«Διχάζει» τους επιστήμονες η παράταση του lockdown – Τα σενάρια που υπάρχουν
Μια δύσκολη εξίσωση αποτελεί το θέμα της άρσης ή όχι του lockdown στις 26 Φεβρουαρίου στην Αττική.
Παρανομαστές της ο αριθμός των διασωληνωμένων στις Μ.Ε.Θ. , ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά και ο παράγοντας… αριθμός ασθενών από μετάλλαξη του ιού.
Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει η αισιοδοξία ότι την ερχόμενη Παρασκευή, οπότε και θα συμπληρωθούν 15 ημέρες από την επιβολή της αυστηρής καραντίνας, οι πιο πάνω δείκτες θα μειωθούν αισθητά. Ειδικότερα για τις Μ.Ε.Θ. υπάρχει η εκτίμηση ότι η πίεση θα εκτονωθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς παρατηρείται μια σταθεροποίηση όσον αφορά τον κυλιόμενο μέσο όρο των εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Υπό αυτές τις προϋποθέσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο προσδοκούν ότι δεν θα απαιτηθεί παράταση του lockdown και ότι από την 1η Μαρτίου θα ανοίξουν σχολεία και λιανεμπόριο.
Ωστόσο καταλύτης των αποφάσεων θα είναι σε κάθε περίπτωση η εισήγηση της Επιτροπής στις 26 του μήνα.
Τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι ενθαρρυντικά και κυρίως η πίεση στα νοσοκομεία και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όπου τις τελευταίες 2 εβδομάδες αυξάνεται σταθερά ο αριθμός των διασωληνωμένων και οι κενές κλίνες λιγοστεύουν. Εξ ου και σχεδιάζεται τις επόμενες ημέρες να προστεθούν στην Αττική 38 νέες κλίνες Μ.Ε.Θ..
Τα δεδομένα αυτή την ώρα «διχάζουν» τους επιστήμονες. Κάποιοι θεωρούν ότι μπορεί να υπάρξει μία μερική άρση και να ανοίξει την 1η Μαρτίου έστω ένα από τα δύο, το λιανεμπόριο ή τα σχολεία…
Κάποιοι άλλοι ωστόσο είναι της άποψης ότι είναι πιο ασφαλές να παραταθεί η καραντίνα για 1 εβδομάδα, δηλαδή ως τις 7 Μαρτίου. Το σκεπτικό είναι ότι η κατάσταση στην Αττική φαίνεται να είναι εύθραυστη και με ένα «στραβοπάτημα» υπάρχει ο κίνδυνος να εκτιναχθούν τα κρούσματα αλλά και οι ασθενείς που θα χρειάζονται κρεβάτι σε Μ.Ε.Θ..
Σε κάθε περίπτωση το τοπίο θα ξεκαθαρίσει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.