26/05/202416:37

Δ. Αβραμόπουλος από Μεγαλόπολη: Είναι καιρός να διορθώσουμε τη διοικητική διαίρεση της Πελοποννήσου

Ο Δήμος Μεγαλόπολης σε συνεργασία με Δήμους των Περιφερειακών Ενοτήτων Αρκαδίας, Ηλείας, Λακωνίας και Μεσσηνίας διοργάνωσαν το Σάββατο 25 Μαΐου Ημερίδα με θέμα: «Ο δρόμος της Ανάπτυξης – Κάνουμε πράξη την Περιφερειακή Συνείδηση» στο Δημαρχείο της Μεγαλόπολης, στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, με κεντρικό στόχο την οδική σύνδεση των Αρχαιολογικών Χώρων: Μυστράς – Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης – Ναός Επικούρειου Απόλλωνα – Αρχαία Ολυμπία.

Ο Τριαντάφυλλος Σωτηρόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ, και η δημοσιογράφος του Alpha Ελένη Λαζάρου συντόνισαν την ημερίδα, στην οποία το «παρών» έδωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος και νυν βουλευτής Ηλείας με τη Νέα Δημοκρατία.

Ο κ. Αβραμόπουλος αγκάλιασε την ιδέα της ολοκλήρωσης ενός δρόμου που θα δώσει συγκριτικά πλεονεκτήματα σε όλη την Πελοπόννησο και μίλησε για την αλλαγή πολιτικής που σηματοδοτεί αυτή η σύμπνοια ανάμεσα στις δύο Περιφέρειες, Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, και των δεκάδων Δήμων τους.

Όπως είπε: «Πριν από τρία χρόνια, φιλοξένησα την τότε επίτροπο για την Περιφερειακή Ανάπτυξη κυρία Κρέτσου, και ξεκινήσαμε για την Αρχαία Ολυμπία. Η διαδρομή μπορεί να γίνει 25 λεπτά, από μιάμιση ώρα. Ο δρόμος αυτός είχε πρωτοσυζητηθεί το 1934. Είναι πραγματικά επείγον να γίνει. Αντιλαμβάνεστε τη στρατηγική σημασία που έχει αυτός ο δρόμος για μια περιοχή της Ελλάδας που έχει μεγάλα προβλήματα. Η Μεγαλόπολη είναι πια μόνο μεγάλη πόλη κατ’ όνομα. Μία από τις αιτίες για τις οποίες η Πελοπόννησος έχει μείνει πίσω, είναι ο άκρατος τοπικισμός. Έχει κάνει μεγάλη ζημιά. Είχα πει ότι πιο εύκολα θα έλυνα το Κυπριακό, παρά τον πόλεμο Αμαλιάδας – Πύργου. Αυτό το έργο ξεπερνά τα σύνορα, και ενώνει την Πελοπόννησο, αλλάζουν τα όρια. Το μεγαλύτερο παραγωγικό κεφάλαιο της χώρας, είναι η πολιτιστική της κληρονομιά. Η Πελοπόννησος από μόνη της, έχει πληρη αυτάρκεια σε οτιδήποτε της έχει προσφέρει ο Θεός απλόχερα. Δεν κατάλαβα για ποιο λόγο την χώρισαν διοικητικά στα δύο. Προχειρότητες. Καιρός είναι να το διορθώσουμε αυτό. Η νέα στρατηγική διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, αντιμετωπίζει συνολικά την πολιτιστική κληρονομιά. Η Πελοπόννησος αποτελεί ιστορική κοιτίδα του πολιτισμού. Η πρώτη οργανωμένη πόλη του κόσμου, ήταν η Λυκόσουρα».

Ο κ. Αβραμόπουλος μίλησε συνολικά για τον αρχαιολογικό πλούτο της Πελοποννήσου, και επεσήμανε ότι οι επισκέπτες μπορούν να ταξιδέψουν άνετα στο οδικό δίκτυο, μέσω των οδικών αξόνων, με άνεση στην οδήγηση.

«Τέτοιες φιλόδοξες πρωτοβουλίες αποτελούν καταλύτη για την οικονομική άνθηση της περιοχής. Η πρωτοβουλία αυτή καθίσταται ιδιαίτερα επίκαιρη. Το ΣΔΑΜ δημιουργεί μεν δίχτυ ασφαλείας, αλλά η περιοχή πρέπει να αναδείξει την πολιτιστική της κληρονομιά. Σε αυτό το σχέδιο ανάπτυξης μπορεί να ενταχθεί η κατασκευή του δρόμου. Για την οδική σύνδεση της Μεγαλόπολης με την Αρχαία Ολυμπία έχουν εκπονηθεί μελέτες και καταρτίζονται φάκελοι. Ο δρόμος θα φέρει θέσεις εργασίας, θα τονώσει την οικονομία της περιοχής. Η ιδέα έχει ωριμάσει».

«Καλλιεργώντας την Πελοποννησιακή συνείδηση, θα έχουμε προσφέρει ως γενεά στο μέλλον αυτού του τόπου. Να δούμε και τον οδικό χάρτη πώς θα φτάσουμε στο αποτέλεσμα. Έχουμε να κάνουμε και με τον στρατηγικό σχεδιασμό και το πώς θα αξιοποιήσουμε χρηματοδοτικά προγράμματα. Θα προχωρήσουμε σε μια νέα συνάντηση, με τους κρατικούς φορείς, ενδεχομένως και με τους Ευρωπαίους. Θα σας βοηθήσω προσωπικά, να σχηματίσουμε μια επιτροπή προσωπικοτήτων, που θα μας βοηθήσει σε όλα τα επίπεδα. Για τα χρήματα της απολιγνιτοποίησης, έρχεται ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, θα του μιλήσω. Θα ξαναβρεθούμε εδώ, για να γιορτάσουμε τη στήριξη αυτού του σημαντικού έργου».

ΠΗΓΗ: kafeneio-megalopolis.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα