Δεκαπέντε "βόμβες" στη λειτουργία των Ταμείων αφήνει η κυβέρνηση το...
21/06/201910:30

Δεκαπέντε “βόμβες” στη λειτουργία των Ταμείων αφήνει η κυβέρνηση το…

[ad_1]

Του Δ. Κατσαγάνη

Ένα γιγάντιο πεδίο με δεκαπέντε “βόμβες” στη λειτουργία των ασφαλιστικών ταμείων φαίνεται πως αφήνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προσφεύγοντας στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Οι λειτουργικές αυτές αδυναμίες δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες τόσο για την εργασία των υπαλλήλων των ταμείων, όσο και τους εκατομμύρια ασφαλισμένους και, ιδιαίτερα, τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες, όπως “δείχνουν” οι θέσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), το ετήσιο συνέδριο της οποίας ξεκίνησε χθες.

Οι “βόμβες” αυτές επισημαίνονται από τους ίδιους τους εργαζομένους των έξι δημοσίων  φορέων που καλύπτουν όλο το φάσμα της ασφάλισης, περίθαλψης και πρόνοιας. Οι εργαζόμενοι στα ταμεία χαρακτηρίζουν “βιτρίνα” την ενοποίηση των φορέων κύριας ασφάλισης (πχ ΙΚΑ, ΟΑΕΕ) υπό τον ΕΦΚΑ. Επίσης, όπως οι ίδιοι τονίζουν η  εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του Δημοσίου και των Δήμων είναι “στο κόκκινο”, ενώ ο μεγάλος όγκος εκκρεμών συνταξιοδοτικών υποθέσεων, προκαλεί τεράστια πίεση στους εργαζόμενους του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών. Επίσης, κάνουν λόγο για προχειρότητα όσο αναφορά τη σύσταση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Όσον αφορά τον ΕΟΠΥΥ, καταγγέλλουν πως έχει καταργηθεί ουσιαστικά η αυτονομία του.

Πιο αναλυτικά, τα βασικά προβλήματα τα οποία εντοπίζει η ΠΟΠΟΚΠ, σε κάθε ένα από τους εν λόγω φορείς είναι τα ακόλουθα:

ΕΦΚΑ

1. Στήθηκε η “βιτρίνα” της ενοποίησης (σ.σ. τα ταμεία κύριας ασφάλισης ενσωματώθηκαν το 2017 στον ΕΦΚΑ), η οποία περιορίζεται στις κεντρικές υπηρεσίες και στα γραφεία των 9  νέων γενικών  διευθυντών που τοποθέτησε η Διοίκηση κατ’ εντολή του υφυπουργού Τ. Πετρόπουλου.

2. Το  οργανόγραμμα το οποίο ολοκληρώθηκε δύο χρόνια μετά τον αρχικό προγραμματισμό, αποτελεί προϊόν μιας “κομπογιαννίτικης” πρακτικής -όπως καταγγέλλουν οι υπάλληλοι των ταμείων- για την κατά παραγγελία δημιουργία ενός υδροκέφαλου, αθηνοκεντρικού, δυσλειτουργικού φορέα, ερήμην βέβαια των εργαζόμενων αλλά και της κοινής λογικής.

3. Ο ΕΦΚΑ έως σήμερα απέτυχε πλήρως στους οργανωτικούς και υποτίθεται “αντιγραφειοκρατικούς” ιδρυτικούς του στόχους, δηλαδή, σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ:

– Να ενοποιήσει τα εντασσόμενα ταμεία με κοινό κανονισμό παροχών και ενιαίες πλατφόρμες εφαρμογών.

– Να απαλλάξει τους ασφαλισμένους από τη γραφειοκρατία και περιττές μετακινήσεις.

– Να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ή τουλάχιστον την προσδοκία για τη δημιουργία μιας σύγχρονης δημόσιας υπηρεσίας, αποτελεσματικής και επαρκούς, με στοιχειώδη υλικοτεχνική υποδομή, εξοπλισμό και εργαλεία δουλειάς, όπως ολοκληρωμένες ηλεκτρονικές διασυνδέσεις και αξιόπιστα μηχανογραφικά συστήματα.

– Να εξασφαλίσει επαρκή χρηματοδότηση, αφού είναι σε όλους γνωστό ότι ο “πλεονασματικός” ΕΦΚΑ στηρίζεται στον κωδικό των “μικροεξόδων” για να καλύψει τις βασικότερες των αναγκών του.

– Να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους.

– Να επιταχύνει τις διαδικασίες έκδοσης των συντάξεων και της διεκπεραίωσης των κάθε είδους αιτημάτων ασφαλισμένων και συνταξιούχων.

Τέως  ΟΠΑΔ

4. Η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων Δημοσίου & Δήμων είναι “στο κόκκινο”, καθώς οι υπάλληλοι του τ. ΟΠΑΔ συνταξιοδοτούνται ή ακολουθούν το γενικό κύμα φυγής από τον ΕΦΚΑ, προς τον ΕΟΠΥΥ, και τους άλλους φορείς με την κινητικότητα, τονίζεται από την ΠΟΠΟΚΠ.

5. Οι πληρωμές των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων για αναδρομικά και των παροχών, για ληξιπρόθεσμες οφειλές συνέχεια αναβάλλονται, λόγω του “σφιχτού” προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια ιδιότυπη στάση πληρωμών.

6. Τα έσοδα δεν ελέγχονται -τονίζουν οι εργαζόμενοι στα Ταμεία- λόγω κατάργησης της αρμοδιότητας και μη ανάληψής της από τη Διεύθυνση Εσόδων Μισθωτών του ΕΦΚΑ.

ΕΤΕΑΕΠ

7. Ο μεγάλος όγκος εκκρεμών συνταξιοδοτικών υποθέσεων, προκαλεί απίστευτη πίεση στους εργαζόμενους, εντατικοποίηση της εργασίας, αυθαίρετες μετακινήσεις, παράλληλα καθήκοντα και διάθεση υπαλλήλων.

8. Όσο για το επίπεδο των παροχών, μετά τα συνεχή “σφαγεία” όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, τους “μαθηματικούς τύπους” και τον “επανυπολογισμό” του νόμου Κατρούγκαλου, έχουν λάβει τη μορφή φιλοδωρήματος και για τα εφάπαξ μετά το 2014 της άτοκης επιστροφής εισφορών, σημειώνεται στην εισήγηση της ΠΟΠΟΚΠ.

ΟΠΕΚΑ

9. Η κυβέρνηση έστησε έναν οργανισμό “συμπληρωματικό” και απαραίτητο για τη συνέχιση και τη διεύρυνση των αντεργατικών-αντιασφαλιστικών πολιτικών της, έτοιμο να υποδεχτεί τους ανέργους, τους υποαπασχολούμενους και τους κοινωνικά αποκλεισμένους οι οποίοι θα πολλαπλασιάζονται χρόνο με τον χρόνο ως αποτέλεσμα αυτών των συγκεκριμένων πολιτικών.

10. Ο ΟΠΕΚΑ δεν θα αποκλίνει από τον κανόνα εφαρμογής  “μεταρρυθμιστικών” πρωτοβουλιών  με άλλοθι τον “εξορθολογισμό” και τις οργανωτικές και λειτουργικές δυσχέρειες, οδηγούν συνήθως άμεσα ή έμμεσα στον περιορισμό ή στην κατάργηση παροχών . Διαφορετικά, δεν θα είχε η κυβέρνηση κανένα λόγο να αποφύγουν –κατά τα πρότυπα του ΕΦΚΑ– τη δημιουργία Ενιαίου Κανονισμού Παροχών ταυτόχρονα με την έναρξη λειτουργίας του νέου Οργανισμού.

11. Η οργανωτική προχειρότητα, το διοικητικό μοντέλο όπως και οι σχετικές πρακτικές είναι αντιγραφή από τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ, σύμφωνα με τους εργαζομένους των ταμείων.

12. Τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του ΟΠΕΚΑ στην εργασιακή τους καθημερινότητα αφορούν:

– Στις ελλείψεις προσωπικού, οι οποίες  δεν καλύπτονται με “μπαλώματα” και προσωρινές λύσεις (όμηροι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου και περιορισμένος αριθμός μετακινήσεων με το σύστημα της κινητικότητας).

-Την έλλειψη προγραμματισμού και κατάλληλης προετοιμασίας με την οποία “φορτώνονται” νέες αρμοδιότητες στον υποστελεχωμένο ΟΠΕΚΑ θα επιδεινώσει αναπόδραστα την εξυπηρέτηση των πολιτών και θα αυξήσει τα καθημερινά εργασιακά προβλήματα.

– Τις χρονίζουσες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή.

ΕΟΠΥΥ

13.  Η σύσταση και λειτουργία Αυτοτελούς Τμήματος Εποπτείας, Ανάπτυξης και Λειτουργίας ΕΟΠΥΥ στο Υπουργείο Υγείας, το οποίο θεσμοθετήθηκε με το Π.Δ. 121/17 “Οργανισμός του Υπουργείου Υγείας”, στην ουσία καταργεί την αυτονομία του φορέα και θέτει τον Οργανισμό υπό την ηγεμονία του εκάστοτε υπουργού, σημειώνει η ΠΟΠΟΚΠ. Σημαντικό ζήτημα είναι η έλλειψη “Οργανισμού”, που είναι απαραίτητος για την λειτουργία ενός φορέα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλές δυσχέρειες στη λειτουργία και στην οργάνωσή του.

14.  Η έλλειψη προσωπικού στην Κεντρική Υπηρεσία αλλά και σε πολλές από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις δημιουργεί επίσης σοβαρά προβλήματα,τονίζουν οι εργαζόμενοι στους ασφαλιστικούς φορείς.

Τέως  ΟΕΚ – τέως ΟΕΕ

15. Το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων του τέως ΟΕΚ και τέως ΟΕΕ μεταφέρθηκε στον ΟΑΕΔ και θεωρητικά το ίδιο ίσχυσε για τις αρμοδιότητες των δύο οργανισμών, σημειώνεται από την ΠΟΠΟΚΠ. Ουδέποτε, όμως,  βέβαια αυτές οι αρμοδιότητες και οι αντίστοιχες υπηρεσίες δεν αποκαταστάθηκαν πλήρως. Ουδέποτε επίσης δεν συζητήθηκε σοβαρά και φυσικά δεν υλοποιήθηκε η υπόσχεση της σημερινής Κυβέρνησης για την επανίδρυση τους, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα ταμεία.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα