Συνεχείς συσκέψεις στο ΥΠΟΙΚ για φορολογικό, τράπεζες και "ραντεβού...
19/09/201920:00

“Διαξιφισμοί” για ανάπτυξη και έσοδα μεταξύ κυβέρνησης

[ad_1]

Της Δήμητρας Καδδά

Το πρώτο βήμα στις συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει από τη Δευτέρα μεταξύ των στελεχών της κυβέρνησης και των κλιμακίων των θεσμών φαίνεται πως έχει γίνει. Αφορά στην διαπίστωση ότι ο δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ το 2019 φαίνεται να επιτυγχάνεται.

Ωστόσο, το μεγάλο δημοσιονομικό μέτωπο είναι αυτό του 2020 και του προϋπολογισμού που πρέπει να κατατεθεί στις 7 Οκτωβρίου στη Βουλή και ακολούθως στις Βρυξέλλες, ώστε να ανοίξει το δρόμο για το φορολογικό νομοσχέδιο με τις ελαφρύνσεις του 1 δισ. ευρώ για το 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά των θεσμών έχει κατέβει στην Αθήνα και με προβλέψεις που είχε συντάξει κατά την 3η αξιολόγηση. Βασικά σημεία “τριβής” με την ελληνική πλευρά στις εν λόγω προβλέψεις είναι η ανάπτυξη, αλλά και οι παράμετροι που τίθενται για την πορεία των εσόδων το 2020.

Μεγάλη επιτάχυνση ΑΕΠ

Στο πεδίο της ανάπτυξης, η κυβέρνηση επιχειρεί να τεκμηριώσει τη θέση της για συνεχή και σταθερή επιτάχυνση του ΑΕΠ. Αναμένεται ταχύτερη ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο του 2019, αλλά – κυρίως – πολύ πιο ταχεία το 2020 (με τον κεντρικό τραπεζίτη Γ. Στουρνάρα να έχει ήδη προβεί σε εκτίμηση για άνοδο του ΑΕΠ περί το 3%).

Ισχυρό επιχείρημα αποτελούν τα τελευταία στοιχεία για την πορεία του οικονομικού κλίματος (που δείχνουν μεγάλη βελτίωση τους τελευταίους δύο μήνες), καθώς και η καλή πορεία άλλων δεικτών από την Ελλάδα και από το εξωτερικό.

Το ελληνικό διαπραγματευτικό επιτελείο στηρίζεται επίσης στην ώθηση που θα δώσουν οι  κινήσεις που δρομολογούνται για την επιτάχυνση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, αλλά και των παρεμβάσεων στις αγορές (σ.σ. όπως με το πρόσφατο αναπτυξιακό νομοσχέδιο και με τις διατάξεις για το ΓΕΜΗ).

Ενισχυτικά θα δράσει και η νομοθετική πρωτοβουλία που έπεται για τις τράπεζες (μετά και την απάντηση που αναμένεται από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν αναφορικά με το σχήμα εγγυήσεων).

Οι Θεσμοί, πέρα από τις μέτριες επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου (με μέσο ρυθμό ανάπτυξης στο 1,5%), μιλούν και για την γενικότερη επιβράδυνση η οποία καταγράφεται στην πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η ελληνική πλευρά “απαντά” ότι τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως η Ελλάδα αποτελεί εξαίρεση και ότι υπάρχουν σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες. Και τούτο λόγω και της αναπτυξιακής καθίζησης των προηγούμενων ετών.

Στοίχημα η διασφάλιση των εσόδων

Το δεύτερο πεδίο “διαξιφισμών” μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών είναι, όπως αναμενόταν, αυτό των εσόδων. Στο επίκεντρο τίθεται ο συνολικός στόχος του 2020, αλλά και το θέμα των ρυθμίσεων οφειλών.

Στο θέμα των στόχων του 2020, το οικονομικό επιτελείο παρουσιάζει σειρά στοιχείων τα οποία αποδεικνύουν ότι, λόγω των παρεμβάσεων που θα εμπεριέχονται στο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο (όπως για παράδειγμα η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών), θα υπάρχει θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα στον προϋπολογισμό του 2020. Και τούτο παρά τις φοροελαφρύνσεις 1 δισ. ευρώ οι οποίες θα περιλαμβάνονται σε αυτό.

Μοχλός στήριξης, σύμφωνα με την ελληνική επιχειρηματολογία, είναι ότι πέρα από τις παρεμβάσεις για την αύξηση της εισπραξιμότητας, οι κινήσεις μείωσης των φορολογικών βαρών σε επιχειρήσεις, στην οικοδομή και στα φυσικά πρόσωπα θα παράσχουν στήριξη στην αγορά, στην εγχώρια ζήτηση, στα κρατικά έσοδα και στην ανάπτυξη.

Ένα άλλο ζήτημα είναι η επίπτωση των μέτρων του 2019, με τους θεσμούς να έχουν έρθει στις διαπραγματεύσεις κομίζοντας την προηγούμενη πρόβλεψή τους για απώλεια εσόδων από ΦΠΑ ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ τον μήνα λόγω της μείωσης των συντελεστών. Ο λόγος όμως για μία πρόβλεψη η οποία εκ του αποτελέσματος (με βάση δηλαδή την εκτέλεση προϋπολογισμού του Αυγούστου) δεν επιβεβαιώθηκε, δίνοντας ένα ακόμη επιχείρημα στην ελληνική πλευρά.

Μία άλλη πτυχή των εσόδων συνδέεται με την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει την πάγια ρύθμιση οφειλών από τις 12 δόσεις σήμερα ακόμη και σε 48 δόσεις. Πλευρές των θεσμών, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρθηκαν ακόμη και στην εισαγωγή κριτηρίων στο καθεστώς των 12 δόσεων που ισχύει σήμερα.

Το θέμα παραπέμπεται, σύμφωνα με πληροφορίες, προς επίλυση σε πολιτικό επίπεδο (στις επαφές παρουσία των επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών που θα λάβουν χώρα όλη την άλλη εβδομάδα).

Το ελληνικό οικονομικό επιτελείο παρουσιάζει σειρά στοιχείων τα οποία τεκμηριώνουν τη θέση του για αύξηση εισπραξιμότητας και λόγω της ρύθμισης των 120 δόσεων. Ωστόσο, αυτό το θέμα θα κριθεί τελεσίδικα μετά το τέλος Σεπτεμβρίου, όταν θα έχει κλείσει η ρύθμιση.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα