ΔΑΟΚ Π.Ε Ηλείας: 3ο δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας στην βαμβακοκαλλιέργεια
3ο ΔΕΛΤΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ (Π.Ε.) ΗΛΕΙΑΣ
H Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαΐας ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Ηλείας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας.
1. Στόχοι
1.1 Η ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών για την αποτελεσματική φυτοπροστασία σε πραγματικό καλλιεργητικό χρόνο.
1.2 Η ενημέρωση για τις πρώιμες βαμβακοκαλλιέργειες, αφορά στο χρονικό διάστημα μετά την καρπόδεση του 50% των ανθέων και μέχρι το άνοιγμα των πρώτων καψών, και στις όψιμες της περιοχής Αγουλινίτσας, αφορά στο χρονικό διάστημα μέχρι την καρπόδεση του 50% των ανθέων, για την οργάνωση της αυτοάμυνας των καλλιεργειών.
1.3 Ο βαμβακοπαραγωγός πρέπει να παρακολουθεί τακτικά την καλλιέργειά του, κάθε 2 – 3 μέρες, έτσι ώστε να εφαρμόζει τις ορθές καλλιεργητικές πρακτικές φυτοπροστασίας.
2. Διαπιστώσεις
2.1 Οι βαμβακοκαλλιέργειες στην περιοχή Αγουλινίτσας βρίσκονται στο στάδιο της άνθησης και της καρπόδεσης του 50% των ανθέων, ενώ στις άλλες περιοχές που είναι πιο πρώιμες, βρίσκονται στο στάδιο ολοκλήρωσης της καρπόδεσης.
2.2 Κατά τον έλεγχο των φερομονικών παγίδων που έχει εγκαταστήσει η Υπηρεσία, διαπιστώθηκε η δραστηριότητα της γενεάς του Αυγούστου του πράσινου σκουληκιού και οι συλλήψεις των πεταλούδων σε κάποιες θέσεις ήταν αυξημένες.
Σε ότι αφορά στο ρόδινο σκουλήκι, μέχρι στιγμής διαπιστώνονται χαμηλά επίπεδα συλλήψεων των πεταλούδων.
Στις δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν, διαπιστώθηκε η ύπαρξη ζωντανών προνυμφών πράσινου σκουληκιού και στις τρεις θέσεις παρατήρησης στην περιοχή Αγουλινίτσας. Στη θέση «Ανεμοχωρίου» έχει ξεπεραστεί το όριο επέμβασης.
Κατά τόπους διαπιστώθηκε προσβολή από τζιτζικάκια (Ανεμοχώρι), αλευρώδη (Καταράχι) και αφίδες κατά θέσεις (Επιτάλιο).
3.
Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές
3.1 Συστήνεται ισορροπημένη βλαστική ανάπτυξη και να αποφεύγονται πρακτικές που προωθούν την πλούσια βλαστική ανάπτυξη και την οψίμιση της καλλιέργειας.
3.2 Συστήνεται η τακτική παρακολούθηση των βαμβακοκαλλιεργειών (κάθε 2 – 3 μέρες), η οποία να λαμβάνει χώρα διασχίζοντας το χωράφι διαγώνια, πρωινές ή απογευματινές ώρες, εξετάζοντας φυτά σε διαφορετικά σημεία, προκειμένου να διαπιστώνεται η ύπαρξη ή μη νεαρών προνυμφών.
3.3 Συστήνεται σε καλλιέργειες με αυξημένη ανάπτυξη, μεγάλα μεσογονάτια διαστήματα η εφαρμογή ανασχετικού (mepiquat chloride 5 SL).
3.4 Στο στάδιο καρποφορίας που βρίσκονται οι καλλιέργειες, τα όρια επέμβασης είναι:
για το πράσινο σκουλήκι – γενεά Αυγούστου:
συνιστάται να προβαίνετε σε ψεκασμό μόνο όταν διαπιστωθούν 4 νεαρές προνύμφες [1ου και 2ου σταδίου, μήκους μέχρι (1) εκατοστό] κ.μ.ο. ανά 100 φυτά ή μία (1) νεαρή προνύμφη κ.μ.ο. στα φυτά γραμμής μήκους ενάμιση (1,5) μέτρου.
για το ρόδινο σκουλήκι:
συνιστάται να προβαίνετε σε ψεκασμό μόνο όταν διαπιστωθούν στο εσωτερικό νεαρών καρυδιών ηλικίας 2 εβδομάδων, προνύμφες ρόδινου σε ποσοστό 5 – 8% στα 100 καρύδια.
4. Φυτοπροστατευτικά προϊόντα
4.1 Τα εγκεκριμένα γεωργικά φάρμακα βρίσκονται στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων: (http://www.minagric.gr/syspest/).
Οι επαγγελματίες χρήστες γεωργικών φαρμάκων είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τα αναγραφόμενα στην ετικέτα τους.
Δεν προβαίνετε σε ψεκασμό αν δεν ξεπεραστούν τα κατώτατα όρια για τον κάθε εχθρό.
Στην περίπτωση ψεκασμών απαιτείται η εναλλαγή των εντομοκτόνων για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας.
Οι βαμβακοπαραγωγοί οφείλουν να προειδοποιούν τους μελισσοκόμους πριν τον ψεκασμό και η επέμβαση να γίνεται το απόγευμα όπου δεν δραστηριοποιούνται οι μέλισσες.
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
Σπυροπούλου Παναγιώτα
Κτηνίατρος