Δέσμη μέτρων για ροδάκινα και νεκταρίνια ανακοίνωσε ο Αραχωβίτης – Newsbeast
19/06/201923:57

Δέσμη μέτρων για ροδάκινα και νεκταρίνια ανακοίνωσε ο Αραχωβίτης – Newsbeast

[ad_1]

Μέτρα με τα οποία επιχειρείται να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην αγορά του επιτραπέζιου ροδάκινου και των νεκταρινιών, όπως οι χαμηλές τιμές των προϊόντων, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης.

Τα μέτρα ανακοινώθηκαν σε συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στην οποία έλαβαν μέρος βουλευτές από την Ημαθία και την Πέλλα, όπως η Φρόσω Καρασαρλίδου, ο Γιάννης Σηφάκης, ο Χρήστος Αντωνίου, ο Γιώργος Ουρσουζίδης, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Άγγελος Τόλκας, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας, Κώστας Καλαϊτζίδης και εκπρόσωποι αγροτικών συνεταιρισμών, αγροτικών συλλόγων και ομάδων παραγωγών από τους δύο νομούς.

«Άμεσα προχωράμε και ετοιμαζόμαστε για να καταθέσουμε σχετική πρόταση για πρόγραμμα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών» ανακοίνωσε αρχικά ο αρμόδιος υπουργός και πρόσθεσε ότι ενεργοποιείται άμεσα «το Πρόγραμμα Δωρεάν Διανομής επιτραπέζιου ροδάκινου με δυνατότητα χυμοποίησης μέσω των ομάδων παραγωγών που εκτελούν επιχειρησιακό πρόγραμμα, με κοινοτικούς πόρους».

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Αραχωβίτη, θα κατατεθεί σχετικός φάκελος στην Ευρωπαϊκή Ένωση «για έγκριση έκτακτου εθνικού προγράμματος δωρεάν διανομής επιτραπέζιου ροδάκινου με δυνατότητα χυμοποίησης, μέσω συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών, που θα αφορά όλους τους ροδακινοπαραγωγούς, συνεταιρισμένους και μη».

Κατά τη συνάντηση οι πλευρές συνομίλησαν και για θέματα αποζημιώσεων ΕΛΓΑ, με τον αρμόδιο υπουργό να αναφέρει πως «την επόμενη εβδομάδα εξοφλείται το υπόλοιπο 30% των αποζημιώσεων για ζημιές του 2018 από τον ΕΛΓΑ» και παράλληλα «ενεργοποιείται το άρθρο 20 του κανονισμού του ΕΛΓΑ για πρόσληψη έκτακτου προσωπικού με σκοπό την άμεση ενίσχυση του ελεγκτικού έργου, λόγω αυξημένων ζημιών».

Τέλος, σημείωσε πως με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συζητείται η δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής για τις ζημιές του 2019, καθώς και τις ζημιές των επόμενων ετών.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα