Τα 3 ραντεβού του Ιουλίου για την Ελλάδα
15/07/201916:51

Χρυσή βίζα και leasing αυτοκινήτων στο φορολογικό νομοσχέδιο

[ad_1]

Της Δήμητρα Καδδά

Ένα ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα το οποίο θα δίνει, ουσιαστικά, το στίγμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης θα περιλαμβάνεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Θα περιλαμβάνει, πέρα από τα μέτρα-φοροελαφρύνσεις που έχουν εξαγγελθεί και άλλες αναπτυξιακές παρεμβάσεις όπως, για παράδειγμα, η ενίσχυση του θεσμού της χρυσής βίζας αλλά και αλλαγές στο καθεστώς leasing αυτοκινήτων.

Το φορολογικό νομοσχέδιο θα σταλεί το συντομότερο δυνατό στους Θεσμούς με τους οποίους θα συνεχίσει και αύριο τις επαφές του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Θα αποτελέσει το πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ θα διατηρηθεί, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, ο σχεδιασμός κατάθεσης και ψήφισής του από τη Βουλή έως τις 10 Αυγούστου.

Επαφές Σταϊκούρα 

Ο υπουργός Οικονομικών, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον επικεφαλής του ESM, Klaus Regling ανέφερε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον επικεφαλής του Eurogroup Centeno ενώ θα υπάρξει συνάντηση και με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Peter Dolman. Αύριο έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Declan Costello στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist.

O κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι με την αυριανή συνάντηση “θα κλείσει ένας πρώτος κύκλος επικοινωνίας ο οποίος γίνεται σε καλό κλίμα”. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, το μήνυμα από τους Θεσμούς είναι ότι η κυβέρνηση έχει το περιθώριο άσκησης πολιτικής αρκεί να ικανοποιούνται οι στόχοι που έχουν τεθεί. Ξεκινά ένας επόμενος γύρος επαφών, άτυπης μορφής, με κλιμάκια των Θεσμών που βρίσκονται στην Αθήνα, αλλά και εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεις. Προς το παρόν, οι επίσημες διαπραγματεύσεις υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, εκτιμάται ότι δεν υπάρξει δημοσιονομικό κενό το 2019. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι όποια υστέρηση εσόδων διαπιστωθεί τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο αποτελεί ένα κυκλικό φαινόμενο το οποίο αναστρέφεται από τον Αύγουστο.

Στόχος του ΟΔΔΗΧ η ποιότητα

Αναφορικά με τη σχεδιαζόμενη έξοδο στις αγορές για 7ετές ομόλογο, πηγές του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν ότι αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα και απόφαση του ΟΔΔΗΧ ο οποίος, όταν αποφασίσει τον χρόνο εξόδου, θα το κάνει με βάση το τι είναι το βέλτιστο για τη χώρα. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αυτό που ενδιαφέρει δεν είναι το ποσό ή το ύψος του επιτοκίου αλλά η ποιότητα της έκδοσης. Επιθυμητό είναι μια ποιοτική έκδοση για να δοθεί σήμα στις αγορές για την αξιοπιστία των ελληνικών τίτλων που με τη σειρά του θα έχει θετική επίδραση στο κόστος δανεισμού των τραπεζών και των επιχειρήσεων. Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν ότι αν η κίνηση του ΟΔΔΗΧ προχωρήσει τότε θα “χτιστεί” μέσα στις 10 ημέρες ένα ικανοποιητικό αφήγημα διαδοχικών κινήσεων: έκδοση εντόκου, έξοδος Εθνικής Τράπεζας στις αγορές και 7ετές ομόλογο.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα