Δεν δόθηκε επαρκής έμφαση στην καθημερινότητα του πολίτη
27/06/201900:04

Δεν δόθηκε επαρκής έμφαση στην καθημερινότητα του πολίτη

[ad_1]

Της Δήμητρας Καδδά,

Ο υπουργός Οικονομικών υπερασπίστηκε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης λέγοντας ότι οι στόχοι έχουν επιτευχθεί και ανέδειξε σε κεντρικό σημείο την έξοδο από το μνημόνιο και τη λύση για το χρέος. Ανέφερε όμως ότι  “ο κόσμος δεν συγκρίνει το που ήταν και που είναι αλλά το που βρίσκεται σε σχέση με τις ανάγκες που έχει. Άρα, αν δεν τον πείσεις ότι στο μέλλον αυτές οι ανάγκες θα εξυπηρετηθούν, τότε έχεις πρόβλημα”.

Για τη συντριβή στις ευρωεκλογές είπε ότι υπήρχαν θέματα που δεν έγιναν τόσο καλά. Παραδέχθηκε  ότι δεν δόθηκε επαρκής  έμφαση στην καθημερινότητα, στη δημόσια διοίκηση και στην εξυπηρέτηση του πολίτη. ” Όταν χάνεις με ένα τέτοιο τρόπο δεν μπορεί να είναι μία η αιτία, είναι σύνθετο το ζήτημα” είπε. Υπάρχει ένας κόσμος που κατάλαβε ότι τα πρώτα τρία χρόνια από τα τέσσερα της κυβέρνησης “ήμασταν εντός μνημονίου και έτσι δεν μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε κάποια προβλήματα με τον τρόπο που θέλαμε” και άλλοι όχι. Παραδέχθηκε όμως και ότι σε μερικά πράγματα που ήταν εκτός μνημονίου, όπως είναι η δημόσια διοίκηση, δεν έγιναν τα πράγματα που έπρεπε και εκεί, είπε, ο κόσμος είναι πιο αυστηρός.

Επίσης δεν δέχθηκε την υπόθεση ότι οι ευρωεκλογές είναι μία προετοιμασία για τις εθνικές εκλογές. “Οι εκλογές πιστεύω ότι κερδίζονται διότι δεν είναι το ίδιο πράγμα με τις ευρωεκλογές” ανέφερε.

Ήταν επίσης απόλυτα αντίθετος σε σενάριο συνεργασίας με την ΝΔ αν γινόταν εκλογές με απλή αναλογική.

Οι 3 αιτίες για την ήττα

Επανέλαβε ότι δεν θα τεθεί ξεκάθαρα θέμα ηγεσίας σε περίπτωση ήττας. Επίσης, σε ερώτημα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε απόλυτα αιφνιδιασμένος από το αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών είπε ότι είναι ένας συνδυασμός δύο πραγμάτων. Το πρώτο είναι ότι “αν είσαι σε συγκεντρώσεις ή σε ένα εκλογικό κέντρο βλέπεις πάρα πολύ κόσμο και δεν βλέπεις τι γίνεται με τόσο καθαρό μάτι. Το δεύτερο είναι ότι “είχαμε υποτιμήσει το μέτωπο που έχει δημιουργηθεί, ήταν δύσκολο όταν όλα τα κόμματα να σε χτυπάνε με τον ίδιο τρόπο”.

Επίσης είπε ότι “ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν επτά χρόνια συνέχεια νίκες”. Κατά συνέπεια, υπήρχε κόσμος που είπε “αρκετά”.

Στο ερώτημα γιατί ένας κόσμος που ψήφισε Νέα Δημοκρατία το έκανε καθαρά για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι “έχω την εντύπωση πως στην επικοινωνία μερικά πράγματα δεν είναι γνωστά, σε ένα κομμάτι του κόσμου που περιγράφετε δεν  ξέρει πόσο έχουμε προσπαθήσει να θωρακίσουμε το κράτος, μπορεί να φταίμε και εμείς”. Μέσα στα τρία χρόνια των μνημονίων τα φώτα είχαν επικεντρωθεί στο αν θα κλείσει ή όχι η αξιολόγηση “και όχι η δουλειά μυρμηγκιού που γίνονταν. Αυτό δεν είναι εύκολο να επικοινωνηθεί” είπε.

Μίλησε για συλλογική ευθύνη σε μία κυβέρνηση αναφερόμενος στο έργο των ημερών Βαρουφάκη. “Δεν θα σας πω τι είπα τότε στο υπουργικό συμβούλιο ή στην πολιτική γραμματεία γιατί τότε δεν θα μπορεί να υπάρξει σε αυτά τα όργανα μία σοβαρή συζήτηση” είπε

Η οικονομική πολιτική

Σε μία αναδρομή ανέφερε ότι  “περάσαμε πολύ δύσκολα χρόνια, το 2017 ήταν η πολύ δύσκολη στιγμή” αναφερόμενος στο πακέτο των μέτρων και αντιμέτρων του 2019 – 2020.

Αναφέρθηκε σε πολύ διαφορετικές γραμμές στην οικονομία ανάμεσα στα 2 μεγάλα κόμματα. Μίλησε για στοχευμένες μειώσεις την οικονομία αλλά και για κοινωνικό κράτος  ώστε να μην υπάρξουν φαινόμενα όπως αυτά που παρατηρήθηκαν σε Βρετανία και Ιταλία. Επιτέθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι λέει ακριβώς αυτό που λεγόταν πριν από το 2009, αλλά και στο ΚΙΝΑΛ.

Για το αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για τα 1,5 δισ. ευρώ των παροχών του 2019 απάντησε ότι το θέμα είναι ποιος θα έχει δίκιο. Επισήμανε ότι τα τελευταία 3 χρόνια οι εκτιμήσεις της Κομισιόν διαψεύστηκαν. “Για τρία χρόνια οι θεσμοί  μας επέβαλαν κακή οικονομική πολιτική” είπε, μας στερούσαν πόρους για την οικονομία μέχρι το τέλος χρονιάς που δίναμε το μέρισμα. Εκτίμησε ότι το κόστος των μέτρων που έχουν ήδη επιβληθεί στα 1,2 δισ. ευρώ από τα οποία θα πρέπει να αφαιρεθούν 200 εκατομμύρια ευρώ λόγω της ρύθμισης. “Πιάνονται όλοι οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί για φέτος” είπε. Αναφέρθηκε σε απουσία κοστολόγησης του πακέτου της Νέας Δημοκρατίας αλλά και εκτίμησης για το εύρος του δημοσιονομικού χώρου.

Σε ερώτημα για την υπερφορολογηση τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ και τις επιπτώσεις που είχε για παράδειγμα σε ελεύθερους επαγγελματίες που έκλεισαν σωρηδόν τα μπλοκάκια τους, ανέφερε ότι η μεγαλύτερη επιβάρυνση των αυτοαπασχολουμένων δεν συνέβη τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαθέσιμα πάνω από 30 δισ. ευρώ

Ανέφερε ότι τον Ιανουάριο του 2015 στα ταμεία υπήρχαν 1,5 δισ. ευρώ διαθέσιμα ή 3,4 δισ. ευρώ μαζί με τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων του ευρύτερου δημοσίου. “Υπάρχουν πάνω από 30 δισ. με στοιχεία Ιουνίου 2019” επισήμανε.

Στη φορολογία τίθεται υπέρ του μέτρου των αυξημένων αποσβέσεων, διότι θεωρεί πως είναι ένα κίνητρο παραμονής και τοποθέτησης  επιχειρηματικών κεφαλαίων στη χώρα

Χαμηλές οι προσδοκίες το 2015

Για το αν θα αναλάμβανε ξανά το θώκο του Υπουργείου Οικονομικών με τις συνθήκες του 2015 τώρα που γνωρίζει την κατάσταση ανέφερε ότι “τώρα θα το έκανα σίγουρα”. Και τούτο γιατί θα ήξερα τα αποτελέσματα που είχαμε για το χρέος, το μνημόνιο, την ανάπτυξη και τις τράπεζες. Αν τότε μου τα λέγατε “δεν θα σας πίστευα είχα πολύ χαμηλότερες προσδοκίες όταν πήρα τη θέση, η κατάληξη ήταν πολύ καλύτερη από ότι περίμενα”.

Κάνοντας αυτοκριτική επανέλαβε ότι “προφανώς και υπάρχουν εκπτώσεις, έχω πει ότι είμαι ένας τσαλακωμένος αριστερός”. Πρόσθεσε όμως ότι το προτιμά από την άλλη όψη, δηλαδή το “να είμαι ένας αριστερός καθηγητής με ατσαλάκωτη συνείδηση για να ασκώ κριτική ή να είμαι σε ένα άλλο αριστερό κόμμα που να ασκεί κριτική και ποτέ δεν να μην έχω εμπλοκή στα προβλήματα”. 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα