ΔΑΟΚ Π.Ε Ηλείας: Καύση αγροτικών εκτάσεων – υπολειμμάτων καλλιεργειών (καλαμιάς)
ΔΑΟΚ Π.Ε Ηλείας: Καύση αγροτικών εκτάσεων – υπολειμμάτων καλλιεργειών (καλαμιάς)
Σχετ: Η υπ’αριθ. 15005 οικ. Φ. 700.9, ΦΕΚ Β’ 1923/2021 Απόφαση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη
Στο πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος και της πρόληψης και αποφυγής εκδήλωσης πυρκαγιών σε αγροτικές και δασικές εκτάσεις και σε συνέχεια της με αριθ. 15005 οικ. Φ. 700.9, ΦΕΚ Β’ 1923/2021 Απόφαση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη περί «Καθορισμό μέτρων για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές, αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους» η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Ηλείας ενημερώνει τους παραγωγούς ότι η καύση των φυτικών υπολειμμάτων καλλιεργειών απαγορεύεται από το πλαίσιο εφαρμογής της Πολλαπλής Συμμόρφωσης και την υποχρεωτική τήρηση των Κωδίκων Ορθής Γεωργικής Πρακτικής από τους οποίους δεσμεύονται οι παραγωγοί που υποβάλλουν δηλώσεις καλλιέργειας (Ο.Σ.Δ.Ε).
Η Υπηρεσία μας επισημαίνει ότι η καύση των φυτικών υπολειμμάτων καλλιεργειών αποτελεί μια κακή πρακτική η οποία δεν προσφέρει τίποτε το θετικό, αντιθέτως έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις, καθώς προκαλεί:
- Καταστροφή της οργανικής ουσίας τους εδάφους, με αποτέλεσμα τη μείωση της γονιμότητας του εδάφους και κατ’ επέκταση των μελλοντικών αποδόσεων. Στα φυτικά υπολείμματα περιέχονται σημαντικές ποσότητες θρεπτικών στοιχείων όπως π.χ. το άζωτο, το οποίο με την καύση χάνεται εξ ολοκλήρου στην ατμόσφαιρα ενώ θα μπορούσε να ανακυκλωθεί προς όφελος της γονιμότητας του εδάφους.
- Διάβρωση των εδαφών και ιδιαίτερα των επικλινών μέσω της απορροής του νερού, με συνέπεια την απώλεια του γόνιμου επιφανειακού εδαφικού στρώματος το οποίο χρειάζεται χιλιάδες χρόνια για να δημιουργηθεί, προκαλώντας μακροπρόθεσμα την ερημοποίηση των εδαφών.
- Μείωση της διήθησης τόσο του βρόχινου όσο και του αρδευτικού νερού στο έδαφος, καθώς με την καύση διάφορες ουσίες των φυτικών υπολειμμάτων προσκολλώνται στα εδαφικά σωματίδια, με αποτέλεσμα την κακή στράγγιση του εδάφους.
- Φαινόμενα ασφυξίας στα φυτά εξαιτίας της κακής στράγγισης του εδάφους, και αύξηση των μυκητολογικών ασθενειών τόσο του ριζικού συστήματος όσο και του υπέργειου μέρους των φυτών.
- Ατμοσφαιρική ρύπανση καθώς με την καύση των υπολειμμάτων εκλύονται στην ατμόσφαιρα αέρια του θερμοκηπίου.
- Αναπνευστικά προβλήματα στους περιοίκους και κυρίως των ευπαθών ομάδων όπως π.χ. ηλικιωμένοι, που αποτελούν σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού.
Τα οφέλη από την μη καύση της καλαμιάς είναι πολύ μεγαλύτερα από τις τυχόν δυσκολίες που μπορεί να προκαλούνται από τα υπολείμματα στις καλλιεργητικές εργασίες.
Θα πρέπει να γίνονται οι παρακάτω ενέργειες:
- Να προτιμώνται οι θεριζοαλωνιστικές μηχανές με καταστροφέα υπολειμμάτων.
- Άμεση ενσωμάτωση στο έδαφος ή βόσκηση της καλαμιάς και ενσωμάτωση στο έδαφος των υπολειμμάτων μετά τη βόσκηση.
- Σε περίπτωση πολλών υπολειμμάτων, μπορεί να υποβοηθηθεί η αποικοδόμησή τους με την προσθήκη 2 μονάδων αζώτου (π.χ. 8-10 κιλά θειικής αμμωνίας ανά στρέμμα) πριν το όργωμα. Η ποσότητα αυτή του λιπάσματος δεν χάνεται από το έδαφος και το υπολογίζουμε αφαιρώντας το από τα λιπάσματα της επόμενης καλλιέργειας.
Η Υπηρεσία μας ενημερώνει ότι η καύση φυτικών υπολειμμάτων καλλιεργειών επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές και επαρκώς αιτιολογημένες περιπτώσεις (Άρθρο 3 της υπ. αριθ. 15005 οικ. Φ. 700.9, ΦΕΚ Β’ 1923/2021) κατόπιν σχετικής αιτήσεως του ενδιαφερόμενου παραγωγού με επαρκή αιτιολόγηση και ύστερα πάντα από την έκδοση σχετικής άδειας της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Ηλείας και υπό την επίβλεψη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με αποκλειστική ευθύνη του ενδιαφερόμενου και τήρηση εκ μέρους του των Κ.Ο.Γ.Π. (Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής).
Η Υπηρεσία μας ενημερώνει τους παραγωγούς ότι η καύση φυτικών υπολειμμάτων καλλιεργειών επιφέρει:
1) ποινικές κυρώσεις,
2) τις συνέπειες που προβλέπονται στην υπ. αριθ. 9/2021 (Β’ 1923/2021) Πυροσβεστική Διάταξη και
3) μειώσεις στην Ενιαία Ενίσχυση (επιδότηση), ενώ στην περίπτωση επανάληψης της παράβασης η ποινή τριπλασιάζεται.
Επισημαίνεται ότι τα οφέλη που προκύπτουν από τη μη καύση της καλαμιάς είναι πολύ μεγαλύτερα από τις τυχόν δυσκολίες που προκαλούν στις καλλιεργητικές εργασίες, γι’ αυτό τον λόγο η Υπηρεσία συστήνει στους παραγωγούς να μην προβαίνουν σε καύση των φυτικών υπολειμμάτων καλλιεργειών.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής στα τηλέφωνα 2621360-140, 155, 145.