Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου- Στροφυλιάς: Δακτυλίωση νεοσσών Λευκού Πελαργού σε περιοχές του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης (photos)
ΔΑΚΤΥΛΙΩΣΗ ΝΕΟΣΣΩΝ ΛΕΥΚΟΠΕΛΑΡΓΩΝ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΚΟΤΥΧΙΟΥ -ΣΤΡΟΦΥΛΙΑΣ
Η Μονάδα Διαχείρισης (ΜΔ) Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου- Στροφυλιάς & Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α) πραγματοποίησε για δεύτερη χρονιά δακτυλίωση νεοσσών Λευκού Πελαργού (Ciconia ciconia) στο Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης, τη Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023.
Ζευγάρι Λευκοπελαργών επέλεξαν για 1η χρονιά, το καμπαναριό της εκκλησίας του Αποστόλου Πέτρου στον οικισμό της Νέας Μανωλάδας, για να φτιάξει την φωλιά του. Η απόπειρα φωλεοποίησης τους ξεκίνησε στις αρχές Απριλίου & στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Στις αρχές Μάϊου, παρατηρήθηκαν οι νεοσσοί που άρχισαν να ξεπροβάλουν δειλά-δειλά τα κεφαλάκια τους μέσα από την φωλιά.
Η δακτυλίωση των νεοσσών πραγματοποιήθηκε από τον Περιβαλλοντολόγο κ. Διονύση Μαμάση πιστοποιημένο δακτυλιωτή του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης Πουλιών των Λευκοπελαργών στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το προσωπικό της Μονάδας Διαχείρισης. Στους τρείς (3) νεοσσούς τοποθετήθηκαν ειδικά αριθμημένα δακτυλίδια στα πόδια τους τύπου ELSA με κωδικό GRA για την Ελλάδα όπου χορηγήθηκαν δωρεάν από τον κ. Μαμάση. Στους νεοσσούς δόθηκαν τα ονόματα Πέτρος, Παύλος & Στέφανος από το προσωπικό της ΜΔ και τον Εφημέριο του ναού Πάτερ Στέφανο Νίτσο.
Για τους πελαργούς η δακτυλίωση πραγματοποιείται την εποχή που βρίσκονται ακόμα στη φωλιά, πριν πετάξουν. Η διαδικασία έχει διάρκεια 15-20 λεπτά περίπου και περιλαμβάνει την ασφαλή μεταφορά των νεοσσών από τη κάθε φωλιά στο έδαφος, τη τοποθέτηση δακτυλιδιού με μοναδικό κωδικό στο πόδι, τις μετρήσεις μήκους ράμφους, κεφαλής και βάρους και την άμεση επανατοποθέτησή τους στη φωλιά. Η δακτυλίωση θεωρείται η πλέον διεθνώς διαδεδομένη και επιστημονικά αποδεκτή μέθοδος που χρησιμοποιείται, για τη μελέτη της βιολογίας και της συμπεριφοράς των πουλιών, των μεταναστευτικών μετακινήσεων και της αναπαραγωγικής διαδικασίας και τη διάρκεια ζωής τους.
Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς & Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου του ΟΦΥΠΕΚΑ ευχαριστεί τον Περιβαλλοντολόγο κ. Διονύση Μαμάση, το προσωπικό της ΔΕΔΔΗΕ κ. Γεώργιο Ντόκο & Βαγγέλη Μανδρέκα, οι οποίοι με τις απαραίτητες ενέργειές τους συνέβαλαν στην ασφαλή διεξαγωγή όλων των εργασιών και φρόντισαν για την ασφάλεια του δακτυλιωτή, τον τοπικό Πρόεδρο της κοινότητας Νέας Μανωλάδας κ. Στυλιανό Νικολετάκη και φυσικά τον εφημέριο του Ιερού Ναού Αποστόλου Πέτρου, Πάτερ Στέφανο Νίτσο που αγκάλιασε με ιδιαίτερο ζήλο την προσπάθεια αυτή της ΜΔ. Τέλος, η ΜΔ ευχαριστεί θερμά τους κατοίκους της Νέας Μανωλάδας που πρόσεχαν & προσέχουν τους «νέους επισκέπτες» στην περιοχή τους.
ΟΦΥΠΕΚΑ
Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα και τη διατήρηση της βιοποικιλότητάς τους, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.