20/07/202009:00

ΔΑΟΚ Π.Ε. Ηλείας: Ενημέρωση για την ολοκληρωμένη φυτοπροστασία στην βαμβακοκαλλιέργεια

1ο  ΔΕΛΤΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ (Π.Ε.) ΗΛΕΙΑΣ

 

Το παρόν Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων καταρτίστηκε από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Αχαΐας και ενημερώνει τους παραγωγούς για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας.

 

1. Στόχοι
1.1 Στόχος του Προγράμματος είναι η ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών για την αποτελεσματική φυτοπροστασία σε πραγματικό καλλιεργητικό χρόνο.
1.2 Η ενημέρωση αφορά στο χρονικό διάστημα από το στάδιο των χτενιών μέχρι την ανθοφορία, για την οργάνωση της αυτοάμυνας των καλλιεργειών.
1.3 Ο βαμβακοκαλλιεργητής πρέπει να παρακολουθεί τακτικά την καλλιέργειά του έτσι ώστε να εφαρμόζει τις ορθές καλλιεργητικές πρακτικές φυτοπροστασίας.
2. Διαπιστώσεις
2.1 Οι βαμβακοκαλλιέργειες βρίσκονται στο στάδιο των χτενιών.
2.2 Οι συλλήψεις πεταλούδων του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού στις φερομονικές παγίδες είναι σε χαμηλά επίπεδα.
2.3 Δεν διαπιστώθηκαν φυτοπροστατευτικά προβλήματα από αλευρώδη, τζιτζικάκια, αφίδες, λύγκο κ.α. εχθρούς.

Διαπιστώθηκε η παρουσία φυσικών εχθρών.

2.4 Οι καλλιέργειες παρουσιάζουν οψίμηση και γενικότερα εμφανίζουν καλή βλαστική και φυσιολογική εξέλιξη.
3. Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές
3.1 Συστήνεται ισορροπημένη βλαστική ανάπτυξη και να αποφεύγονται πρακτικές  που προωθούν την πλούσια βλαστική ανάπτυξη και την οψίμιση της καλλιέργειας.
3.2 Στην παρούσα βλαστική περίοδο, η εγκατάσταση και η διατήρηση των ωφέλιμων εντόμων είναι καθοριστική για την αντιμετώπιση του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού, καθώς και των άλλων εχθρών του βαμβακιού.
3.3 Συστήνεται η τακτική παρακολούθηση των βαμβακοκαλλιεργειών (κάθε 3 – 4 μέρες), η οποία να λαμβάνει χώρα διασχίζοντας το χωράφι διαγώνια, πρωινές ή απογευματινές ώρες, εξετάζοντας 100 φυτά σε διαφορετικά σημεία της διαγωνίου, προκειμένου να διαπιστώνεται η ύπαρξη ή μη νεαρών προνυμφών.

Η πιθανή ή μικρή απόρριψη χτενιών στην παρούσα φάση, δεν δημιουργεί πρόβλημα διότι τα φυτά έχουν την ικανότητα αναπλήρωσης των καρποφόρων οργάνων.

Να αποφεύγονται οι προληπτικοί ψεκασμοί.

3.4 Στην πρώτη βλαστική περίοδο του βαμβακιού, τα έντομα που προσβάλλουν το νεαρό βαμβάκι είναι κυρίως: τετράνυχος, θρίπας, αφίδες, αλευρώδης, λύγκος, τζιτζικάκια, που προκαλούν συστροφές των φύλλων, κατσάρωμα, σχισίματα, φυλλόπτωση κ.α..

Επεμβαίνετε μόνο στην περίπτωση που ξεπεραστούν τα κατώτατα όρια, τα οποία είναι τα παρακάτω:

Τετράνυχος: μετά την εμφάνιση των χτενιών, όταν στη δειγματοληψία εμφανίζεται τετράνυχος κ.μ.ο. στο 30-50% των φύλλων του δείγματος.

Θρίπας: δεν απαιτείται επέμβαση σε ανεπτυγμένα φυτά.

Αφίδες: μετά την εμφάνιση των χτενιών, όταν διαπιστωθούν 25 αφίδες κ.μ.ο. ανά φύλλο σε δείγμα 100 φύλλων.

Αλευρώδης: 200 άτομα αλευρώδη κ.μ.ο. ανά 100 φύλλα, σε όλα τα βλαστικά στάδια.

Λύγκος: 5 άτομα λύγκου κ.μ.ο. ανά 100 φυτά, σε όλα τα βλαστικά στάδια.

Σποντόπτερα: από τα χτένια και μετά, 1 προνύμφη κ.μ.ο. ανά φυτό.

Τζιτζικάκια: 3-4 νύμφες κ.μ.ο. ανά φύλλο, σε δείγμα 50 ώριμων φύλλων, σε όλα τα βλαστικά στάδια.

   

Για το πράσινο σκουλήκι:

Συνιστάται να προβαίνετε σε ψεκασμό μόνο όταν διαπιστωθούν 6 έως 8 νεαρές προνύμφες ανά 100 φυτά τυχαία επιλεγμένα ή 1 νεαρή προνύμφη στα φυτά ενός μέτρου επί της γραμμής. Οι προνύμφες να είναι μέχρι ένα (1) εκατοστό (1ου και 2ου σταδίου).

 

Για το ρόδινο σκουλήκι:

Συνιστάται να προβαίνετε σε ψεκασμό μόνο όταν διαπιστωθούν πάνω από 20 προσβεβλημένα άνθη (μορφής ροζέτας), σε τυχαίο δείγμα 100 ανθέων από πέντε τουλάχιστον αντιπροσωπευτικά σημεία της καλλιέργειας.

4. Φυτοπροστατευτικά προϊόντα
4.1 Δεν προβαίνετε σε ψεκασμό αν δεν ξεπεραστούν τα κατώτατα όρια για τον κάθε εχθρό.

Οι επαγγελματίες χρήστες γεωργικών φαρμάκων είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τα αναγραφόμενα στην ετικέτα τους. Οφείλουν να προειδοποιούν τους μελισσοκόμους, ώστε να απομακρύνουν τα μελίσσια τους από την περιοχή του ψεκασμού, και οι ψεκασμοί να διενεργούνται την ώρα που δεν δραστηριοποιούνται οι μέλισσες, δηλαδή κατά τις απογευματινές ώρες κυρίως μετά τη δύση του ηλίου.

Στην περίπτωση ψεκασμών απαιτείται η εναλλαγή των εντομοκτόνων για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας.

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα