16/03/202312:23

Χρήστος Γαβράς, Πρώην πρόεδρος της ΔΕΕΠ ΝΔ Ηλείας: Προσέξτε τα προβλήματα των αγροτών πριν αυτά γίνουν περισσότερα στην Ηλεία… Τι επισημαίνει για καλλιέργειες σταφίδας, πατάτας και το οικονομικό αδιέξοδο του ΤΟΕΒ

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΕΕΠ ΗΛΕΙΑΣ
ΠΟΥ ΖΗΤΑ ΠΙΟ ΑΜΕΣΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Προσέξτε τα προβλήματα των αγροτών
πριν αυτά γίνουν περισσότερα στην Ηλεία…

ΤΙ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΑΒΡΑΣ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΩΝ ΤΟΕΒ

Την ανάγκη να προσεχθεί ιδιαίτερα ο αγροτικός τομέας που αποτελεί βασικό πυλώνα της τοπικής μας οικονομίας επισημαίνει με χθεσινή δήλωσή του ο πρώην Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ηλείας Χρήστος Γαβράς ο οποίος ενημερώθηκε και συζήτησε με Ηλείους παραγωγούς για τα τελευταία προβλήματα στην αγροτική παραγωγή.
Με αφορμή μάλιστα την τελευταία σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την σταφίδα τόνισε ότι η κυβέρνηση που κάνει πράγματι προσπάθειες στήριξης του προϊόντος θα πρέπει να επανεξετάσει το αίτημα των σταφιδοπαραγωγών για μεγαλύτερο ποσοστό ενίσχυσης μέσα από την de minimis διαδικασία.
Είναι γεγονός πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη κατηγορία των αγροτών έχει αντιμετωπίσει τα τρία τελευταία χρόνια τουλάχιστον τα μεγαλύτερα προβλήματα στην ύπαιθρο «πληρώνοντας» την κρίση τον πόλεμο της Ουκρανίας αλλά και τις καιρικές συνθήκες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την βραδύτητα στην προώθηση της σταφίδας που μένει δυστυχώς στις αποθήκες την συνεπακόλουθη αρνητική εξέλιξη της χαμηλής τιμής και την αβεβαιότητα για την μελλοντική της πορεία σε διεθνείς αγορές. Είναι επόμενο μετά από όλα αυτά οι αγρότες της Ηλείας και των Νομών που καλλιεργούν την σταφίδα να ζητούν μεγαλύτερα ποσοστά ενισχύσεων και θα ήταν εύλογο για το αρμόδιο Υπουργείο όπως έκανε και σε άλλα προϊόντα έτσι και εδώ να αυξήσει τις πιστώσεις σε ικανοποιητικό βαθμό πραγματικής στήριξης.

ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ…

Ο Χρήστος Γαβράς μίλησε ακόμη και για το ενδιαφέρον που είναι αναγκαίο να υπάρξει και για την εξέλιξη άλλων καλλιεργειών πολύ περισσότερο με την έναρξη της νέας αγροτικής περιόδου αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση της πατάτας για την οποία ήδη υπάρχουν φωνές σε σχέση με το κόστος παραγωγής, την διαμόρφωση τιμής τις παράνομες εισαγωγές από άλλα κράτη με τις ψεύτικες ελληνοποιήσεις κλπ. Απαιτείται από τώρα να ληφθούν προληπτικά μέτρα και να ενεργοποιηθούν οι ανάλογοι ελεγκτικοί μηχανισμοί που θα μπορούν ωστόσο να φέρουν αποτέλεσμα προστατεύοντας ουσιαστικά την τοπική παραγωγή μας που κατά κοινή παραδοχή των ειδικών είναι η καλύτερη ποιοτικά και σε αυτή την κατηγορία…
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΕ ΕΝΑ
ΤΡΑΠΕΖΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΕΒ

Ο πρώην Πρόεδρος της ΔΕΕΠ μίλησε επίσης και για το γνωστό αλλά πάντα άλυτο θέμα των οφειλών των ΤΟΕΒ μιλώντας για έναν «βραχνά» που «πνίγει» τους αγρότες και ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει να θέσει εκτός λειτουργίας τα αντλιοστάσια.
Αν δεν αρδευτούν οι καλλιέργειες στην Ηλεία η καταστροφή θα είναι ανυπολόγιστη είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβράς και συμπλήρωσε : « Εδώ και χρόνια περιμένουμε την λύση που δεν έρχεται. Και εδώ και χρόνια «το ίδιο έργο επαναλαμβάνεται…» με την ΔΕΗ να απειλεί και τους ΤΟΕΒ να ψάχνουν διέξοδο σε δικαστικές προσωρινές αποφάσεις της τελευταίας στιγμής. Ως πότε όμως θα συμβαίνει αυτό;
Γνωρίζω ότι το θέμα προβληματίζει ήδη και σε κεντρικό επίπεδο ενώ πρόσφατα κατατέθηκαν και συγκεκριμένες προτάσεις από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ας καθίσουν λοιπόν όλοι σε ένα τραπέζι με πρώτη την Πολιτεία για να αποφασίσουν τον διαφορετικό και υγιή οικονομικά τρόπο λειτουργίας των Οργανισμών αφού έχει αποδειχθεί πολλές φορές ότι διαφορετικά δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα