Δεν βρέθηκε ο διάδοχος του Γιούνκερ: Στις 30 Ιουνίου η νέα Σύνοδος - Μπρα ντε φερ Μέρκελ -Μακρόν για Βέμπερ..
01/01/197002:00

Δεν βρέθηκε ο διάδοχος του Γιούνκερ: Στις 30 Ιουνίου η νέα Σύνοδος – Μπρα ντε φερ Μέρκελ -Μακρόν για Βέμπερ..

[ad_1]

Στο παρά πέντε της έναρξης των εργασιών της νέας ευρωβουλής που θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο στις 2 Ιουλίου, αναμένεται να συνεδριάσουν εκ νέου οι ηγέτες των κρατών – μελών της ΕΕ προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για το πρόσωπο που θα αναλάβει την προεδρία της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Διαπίστωσα μ’ έναν βαθμό ευχαρίστησης, διασκέδασης, ικανοποίησης και ναι, ευτυχίας, ότι δεν είναι πολύ εύκολο να με αντικαταστήσουν», σχολίασε με ειρωνικό ύφος ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στις 2.20 (3.20 ώρα Ελλάδας) τα ξημερώματα.

Χαρακτηριστικό του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις για το μοίρασμα των υψηλών θέσεων της ΕΕ μεταξύ των πολιτικών ομάδων είναι ότι ο κ.Γιούνκερ όταν ρωτήθηκε αν είναι αισιόδοξος ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου θα βρεθεί λύση απάντησε «όχι, αλλά είναι κάτι που πρέπει να γίνει». «Δεν υπήρξε πλειοψηφία υπέρ κανενός υποψηφίου» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. «Θα ξανασυναντηθούμε την 30ή Ιουνίου. Θα συνεχίσω τις διαβουλεύσεις.»

Η ανεύρεση λύσης για τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι επιτακτική ανάγκη διότι το ευρωκοινοβούλιο στις 3 Ιουλίου θα εκλέξει τα όργανα του. Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου εντάσσεται στην ευρύτερη συμφωνία των ηγετών. Η Σύνοδος Κορυφής αποφασίζει ταυτόχρονα και για τις τέσσερις κρίσιμες θέσεις: τους προέδρους της Κομισιόν, του Ευρωκοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (τον διάδοχο του Ντράγκι).

Στο παρελθόν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλιστές είχαν την πλειοψηφία στο ευρωκοινοβούλιο και οι αποφάσεις ήταν πιο εύκολες. Στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου κατέγραψαν σημαντική μείωση οπότε χρειάζονται ευρύτερες συμμαχίες με τους Φιλελεύθερους, τον Μακρόν που αποτελεί κρίσιμο ρυθμιστή και τους Πράσινους που είναι η ανερχόμενη πολιτική δύναμη και ειδικά στη Γερμανία είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος του κόμματος CDU της Μέρκελ.

Θα συμβεί για πρώτη φορά στα χρονικά της ΕΕ πριν την έναρξη των εργασιών του νέου ευρωκοινοβουλίου να ανακοινωθεί μόνο η πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου που φαίνεται ότι θα είναι η πράσινη Δανή Μαγκρέτ Βεστάγκερ για να βγει από την κούρσα για την προεδρία της Κομισιόν, για την οποία προτάθηκε από τους Φιλελεύθερους και τους κεντρώους της Renew Europe.

Οι άλλοι δύο υποψήφιοι για τη θέση του Γιούνκερ είναι ο Ολλανδός Φρανς Τίμερμανς (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες) και ο Μάνφρεντ Βέμπερ του ΕΛΚ.

Κόκκινη κάρτα Μακρόν

Ο Μακρόν αρνείται μετ’ επιτάσεως να οριστεί υποψήφιος για την προεδρία της Επιτροπής ο 46χρονος Μάνφρεντ Βέμπερ. Αν ήταν υποψήφια η Μέρκελ, δήλωσε ότι θα την στήριζε. Σοσιαλιστές και κεντρώοι της Renew Europe δήλωσαν επίσης ότι είναι κατά της υποψηφιότητας του Βέμπερ. Ατύπως ξαναέπεσε στο τραπέζι το όνομα του Μισέλ Μπαρνιέ. Η Άνγκελα Μέρκελ όμως αρνείται και συνεχίζει να παίζει όλα τα χαρτιά της στην υποψηφιότητα του Βέμπερ τον οποίο στηρίζει ενθέρμως και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς συνδέονται με προσωπική και πολιτική φιλία.

«Ο Μάνφρεντ Βέμπερ δεν είναι… νεκρός, μόλις γευμάτισα μαζί του», δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, εκ των κορυφαίων του ΕΛΚ. Ο διάδοχος του Γιούνκερ για την εκλογή του χρειάζεται πλειοψηφία τουλάχιστον 21 από τους 28 ηγέτες και τουλάχιστον 376 ψήφους στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Γιούνκερ θα παραμείνει επικεφαλής της Κομισιόν ως την 31η Οκτωβρίου καθώς η νέα Επιτροπή αναλαμβάνει την 1η Νοεμβρίου. Είναι αναγκαίο να υπάρξει συμφωνία άμεσα για τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν διότι στην αντίθετη περίπτωση θα καθυστερήσει και η μακρά διαδικασία επιλογής των Επιτρόπων. Γι αυτό και είναι ανοιχτό να παραταθεί η θητεία της Επιτροπής Γιούνγκερ έτσι που δεν τα βρίσκουν οι ηγέτες και οι πολιτικές ομάδες μεταξύ τους.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα