«Διαβατήριο» για την ανακαίνιση κτηρίων – Πώς θα λειτουργήσει κατά τα επόμενα χρόνια
Με «διαβατήριο» θα γίνεται η ανακαίνιση των κτηρίων τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα, προκειμένου να καλυφθούν οι σύγχρονες και πιο «πράσινες» ανάγκες στον χώρο των ακινήτων και του περιβάλλοντος.
Πρόκειται για ένα νέο πιστοποιητικό, το οποίο εστιάζει στην κλιματική ανθεκτικότητα των κτηρίων, δίνοντας τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά να κατανοήσουν ότι με τη σωστή ανακαίνιση μπορούν να επιτύχουν σημαντική εξοικονόμηση σε ενέργεια και χρήματα.
Αυτή τη στιγμή, το συγκεκριμένο πρόγραμμα βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο και εφαρμόζεται σε συνολικά έξι χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η οποία σε πρώτη φάση θα εκδώσει το διαβατήρια για 12 δημόσια κτήρια.
Είναι το επόμενο βήμα του «ενεργειακού πιστοποιητικού», το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς δεν παρέχει επαρκείς πληροφορίες, αλλά και των «πράσινων» προγραμμάτων ενεργειακής εξοικονόμησης και μετάβασης, όπως το «Εξοικονομώ», το «Ανακυκλώνω» και το «Ανακαινίζω».
Μάλιστα, όπως επισημάνθηκε από πληθώρα ειδικών, κατά τη διάρκεια του 24ου συνεδρίου της Prodexpo για την αγορά ακινήτων, η κατασκευή νέων κτηρίων ή η ανακαίνιση των υφιστάμενων αποτελεί μονόδρομο, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του σύγχρονου γραφειακού περιβάλλοντος.
Πώς θα λειτουργήσει
Μέχρι τώρα, οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί υπαγορεύουν ότι κάθε κτήριο που διατίθεται προς πώληση ή ενοικίαση πρέπει να διαθέτει Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (EPC). Αυτό το έγγραφο αναφέρει πόσο αποδοτικό είναι το κτήριο όσον αφορά την ενεργειακή του απόδοση. Ωστόσο, οι πληροφορίες που παρέχουν δεν είναι επαρκείς για την αξιολόγηση της πραγματικής απόδοσης.
Το «διαβατήριο για την ανακαινιση ακινήτων» είναι το ερευνητικό έργο της ΕΕ TIMEPAC ή «Towards Innovative Methods for Energy Performance Assessment and Certification», η οποία έχει θέσει τον φιλόδοξο στόχο να ενισχύσει την τρέχουσα διαδικασία αξιολόγησης της ενεργειακής απόδοσης που σχετίζεται με τη μεταρρύθμιση της Οδηγίας για τις ενεργειακές επιδόσεις των κτηρίων τη ΕΕ.
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, το πρώτο βήμα θα είναι η συμπερίληψη δεδομένων όπως η πραγματική κατανάλωση ενέργειας του κτηρίου και η προσθήκη πληροφοριών σχετικά με την απόδοση των υλικών και ακόμη και το επίπεδο άνεσης των κατοίκων. Αυτά τα στοιχεία θα ευθυγραμμίσουν το πιστοποιητικό με την ιδέα των «έξυπνων κτηρίων».
Παράλληλα, το TIMEPAC θεωρεί τα κτήρια καταναλωτές, αλλά και παραγωγούς ενέργειας, έτσι προβλέπεται να υπάρχει συνεχής σύνδεση μεταξύ κάθε κτηρίου και του εξωτερικού περιβάλλοντος, όσον αφορά την ενέργεια και την ανταλλαγή πληροφοριών.
Στο μέλλον, λόγω της Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτηρίων – EPBD, οι ιδιοκτήτες κτηρίων ενδέχεται να χρειαστούν ένα σχέδιο ανακαίνισης για την αναβάθμιση του κτηρίου με την πάροδο του χρόνου, προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους ενεργειακής απόδοσης που ορίζονται από τις εθνικές νομοθεσίες. Αυτά τα σχέδια θα συμπεριληφθούν στο διαβατήριο ανακαίνισης κτηρίου που θα περιγράφει τον μακροπρόθεσμο, βήμα προς βήμα οδικό χάρτη ανακαίνισης για την επίτευξη βαθιάς ανακαίνισης για ένα συγκεκριμένο κτήριο.
Πηγή: cnn.gr