Δεν βλέπει λόγο αλλαγής του πλαισίου προϋποθέσεων για το ...
10/07/201916:07

Δεν βλέπει λόγο να αλλάξουν οι στόχοι για το πλεόνασμα της Ελλάδας …

[ad_1]

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19:00

Δεν βλέπει λόγο για αλλαγή του πλαισίου προϋποθέσεων που έχουν αποφασιστεί από το Eurogroup σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, δήλωσε πριν από λίγο η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενες ελαφρύνσεις στην εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, καθώς ο νέος Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανήκει στην ίδια ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια με την κυρία Μέρκελ.

“Οι υπουργοί Οικονομικών ήδη έχουν κάνει την ανακοίνωσή τους, ότι κατ΄αρχάς το πλαίσιο προϋποθέσεων παραμένει. Και βεβαίως δεν παίζει ρόλο σε ποιο κόμμα ανήκει ο εκάστοτε Πρωθυπουργός, αλλά αυτά είναι προγράμματα, για τα οποία έχει γίνει εκτεταμένη διαπραγμάτευση. Τώρα βεβαίως θα δούμε τι θα κάνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, τι αιτήματα θα θέσει, αλλά έχω μιλήσει μαζί του τηλεφωνικώς και μου υποσχέθηκε προ πάντων ότι θα υλοποιήσει γοργά μια μεταρρυθμιστική ατζέντα, η οποία θα δημιουργήσει και οικονομική ανάπτυξη. Και αυτό θα το δούμε τώρα, αλλά οι υπουργοί Οικονομικών είπαν κατ’αρχάς ότι δεν βλέπουν λόγο για αλλαγή του πλαισίου των προϋποθέσεων. Με αυτό συμφωνώ κι εγώ”, δήλωσε η ‘Αγκελα Μέρκελ κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρωθυπουργό της Φινλανδίας ‘Αντι Ρίνε.

Ο κ. Ρίνε, η χώρα του οποίου διατηρεί την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το τρέχον εξάμηνο, δήλωσε για το ίδιο θέμα: “Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη και την περαιτέρω ανάπτυξή της, εμείς στην Φινλανδία έχουμε συζητήσει πολύ γι’ αυτό το θέμα. Μια καλύτερη Ευρωζώνη μπορεί να επιτευχθεί με το να εφαρμόζουμε τις αποφάσεις που λάβαμε. Αυτές τις οποίες ήδη λάβαμε. Και μετά ερχόμαστε σε αυτό το σημείο όπου μπορούμε να συνεχίσουμε τις συζητήσεις και στο πεδίο της Ευρωζώνης”.

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις της κας Μέρκελ κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με αυτές των θεσμών οι οποίοι μετά το Eurogroup της Δευτέρας επέμειναν στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων λέγοντας ότι αυτό είναι θέμα αξιοπιστίας της χώρας.

Βεβαίως σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε ο αρμόδιος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, λέγοντας ότι είναι απόφαση του Eurogroup.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ εξέφρασαν το προηγούμενο διάστημα την πρόθεση μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων από τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ που προκύπτει από τη συμφωνία του Ιουνίου του 2018 για το χρέος.

Μάλιστα η ΤτΕ τάχθηκε  και αυτή υπέρ της ίδιας κίνησης, με τον κεντρικό Τραπεζίτη να ομιλεί για μείωση του στόχου στο 2,2% του ΑΕΠ έως το 2022 με αλλαγή του μείγματος πολιτικής.

Πηγές Μαξίμου: Θα διεκδικήσουμε με αξιοπιστία τη μείωση των υπερβολικών πλεονασμάτων
 
Καθησυχαστικό είναι το Μέγαρο Μαξίμου, στον απόηχο του “φρένου” που έβαλε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, αναφορικά με τυχόν διεκδικήσεις της Αθήνας που σχετίζονται με την ελάφρυνση των μέτρων για το χρέος.

“Η κ. Μέρκελ δεν λέει τίποτα διαφορετικό από αυτό που έχει προαναγγείλει ότι θα πράξει η σημερινή κυβέρνηση το 2019. Υλοποιώντας ένα ευρύ σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα φέρουν επιτέλους στην χώρα ισχυρή ανάπτυξη, θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη εταίρων και αγορών, και έτσι θα διεκδικήσει με αξιοπιστία τη μείωση των υπερβολικών πλεονασμάτων”, τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα