05/05/202111:14

ΔΑΟΚ Π.Ε. Ηλείας: Βιολογική καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς – Εξαπόλυση ωφέλιμου παρασιτοειδούς εντόμου

«Βιολογική καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς- εξαπόλυση ωφέλιμου παρασιτοειδούς εντόμου»

 

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ενημερώνει τους καλλιεργητές της καστανιάς ότι την προηγούμενη εβδομάδα στις 28 και 29  Απριλίου, σε καστανιές των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας – Κρεστένων,  στο πλαίσιο του προγράμματος της βιολογικής καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς Dryocosmus kuriphilus, εξαπολύθηκαν  άτομα του παρασιτοειδούς εντόμου Torymus sinensis (φυσικός εχθρός της σφήκας).

 Η σφήκα αποτελεί τον σημαντικότερο εντομολογικό εχθρό της καστανιάς, καθώς μπορεί να μειώσει την παραγωγή περισσότερο και από 80%. Μεταξύ των συμπτωμάτων που προκαλεί είναι αραίωμα του φυλλώματος, επιβράδυνση της ανάπτυξης των βλαστών και τελικά νέκρωση των δέντρων. Προσβάλει και τα άγρια είδη της καστανιάς και ως μόνιμη και αποτελεσματικότερη μέθοδος αντιμετώπισης θεωρείται η βιολογική καταπολέμησή της με την εξαπόλυση του παρασιτοειδούς εντόμου Torymus sinensis.

 Το Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης  σε συνεργασία με το Εργαστήριο Εντομολογίας  του  Μπενάκειου  Φυτοπαθολογικού  Ινστιτούτου  και τον ερευνητή εντομολόγο Δρ. Δημήτριο Παπαχρήστο πραγματοποίησαν την εξαπόλυση ενήλικων παρασιτοειδών εντόμων σε καστανιές της περιοχής της Ανδρίτσαινας και του οροπεδίου της Φολόης.

Σημειώνουμε ότι απαιτούνται κάποια χρόνια για να πολλαπλασιαστεί το παράσιτο (Torymus sinensis) ώστε να ελεγχθούν οι πληθυσμοί της σφήκας.

Για να έχει επιτυχία το πρόγραμμα εξαπολύσεως  αυτό πρέπει να τηρηθούν τα παρακάτω:

  • Μέχρι τις 15 Μαΐου 2021 να μην γίνει κανένας ψεκασμός με οποιοδήποτε γεωργικό φάρμακο στους καστανεώνες.
  • Μέχρι τέλη Ιουνίου να μην γίνει ψεκασμός με εντομοκτόνα στους καστανεώνες.
  • Να μην κλαδευτούν τα δέντρα για τα επόμενα δύο χρόνια, ώστε να μην καταστρέψουμε τις κηκίδες μέσα στις οποίες έχει γεννήσει το παρασιτοειδές. Αν αυτό δεν μπορεί να γίνει τότε οι παραγωγοί πρέπει να αφήσουν τους κομμένους βλαστούς με τις κηκίδες στην άκρη του χωραφιού τους και το επόμενο καλοκαίρι μπορούν να τους καταστρέψουν.

Για την επιτυχία του προγράμματος  είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η προστασία των ωφέλιμων εντόμων από τη χρήση εντομοκτόνων φαρμάκων.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής στον Πύργο και στα τηλέφωνα 2621360-140, 155,145,

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα