του υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομου Πατρών – Πύργου. Μετά την ενημέρωση για την πορεία του έργου στις εγκαταστάσεις του αυτοκινητόδρομου της Ολυμπίας Οδού στο Ρίο, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε: «Βρισκόμαστε εδώ για να επιθεωρήσουμε – εκ νέου – τις εργασίες προόδου ενός εμβληματικού οδικού έργου, αυτού της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος, μήκους περίπου 75 χιλιομέτρων.

Η συνολική πρόοδος του έργου έχει ξεπεράσει πλέον το 30%. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2023, όταν είχαμε επισκεφθεί τα εργοτάξια, η πρόοδος κατασκευής υπολειπόταν του 20%. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε διάστημα έξι μηνών, το έργο προχώρησε με πάρα πολύ υψηλό και επιταχυνόμενο ρυθμό. Εκτιμούμε ότι το ποσοστό ολοκλήρωσης θα διαμορφωθεί στο 50% μέχρι τον Ιούνιο και θα υπερβεί το 75% στο τέλος του έτους. Με την ολοκλήρωση του έργου να επιτυγχάνεται, όπως έχουμε δεσμευτεί, μέσα στο 2025.

Η Κυβέρνηση υλοποιεί, με συνέπεια, ένα ακόμη εμβληματικό έργο, με σημαντικό αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο, αναγκαίο για την οδική ασφάλεια των διαδρομών στη Δυτική Πελοπόννησο. Αυτό το έργο, μαζί με την παράδοση του οδικού άξονα Άκτιο – Αμβρακία σε λίγες ημέρες, την ολοκλήρωση σημαντικού τμήματος του Ε65 σε λίγους μήνες, και τη λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης μέσα στο έτος, συνιστούν συλλογικά ορόσημα επιτυχίας για το 2024. Η χώρα αναπτύσσεται, αναβαθμίζεται, ισχυροποιείται».

Η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές Χριστίνα Αλεξοπούλου δήλωσε:

«Η νέα εθνική οδός Πατρών – Πύργου είναι ένα έργο που υπερασπίστηκα από την πρώτη στιγμή, ως βουλευτής Αχαΐας, αφού θα αλλάξει τον οδικό χάρτη της Δυτικής Ελλάδας. Πλέον, είμαστε σε θέση σήμερα να ανακοινώσουμε ότι η πρόοδος των εργασιών έχει ξεπεράσει το 30% και μάλιστα σε λιγότερο από έξι μήνες ο ρυθμός υλοποίησης έχει αυξηθεί κατακόρυφα, κάτι που θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

Με δεδομένο ότι τα χρονοδιαγράμματα τηρούνται αυστηρά, μέχρι το 2025 θα έχουμε έναν σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο, ο οποίος θα συμβάλλει τόσο στην βελτίωση της οδικής ασφάλειας, αλλά και στην ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας και ολόκληρης της χώρας. Παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη ενός έργου πνοής, το οποίο γίνεται πράξη προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, αλλά και της εθνικής οικονομίας».

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές Νίκος Ταχιάος σημείωσε:

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στη Δυτική Πελοπόννησο, για να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του έργου της ολοκλήρωσης του οδικού δικτύου στο τμήμα Πάτρα – Πύργος. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, υψηλών προδιαγραφών, 74,8 χιλιομέτρων και σχεδιαστική ταχύτητα 120 χιλιομέτρων την ώρα. Το έργο αυτό θα αναβαθμίσει τις μεταφορές στην περιοχή και θα μετατρέψει έναν δρόμο υψηλής επικινδυνότητας σε μια ασφαλή δίοδο. Παράλληλα, θα μειώσει τον χρόνο ταξιδίου μεταξύ των δύο πόλεων, αλλά και τον χρόνο ταξιδίου από την Αθήνα.

Στόχος της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το έργο να έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος του τους πρώτους μήνες του 2025 και πλήρως λίγους μήνες αργότερα. Και είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι δεν θα παρεκκλίνουμε του χρονοδιαγράμματος και του αρχικού σχεδιασμού και ότι το έργο θα παραδοθεί στον χρόνο και με την ποιότητα που ορίζονται».

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ενημερώθηκε για την πρόοδο του έργου από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ολυμπίας Οδού, Παναγιώτη Παπανικόλα και κατόπιν αναχώρησε για τα εργοτάξια. Αξίζει να σημειωθεί πως η πρόοδος στο τμήμα Γαστούνη-Πύργος που κατασκευάζει η ΤΕΡΝΑ πλησιάζει προοδευτικά στο 50%. Επίσης αναφορικά με το τμήμα «Βιομηχανική Περιοχή Πατρών – Καραίικα» με μήκος 21χλμ του οποίου τη ευθύνη κατασκευής έχει ο όμιλος AVAX, είναι το πιο σύνθετο και απαιτητικό πλέγμα εργασιών, καθώς στα 8,5 χλμ οι εργασίες διεξάγονται υπό κυκλοφορία. Οι εργασίες αυτή τη στιγμή εκτείνονται και στα 21 χλμ του τμήματος. Ο ρυθμός απορρόφησης κινείται περίπου στο 30%, με ταχεία αύξηση το τελευταίο 3μηνο που αναμένεται να αποτυπωθεί ενισχυμένη τους επόμενους μήνες.

Τον Μάρτιο του 2025 η παράδοση στο τμήμα Καραίικα – Γαστούνη από την Άκτωρ

Η Άκτωρ, θυγατρική του Ομίλου Intrakat, επιταχύνει τις εργασίες κατασκευής του τμήματος Καραίικα – Γαστούνη του νέου αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος, με στόχο να παραδοθεί τον Μάρτιο του 2025 και να ενταχθεί στην Ολυμπία Οδό, προσφέροντας μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης στη Δυτική Πελοπόννησο. Ήδη, μέσα σε ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα, η πρόοδος των εργασιών στο τμήμα της εργολαβίας της Άκτωρ έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με την περίοδο προ της ολοκλήρωσης της εξαγοράς της εταιρείας από τον Όμιλο Intrakat, έχοντας φτάσει πλέον στο 20% του φυσικού αντικειμένου.

Στο έργο, προϋπολογισμού 90 εκατ. ευρώ, εργάζονται 250 άτομα. Την εξέλιξη των εργασιών επιθεώρησε σήμερα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε την θετική του έκπληξη από την πρόοδο του έργου, η οποία απεδείχθη σημαντικά καλύτερη από ό,τι ανέμενε αρχικά, σημειώνοντας ότι αυτό βρίσκεται μπροστά από το χρονοδιάγραμμά του και επισημαίνοντας την συνέπεια της Άκτωρ. Ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε ότι στόχος είναι να έχει υλοποιηθεί το 50% του έργου έως τον Ιούνιο του 2024 και το 75% έως τον Δεκέμβριο του 2024, αντίστοιχα, κάτι που χαρακτήρισε απολύτως εφικτό.

Επίσης, αναφέρθηκε και στην θετική πορεία του έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης και ευχαρίστησε τη διοίκηση της Άκτωρ για την επιτάχυνσή του. Απαντώντας στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Άκτωρ, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, δήλωσε: «Είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος και θέλουμε να αισθάνεστε ασφαλείς ότι τουλάχιστον αυτά που υποσχόμαστε, τα κάνουμε». Ενώ υπογράμμισε την συνέπεια που έχει δείξει το Υπουργείο Υποδομών στην προσπάθεια ολοκλήρωσης των έργων.

Ο Όμιλος Intrakat, μετά την εξαγορά της Άκτωρ, έχει δώσει έμφαση στην αύξηση του ρυθμού κατασκευής των μεγάλων έργων, κινητοποιώντας περαιτέρω ανθρώπινους και υλικούς πόρους. Στόχος της εταιρείας είναι η παράδοση του τμήματος Καραίικα – Γαστούνη να γίνει εντός του επίσημου χρονοδιαγράμματος. Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της Άκτωρ, κ. Αναστάσιο Αρανίτη, έως τον Ιούνιο του 2024 θα έχουν ολοκληρωθεί τα τεχνικά και έως τον Οκτώβριο τα χωματουργικά του έργου, αντίστοιχα, με την αποπεράτωση να έρχεται έως τον Μάρτιο του 2025. Το τμήμα Καραίικα – Γαστούνη θα αποτελείται από σύγχρονο αυτοκινητόδρομο μήκους 33 χλμ. (χ.θ. 21+030 έως χ.θ. 54+530 του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος). Θα διαθέτει διατομή με 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση και Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ), καθώς και παράπλευρο δίκτυο σε όλο το μήκος του.

Επίσης, κατασκευάζονται 76 οχετοί για την απορροή ομβρίων υδάτων, 16 άνω και 16 κάτω διαβάσεις, αντίστοιχα, που θα εξυπηρετούν τη διέλευση των τοπικών οδών και την ασφαλή σύνδεση μεταξύ των χωριών και των πόλεων της περιοχής, αλλά και 3 κόμβοι (Βάρδας, Κυλλήνης και Γαστούνης). Ο νέος αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος θα εξασφαλίσει ασφαλή και γρήγορη μετακίνηση και θα φέρει την περιοχή πιο κοντά στην Αττική, προσφέροντας μεγαλύτερες δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης στη Δυτική Πελοπόννησο.

Με τον νέο αυτοκινητόδρομο, ο χρόνος ταξιδιού από την Πάτρα έως τον Πύργο θα μειωθεί έως και κατά 40 λεπτά και το ταξίδι Αθήνα-Πύργος θα πραγματοποιείται σε 2 ώρες και 45 λεπτά. Επιπλέον, θα συμβάλλει στην τόνωση του τουρισμού και της τοπικής οικονομίας, στην ανάδειξη της Αρχαίας Ολυμπίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής και στην διευκόλυνση της επικοινωνίας με τα νησιά του Ιονίου. Σημειωτέον ότι η Άκτωρ συμμετέχει παράλληλα στην Κοινοπραξία «Άπιον Κλέος» που είναι υπεύθυνη για τη μελέτη, την κατασκευή και τη βαριά συντήρηση της Ολυμπίας Οδού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- ypodomes.com

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα