Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα στην ειδική αγωγή
19/06/201908:32

Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα στην ειδική αγωγή

[ad_1]

Χάος στον κλάδο της ειδικής αγωγής και αβεβαιότητα σε χιλιάδες γονείς για το εάν τα παιδιά τους θα μπορέσουν να συνεχίσουν τη θεραπεία τους, αν οι συνεδρίες θα αποζημιωθούν και εάν θα υπάρξουν περικοπές σε παροχές και στον αριθμό θεραπευτικών πράξεων ανά παιδί έχει προκαλέσει το υπουργείο Υγείας, όπως αναφέρει το  Πανελλήνιο Συντονιστικό Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής.

Τα προβλήματα στο χώρο όχι μόνο δεν έχουν αντιμετωπιστεί, αλλά γίνονται όλο και μεγαλύτερα, συμπληρώνουν οι εκπρόσωποι του κλάδου, που κάνουν λόγο για αναστολή θεραπειών, άτυπη στάση πληρωμών έναντι των ασφαλισμένων και για μαζικές απορρίψεις γνωματεύσεων, ακόμα κι εκείνες από ιατρούς των κρατικών δομών.

Τα προβλήματα στο χώρο της ειδικής αγωγής έχουν ξεκινήσει από το 2015, όταν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης προχώρησε σε μείωση του προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για θεραπείες (λογοθεραπείες, εργοθεραπείες κ.α.) και σε οριζόντιο “κούρεμα” της δαπάνης κατά 40%, για να φτάσει φέτος στα 65 εκατ. ευρώ.

“Με γνώμονα την πάση θυσία περικοπή της δαπάνης, υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ από το 2015 μέχρι και σήμερα, με παλινωδίες και κινήσεις αιφνιδιαστικές, για τις οποίες δεν έχει προηγηθεί κανένας διάλογος, έχουν δημιουργήσει συνθήκες αβεβαιότητας στον κλάδο, με προφανείς συνέπειες και στο θεραπευτικό έργο.

Η δαπάνη εφέτος έχει προσδιοριστεί στα 65 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για μια μείωση οριζόντια και αυθαίρετη για την οποία δεν έχει προηγηθεί επιδημιολογική μελέτη για την καταγραφή των αναγκών του πληθυσμού” σημειώνει σε ανακοίνωσή του το  Πανελλήνιο Συντονιστικό Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής.

Ακολούθησε η απόφαση για αποζημίωση θεραπειών με κουπόνι (voucher) το οποίο τελικά δεν εφαρμόστηκε ποτέ, καθώς αντιδρούσαν τόσο οι γονείς, όσο και οι θεραπευτές. Εν συνεχεία ο ΕΟΠΥΥ προχώρησε σε ηλεκτρονική γνωμάτευση για ειδικές θεραπείες παιδιών-εφήβων.

“Ξεκίνησαν με την απόπειρα επιβολής συμβάσεων και voucher που σύσσωμη η θεραπευτική κοινότητα απορρίπτει. Συνέχισαν με τον νέο ΕΚΠΥ που φέρνει σημαντικές επιπλέον περικοπές στις παροχές, σε αριθμό θεραπευτικών πράξεων ανά παιδί, ανάλογα με τη διάγνωσή του. Παράλληλα, με μια σειρά από παραρτήματα και εγκυκλίους ασαφείς, που ούτε οι υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ μπορούν να ερμηνεύσουν και να εφαρμόσουν σωστά, έχουν προχωρήσει σε μια άτυπη στάση πληρωμών έναντι των ασφαλισμένων.

Την ίδια ώρα, η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται τα ζητήματα από τον οργανισμό αντικατοπτρίζεται τόσο στο σύστημα ηλεκτρονικών γνωματεύσεων όσο και στην επιτροπή που απορρίπτει γνωματεύσεις μαζικά, ακόμα κι εκείνες από ιατρούς των κρατικών δομών. Η χώρα οδηγείται σε εκλογές και στον κλάδο της Ειδικής Αγωγής επικρατεί το απόλυτο χάος, ενώ οι θεραπείες χιλιάδων παιδιών βρίσκονται στον αέρα” συνεχίζουν οι εκπρόσωποι του χώρου.

Σημειώνεται πως την αμοιβή με voucher και τις συμβάσεις απορρίπτει ο κλάδος των θεραπευτών ειδικής αγωγής, που εξηγούν πως το κουπόνι έχει απροσδιόριστη αξία, ενώ δεν γνωρίζουν πότε θα πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ για τις υπηρεσίες τους. Προειδοποιούν τέλος πως δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή καμία απολύτως κίνηση που στόχο έχει να εξυπηρετήσει την πολιτική της οριζόντιας και αυθαίρετης περικοπής στον προϋπολογισμό της ειδικής αγωγής.

Βίκυ Κουρλιμπίνη
[email protected]

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα