21/07/202208:11

Χρήστος Γιάνναρος: “Συνεργοί για το «ηλεκτροσόκ» της ακρίβειας”

To 2018 η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδωσε για «διαβούλευση» τον λεγόμενο «Εθνικό Σχεδιασμό για την Ενέργεια και το Κλίμα», όπου περιγράφονταν οι βασικοί στόχοι της στρατηγικής της μέχρι το 2030. Κι επειδή …το κράτος έχει συνέχεια, ο σχεδιασμός αυτός υιοθετήθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος του από τη ΝΔ, όταν έγινε κυβέρνηση. Σήμερα, σε συνθήκες ανυπόφορης ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα καύσιμα, που συμπαρασύρει το σύνολο των βασικών αγαθών, καταρρίπτονται όλοι οι μύθοι ότι η απελευθέρωση της αγοράς και η «πράσινη μετάβαση» μπορεί να εξασφαλίσουν φτηνότερη Ενέργεια για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Καταρρίπτεται επίσης ο μύθος ότι η απολιγνιτοποίηση σε συνδυασμό με την υιοθέτηση του φυσικού αερίου ως μεταβατικού καυσίμου στην ηλεκτροπαραγωγή οδηγεί σε καλύτερες τιμές για τον καταναλωτή. Οι …λιποθυμικοί λογαριασμοί που φτάνουν έχουν πλέον αποδείξει το εντελώς αντίθετο και ξεσκεπάζουν τις τεράστιες ευθύνες ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ για το πανάκριβο ρεύμα.

Τι έγραφε όμως το περίφημο σχέδιο που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018 και τώρα κάνει πως «ξεχνάει», ασκώντας κριτική στη ΝΔ, που το εφαρμόζει σχεδόν αυτούσιο! Κυρίαρχο στοιχείο στην ενεργειακή στρατηγική είναι η προώθηση των ΑΠΕ, για την οποία μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ προϋπολόγιζε κονδύλια ύψους 32 δισ. ευρώ μέχρι το 2030! Όσα δηλαδή συμπεριλήφθηκαν στη συνέχεια στο Ταμείο Ανάκαμψης, που ψήφισε ως κυβέρνηση η ΝΔ και αποτελεί πλέον το κοινό κυβερνητικό τους πρόγραμμα για την «επόμενη μέρα».

Αλλά και στην απολιγνιτοποίηση, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μάσαγε τα λόγια του. Έγραφε το κείμενο του 2018 ότι η «κατασκευή και λειτουργία» νέων θερμικών μονάδων αφορά αυτές που καίνε φυσικό αέριο, το οποίο αποδέχτηκε ως μεταβατικό καύσιμο στην ηλεκτροπαραγωγή (και όχι μόνο). Κάπως έτσι, το ακριβότερο και εισαγόμενο φυσικό αέριο κατέκτησε δεσπόζουσα θέση στην ηλεκτροπαραγωγή και αυτό πληρώνει σήμερα ο λαός, με την εκτόξευση των τιμών του, που ήρθαν δυστυχώς για να μείνουν.

Πάμε τώρα και στην λεγόμενη «ανταγωνιστικότητα της αγοράς Ενέργειας», η οποία θα έφερνε τάχα χαμηλότερες τιμές. Ο ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε το 2018 ότι «η μείωση του κόστους Ενέργειας αναμένεται να προέλθει από την ενίσχυση του ανταγωνισμού τόσο στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και στον τομέα της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου». Γι’ αυτό δεσμευόταν ότι «με την έναρξη λειτουργίας των Αγορών Ηλεκτρικής Ενέργειας στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της αγοράς υπό το ευρωπαϊκό “Μοντέλο Στόχο”, ο υφιστάμενος μηχανισμός ΝΟΜΕ θα αντικατασταθεί σταδιακά από την ενεργειακή αγορά χρηματοπιστωτικών προϊόντων, ώστε να επιτευχθεί η ομαλή μετάβαση στο νέο πλαίσιο αγορών και να μην επιβραδυνθεί η ενίσχυση του ανταγωνισμού». Με τα ΝΟΜΕ, τα μονοπώλια της Ενέργειας εξασφάλιζαν πάμφθηνο ρεύμα από την κρατική ΔΕΗ και το μοσχοπουλούσαν στη λιανική με εγγυημένη κερδοφορία.

Όλα τα παραπάνω, εκτός από συστατικά της ενεργειακής στρατηγικής ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, είναι και το εκρηκτικό «κοκτέιλ» που ευθύνεται σήμερα για το πανάκριβο ρεύμα. Όσο κι αν προσπαθεί λοιπόν η κυβέρνηση να παρουσιάσει ως «εισαγόμενη» την ακρίβεια, αλλά κι ο ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίσει τις προτάσεις του ως δήθεν «εναλλακτικές», υποσχόμενος μια πιο …«δίκαιη» ενεργειακή φτώχεια, η αλήθεια είναι ότι συνυπογράφουν με τα άλλα αστικά κόμματα και τα μονοπώλια του ηλεκτρισμού τη σημερινή εξαθλίωση του λαού.

Καμιά αυταπάτη επομένως και καμία αναμονή για λύσεις απ’ αυτούς που έφεραν την κατάσταση ως εδώ, με κριτήριο τα συμφέροντα και την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που δεν συναντιούνται πουθενά με τις ανάγκες και τα δικαιώματα του λαού

*Χρήστος Γιάνναρος, Γραμματέας της Τ.Ε. Ηλείας του ΚΚΕ, Δημοτικός Σύμβουλος Πύργου

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα