30/11/202018:05

Δ. Καλαματιανός: Προσλήψεις ΤΩΡΑ για τις Νοσηλευτικές Μονάδες και το ΕΚΑΒ της Ηλείας

Στη Βουλή έφερε το μείζον θέμα της ενίσχυσης των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και του ΕΚΑΒ ο αναπληρωτής Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Διονύσης Καλαματιανός, στο πλαίσιο της συζήτησης επίκαιρης ερώτησής του προς τον Υπουργό Υγείας.

Στην αρχή της πρωτολογίας του, ο Βουλευτής αναφέρθηκε στην κρισιμότητα των στιγμών για τη δημόσια υγεία, τονίζοντας πως: «Η χώρα βρίσκεται σε δραματική κατάσταση με χιλιάδες θανάτους, διασωληνομένους και κρούσματα».

Απευθυνόμενος στον Yφυπουργό Υγείας κ. Κοντοζαμάνη, τον κάλεσε να δώσει εξηγήσεις για την κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ, ενώ του περιέγραψε χαρακτηριστικά τις επικρατούσες συνθήκες στις Νοσηλευτικές Μονάδες. Χαρακτηριστικά, επεσήμανε ότι: «Θα πρέπει να μας εξηγήσετε κ. Υφυπουργέ, πως γίνεται με 609 διασωληνωμένους να υπάρχουν συνάνθρωποί μας με COVID, που είναι στις λίστες του ΕΚΑΒ και ψάχνουν για κρεβάτι ΜΕΘ. Εσείς λέτε ότι έχετε 1.200 κρεβάτια ΜΕΘ. Δεν βγαίνουν τα νούμερα. Ή αυτά τα κρεβάτια δεν υπάρχουν ή δεν έχετε το προσωπικό, γιατρούς και νοσηλευτές για να τα λειτουργήσετε. Αυτό συμβαίνει και στην Ηλεία. Η διοίκηση των νοσηλευτικών μονάδων ανοίγει πτέρυγες για νοσηλεία του κορονοϊού,  όμως, δεν τους έχετε εξασφαλίσει το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για να λειτουργήσουν. Μεταφέρονται γιατροί και νοσηλευτές από άλλα τμήματα και άλλες μονάδες».

Στη συνέχεια, ο κ. Καλαματιανός εξήρε το υγειονομικό προσωπικό για τη συγκινητική προσπάθεια που κάνει, τονίζοντας τα εξής: «Με μπαλώματα προσπαθούν οι υγειονομικοί να αντιμετωπίσουν την τραγική κατάσταση. Οι ίδιοι το καταγγέλλουν. Και γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν προσλάβατε με επάρκεια γιατρούς και νοσηλευτές για να δώσουν τη μάχη κατά του ιού. Στην Ηλεία δεν ήλθε εξειδικευμένος γιατρός, παρά το γεγονός ότι ήμασταν από τους πρώτους νομούς που χτύπησε ο ιός. Τώρα που έπρεπε να λειτουργούν όλες οι Νοσηλευτικές Μονάδες μας οι ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών είναι τραγικές.

Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια το υγειονομικό προσωπικό που εργάζεται στις δημόσιες δομές υγείας της Ηλείας για τις συγκινητικές, υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν καθημερινά για να σώσουν ζωές.

Πολύ δικός μου άνθρωπος νοσηλεύθηκε τις προηγούμενες μέρες, όχι με κορονοϊό, με άλλο νόσημα και επιβεβαίωσα από πολύ κοντά με πόση αυταπάρνηση και επαγγελματισμό, αλλά και υπό αντίξοες συνθήκες προσφέρουν οι υγειονομικοί μας τις ανεκτίμητες υπηρεσίες τους».

Σε ότι αφορά το ΕΚΑΒ της Ηλείας, ο βουλευτής επεσήμανε: «Ο τομέας του ΕΚΑΒ στην Ηλεία από τον Σεπτέμβριο του 2019, εξυπηρετείται από την Πάτρα και το κέντρο του ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας. Καταγγέλλεται, ότι οι επικοινωνίες γίνονται μέσω κινητού τηλεφώνου, καθώς δεν είναι δυνατή η επικοινωνία μέσω ασυρμάτου στην Ηλεία. Επιπλέον, διασώστες από την Ηλεία εκτελούν, συμπληρωματικά, χρέη τηλεφωνητή στο τηλεφωνικό κέντρο της Πάτρας. Υπάρχει έλλειψη πληρωμάτων με αποτέλεσμα να μην μπορεί το ΕΚΑΒ να επιτελέσει το έργο του με την απαραίτητη επάρκεια. Σε αυτές τις ελλείψεις προστίθενται υποχρεωτικές απουσίες λόγω εμφάνισης  κρουσμάτων κορονοϊού σε εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ. Και η κατάσταση των ασθενοφόρων είναι απελπιστική. Τα 6 ασθενοφόρα της Ηλείας δεν λειτουργούν και είναι για επισκευές. Λειτουργούν μόνο 3 ασθενοφόρα που δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες της Ηλείας».

Ολοκληρώνοντας την πρώτη τοποθέτησή του, απηύθυνε συγκεκριμένα ερωτήματα προς τον Υφυπουργό, ζητώντας του να απαντήσει για ποιο λόγο ο στόλος των ασθενοφόρων του τομέα του νομού Ηλείας βρίσκεται παροπλισμένος, και αν γίνεται η αναγκαία συντήρηση στα ασθενοφόρα που επιχειρούν. Επίσης, τον ρώτησε για ποιους λόγους εκτελείται υπηρεσία τηλεφωνητή σε καθημερινή βάση από το προσωπικό της Ηλείας στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ της Πάτρας, ενώ ζήτησε να ενημερωθεί αν υφίσταται προγραμματισμός προσλήψεων προσωπικού για τις μονάδες υγείας της Ηλείας και το ΕΚΑΒ. Τέλος, τον ρώτησε αν υπάρχει πλήρης κάλυψη προστατευτικού και υγειονομικού υλικού σε όλους τους εργαζομένους.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Κοντοζαμάνης, δεν μπόρεσε να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις στα συγκεκριμένα ερωτήματα του Βουλευτή. Τη στιγμή που καταγγέλλονται σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό και ασθενοφόρα, ο Υφυπουργός «είδε» ενίσχυση στο ΕΚΑΒ της Ηλείας. Μάλιστα, σε ότι αφορά τη μεταφορά του τηλεφωνικού κέντρου Ηλείας στην Πάτρα, υπεραμύνθηκε της απόφασης αυτής, με το επιχείρημα ότι οι διασώστες από την Ηλεία είναι καλύτεροι γνώστες της περιοχής και αυτό βοηθάει στους επιχειρησιακούς σκοπούς!

Οι αοριστολογίες και οι γενικολογίες του Υφυπουργού, προκάλεσαν την αντίδραση του κ. Καλαματιανού, ο οποίος ανέφερε ότι: «Αντί η κυβέρνηση να προσλάβει μόνιμο ιατρικό προσωπικό, αρκείται στις μετακινήσεις του ήδη υπάρχοντος». Εστιάζοντας στο ΕΚΑΒ της Ηλείας, υπενθύμισε τον διαγωνισμό που ξεκίνησε το 2018 για την προμήθεια δέκα ασθενοφόρων, τριών κινητών μονάδων και ενός ασθενοφόρου επειγόντων, ο οποίος αν και έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια, μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωθεί. Παράλληλα, επανέλαβε το ερώτημά του προς τον Υφυπουργό, για την πρόθεση της κυβέρνησης να προβεί σε προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού στις νοσηλευτικές μονάδες και στο ΕΚΑΒ της Ηλείας, καλώντας τον παράλληλα να απαντήσει ευθέως γιατί μέχρι στιγμής αυτές δεν έχουν πραγματοποιηθεί.

Δυστυχώς, και στην δευτερολογία του, ο κ. Κοντοζαμάνης μίλησε με γενικούς όρους μέλλοντος, αποφεύγοντας να δώσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα σε ότι αφορά την ενίσχυση των νοσηλευτικών μονάδων και του ΕΚΑΒ του νομού. Γεγονός που, σε καιρό πανδημίας, είναι επιτακτική ανάγκη να πραγματοποιηθεί το δυνατόν συντομότερα, δεδομένης της, μέχρι στιγμής, κυβερνητικής ολιγωρίας.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα