Διατήρηση πλεονασμάτων με μείωση φόρων και "αντάλλαγμα" το αφορολόγ...
16/07/201911:34

Διατήρηση πλεονασμάτων με μείωση φόρων και “αντάλλαγμα” το αφορολόγ…

[ad_1]

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12.07

Της Δήμητρας Καδδά

Θετικά δείγματα γραφής από τις πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης διαπίστωσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ κατά τις πρώτες επαφές που είχε χθες στην Αθήνα. Όπως επισήμανε ωστόσο στην ομιλία του στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist, η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει το δημοσιονομικό στόχο.

Πρότεινε επίσης ως εναλλακτική για τη διατήρηση των πλεονασμάτων με παράλληλη μείωση των φόρων, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης (σ.σ. μία έκφραση που χρησιμοποιείται από τους θεσμούς για τη μείωση του αφορολόγητου).

“Η Ελλάδα δεν είναι πλέον σε πρόγραμμα, δεν έχει αιρεσιμότητες”, ανέφερε ο Κλάους Ρέγκλινγκ σε ερώτημα για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Είπε ότι “θα υπάρχει τακτικός διάλογος”

“Οι τράπεζες συγκρατούνται από το πολύ υψηλό επίπεδο NPLs. Η τόνωση των επενδύσεων θα βοηθήσει και τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την οικονομία”, είπε.

Για το τι θα ενθάρρυνε πιο πολύ τους ξένους ώστε να επενδύσουν, απάντησε ότι δεν υπάρχει μόνο ένα μέτρο. “Ο προσανατολισμός αυτής της κυβέρνησης είναι υπέρ της ανάπτυξης, περιμένω πολλά. Αναμένω ότι θα υπάρχει καλή συνεργασία με τους θεσμούς”.

Από την πλευρά του ο ΥΠΟΙΚ κατά την ομιλία του στο συνέδριο που προηγήθηκε ανέφερε πάντως ότι το αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο και ανέπτυξε, θα ενισχύει, μέσω της υψηλότερης ανάπτυξης και του χαμηλότερου κόστους δανεισμού, τη βιωσιμότητα του χρέους, οδηγώντας στη δυνατότητα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ο επικεφαλής του ESM παρουσίασε τις βασικές προτεραιότητες τις οποίες θα πρέπει να ακολουθήσει, κατά τη γνώμη του, η κυβέρνηση ούτως ώστε να ενισχύσει την ανάπτυξη.

Επανέλαβε επίσης τις αποκλίσεις που διαπιστώνονται κατά την τρίτη αξιολόγηση που σχετίζεται με τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης.

Αναλυτικά, ο επικεφαλής του  ESM  στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:

• Προκειμένου να υποστηριχθεί η ανάπτυξη και η βιωσιμότητα του χρέους, είναι απαραίτητη η δέσμευση να τηρηθεί η συμφωνηθείσα πορεία μεταρρυθμίσεων μετά από το τέλος του προγράμματος. Συναντήθηκα χθες με τον υπουργό Οικονομικών Σταϊκούρα. Με διαβεβαίωσε ότι η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επιτύχει βιώσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και ότι οι συμφωνηθέντες δημοσιονομικοί στόχοι θα τηρηθούν κατά τον συνδυασμό του προϋπολογισμού για το 2020. Αυτό είναι πολλά υποσχόμενο για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την ελληνική κυβέρνηση για αυτόν τον κοινό στόχο.

• Οποιαδήποτε αναπροσαρμογή των δημοσιονομικών πολιτικών θα πρέπει να στοχεύει στην προώθηση της ανάπτυξης, διασφαλίζοντας παράλληλα την επίτευξη του συμφωνηθέντος πρωτογενούς πλεονάσματος. Μία μείωση των φορολογικών συντελεστών, για παράδειγμα, θα μπορούσε να συνδυαστεί με μια ευρύτερη φορολογική βάση. Επίσης, ο διαθέσιμος χώρος πρέπει να χρησιμοποιείται για παραγωγικές δαπάνες, όπως δημόσιες επενδύσεις.

• Ανυπομονώ για μια εποικοδομητική συνεργασία -με βάση την εμπιστοσύνη, τη δέσμευση και την κυριότητα- μαζί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

• Οποιοσδήποτε φορολογικός χώρος πρέπει να χρησιμοποιηθεί τώρα κατά τη γνώμη μου για μέτρα φιλικά προς την ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων παραγωγικών δαπανών.

• Είναι σαφές ότι μια νέα κυβέρνηση προσφέρει την ευκαιρία να παρουσιάσει νέες προτεραιότητες. Με αυτή την έννοια, είναι ευπρόσδεκτο το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της νέας κυβέρνησης για την τόνωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και του επενδυτικού κλίματος.

• Παρόλο που η κυβέρνηση μόλις εξελέγη και πρέπει να φανεί το αναλυτικό της πρόγραμμα, με βάση όσα είναι γνωστά είναι πολλά υποσχόμενο. Στο βαθμό που η χώρα σέβεται το καθιερωμένο πλαίσιο επιτήρησης και τις δεσμεύσεις του προγράμματος.

• Πιστεύω ότι η Ελλάδα πρέπει να καταστήσει την ανάπτυξη ως την ύψιστη προτεραιότητά της, διατηρώντας παράλληλα το συμφωνηθέν πρωτογενές πλεόνασμα και προωθώντας τη δικαιοσύνη σε ολόκληρη την κοινωνία. Το δημοσιονομικό πλεόνασμα – μαζί με την ανάπτυξη – είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατηρησιμότητα του χρέους.

• Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων προσαρμογής, όπως οι παρεμβάσεις στην αγοράς εργασίας, δεν πρέπει να αντιστραφούν. Για παράδειγμα, οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού πρέπει να ευθυγραμμίζονται με την εξέλιξη της παραγωγικότητας για να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα.

• Απαιτούνται περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας. Για να ενισχυθεί η παραγωγικότητα απαιτούνται μεταρρυθμίσεις για να καταστεί το οικονομικό περιβάλλον φιλικότερο προς τις επιχειρήσεις, να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για την επίλυση των νομικών διαφορών και να βελτιωθεί περαιτέρω η αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης.

• Πρέπει να συνεχίσουν τις ιδιωτικοποιήσεις και να βελτιωθεί η διαχείριση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Αυτό είναι κρίσιμο για την οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού πνεύματος εταιρικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα και για την προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδύσεων.

• Η ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα πρέπει να διασφαλιστεί, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες χρηματοδότησης και να υποστηριχθεί η ανάπτυξη. Η Ελλάδα χρειάζεται έναν σταθερό και κερδοφόρο τραπεζικό τομέα για την υποστήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

• Τα πολιτικά μέτρα που θα εφαρμοσθούν θα πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαια. Για παράδειγμα, τα κοινωνικά οφέλη πρέπει να απευθύνονται σε ευάλωτες ομάδες. 

• Κατά τους τελευταίους μήνες, εκφράστηκαν ανησυχίες σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική πολιτική. Η Επιτροπή παρουσίασε την 3η Ενισχυμένη Έκθεση Εποπτείας, στην οποία αξιολογείται η συνεχιζόμενη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Ο ESM συμφωνεί με τα συμπεράσματα αυτά. Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες και δεν ήταν εξασφαλισμένη η συνοχή ορισμένων μέτρων πολιτικής με τις δεσμεύσεις που δόθηκαν στους Ευρωπαίους εταίρους. Ορισμένες από αυτές τις αποφάσεις είναι πιθανό να έχουν αρνητικές συνέπειες για την ανάπτυξη.
 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα