28/04/202122:18

Δένδιας σε Γκουτέρες: Η Τουρκία υπονομεύει την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού

 

Δένδιας σε Γκουτέρες: Η Τουρκία υπονομεύει την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού

Η Ελλάδα επιθυμεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού εντός του γνωστού πλαισίου που έχει θέσει το ΣΑ, επανέλαβε ο Νίκος Δένδιας

ΗΕλλάδα θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος συναντήθηκε στη Γενεύη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και τον Βρετανό ομόλογό του, Ντομινίκ Ραμπ. Ο Νίκος Δένδιας, κατά τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, επανέλαβε σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ότι η Ελλάδα επιθυμεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού εντός του γνωστού πλαισίου που έχει θέσει το ΣΑ.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό του για την επίτευξη της προοπτικής αυτής, δεδομένης της στάσης τόσο της τουρκικής πλευράς και της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Διαβεβαίωσε τον Γενικό Γραμματέα για την εποικοδομητική στάση της Ελλάδας μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παράλληλα, υπογράμμισε στον Πορτογάλο συνομιλητή του την ανάγκη, η όποια λύση βρεθεί στο ανωτέρω πλαίσιο, να λαμβάνει υπόψη την ιδιότητα της Κύπρου, ως Κράτους-Μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και την ανάγκη να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της Ένωσης, ειδικά όσον αφορά στο ζήτημα της αυτονομίας της στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Κατά τη συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών, πέρα από τα ανωτέρω, παρατήρησε ότι η προσήλωση της Μεγάλης Βρετανίας στο πλαίσιο λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως αυτή εκφράστηκε νωρίτερα από τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών στην ολομέλεια είναι θετική, καθώς υποδηλώνει, για μια ακόμα φορά ότι η συντριπτική πλειοψηφία της Διεθνούς Κοινότητας θεωρεί επιβεβλημένη την εξεύρεση της λύσης του Κυπριακού εντός του ανωτέρω πλαισίου.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα