11/12/202011:56

Διεθνή ΜΜΕ για Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.: «Με αμυχές τη γλίτωσε ο Ερντογάν»

Πώς σχολιάζει ο διεθνής Τύπος τις ήπιες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, τις οποίες αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής – Τι γράφουν τα γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης – Πώς αποτιμούν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Wall Street Journal, Reuters, Associated Press και France 24

Με αμυχές φεύγει ο Ερντογάν από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, αφού η Ε.Ε θα επιβάλλει σταδιακά νέες κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας, γράφει ο διεθνής Τύπος.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ βλέπει την κατάσταση όπως και η Γερμανία, ότι θα πρέπει να διατηρηθεί ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας με την Άγκυρα: «Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τη σημασία που έχει η Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ και επίσης ως μέλος της «δυτικής οικογένειας», υποστηρίζουν ξένα δημοσιεύματα.

Από την πλευρά του, ο αμερικανικός Τύπος επισημαίνει ότι, ΗΠΑ και Ε.Ε ετοιμάζουν νέες κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S- 400.

«Bild»: Με αμυχές έφυγε ο Ερντογάν

«Με αμυχές έφυγε ο Ερντογάν από τη Σύνοδο Κορυφής», γράφει η εφημερίδα Bild προσθέτοντας ότι η ΕΕ θα επιβάλλει σταδιακά νέες κυρώσεις στην Τουρκία.

erdogan_bild

Κυρώσεις σε βάρος του οικονομικού κλάδου της Τουρκίας ή εμπάργκο όπλων από την πλευρά της ΕΕ δεν θα ισχύσουν προς το παρόν. Τέτοιες απαιτήσεις δεν βρήκαν την απαραίτητη ομόφωνη υποστήριξη, σχολιάζει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη σήμερα τα ξημερώματα, οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν πιο εκτεταμένα βήματα στην επόμενη τακτική σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 25 και 26 Μαρτίου του επόμενου έτους. Μέχρι τότε, η Επιτροπή της ΕΕ και η Υπηρεσία Εξωτερικών θα πρέπει να επεξεργαστούν περαιτέρω επιλογές για δράση. Αναμένεται επίσης να παρουσιάσουν έκθεση σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας.

︎Εκτός από τις νέες κυρώσεις και το χρονοδιάγραμμα για πιθανά περαιτέρω μέτρα, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συμφώνησαν επίσης σε μια ανανεωμένη προσφορά διαλόγου προς την κυβέρνηση της Άγκυρας. Κατά συνέπεια, η προσφορά «θετικής ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας» παραμένει στο τραπέζι – η προϋπόθεση είναι ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να επιλύσει «διαφορές στο διάλογο και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Η Τουρκία παραμένει εταίρος στην προσφυγική κρίση

Πριν από τη συμφωνία για τις νέες κυρώσεις προηγήθηκαν συζητήσεις εβδομάδων μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Χώρες όπως η Γαλλία, η Ελλάδα και η Κύπρος πιέζουν πραγματικά για οδυνηρές κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Αγκυρας έως και την αναστολή της τελωνειακής ένωσης. Η Γερμανία, μεταξύ άλλων, είναι πεπεισμένη ότι η Τουρκία, για παράδειγμα, χρειάζεται ως εταίρος στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και δεν πρέπει να αποξενωθεί.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ βλέπει την κατάσταση όπως και η Γερμανία. Λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, τόνισε ότι υπάρχουν διαφορές με την Τουρκία που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ταυτόχρονα, είπε, πρέπει να αναγνωρίσουμε τη σημασία που έχει η Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ και επίσης ως μέλος της «δυτικής οικογένειας». Η χώρα είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Επιπλέον, η Τουρκία φιλοξενεί τους περισσότερους πρόσφυγες από όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

«Wall Street Journal»: Δεν υιοθετήθηκαν οι κυρώσεις που ζήτησαν ορισμένα μέλη της ΕΕ

«Η ΕΕ δεν υιοθέτησε τις ευρύτερες οικονομικές κυρώσεις κατά της Άγκυρας που ζήτησαν ορισμένα από τα μέλη της. Το μέτρο της ΕΕ, που εγκρίθηκε από ηγέτες σε σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, έθεσε προσωρινά τέλος στις ρωγμές εντός του μπλοκ σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του Ταγίπ Ερντογάν», επισημαίνει το επίμαχο δημοσίευμα.

wsj_erdogan

ΗΠΑ και ΕΕ θα επιβάλουν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για το πυραυλικό σύστημα .Οι ΗΠΑ αναμένεται επίσης να επιβάλουν κυρώσεις σε φυσικά πρόσωπα στην Τουρκία , ως απάντηση στην απόκτηση των ρωσικών S-400 από την Άγκυρα.

Πρακτορείο «Ανατολή»

«Η ΕΕ ετοιμάζεται να επιβάλλει περιορισμένες νέες κυρώσεις στην Τουρκία» είναι ο τίτλος του τουρκικού πρακτορείου «Ανατολή».

anadolu1

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξαίρει τη σημασία της διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας μεταξύ Βρυξελλών και Αγκυρας ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ξημερώματα Παρασκευής ότι αποφάσισε να επιβάλλει πρόσθετες κυρώσεις σε βάρος της Αγκυρας κατά φυσικών προσώπων και εταιρειών υπό το φως των δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για την Ε.Ε., η Τουρκία προέβη σε μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις και κλιμάκωσε τη ρητορική της εναντίον της ΕΕ.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει το στρατηγικό ενδιαφέρον της ΕΕ για την ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία. Η προσφορά μιας θετικής ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας παραμένει στο τραπέζι, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα δείξει την ετοιμότητα να προωθήσει μια πραγματική εταιρική σχέση με την ένωση και τα κράτη μέλη της και να επιλύσει τις διαφορές μέσω του διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε.

Τονίζοντας τη σημασία της διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, δήλωσε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει οικονομική βοήθεια στους Σύριους στην Τουρκία.

Η Τουρκία φιλοξενεί σήμερα 4 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες, περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.

«Frankfurter Allgemeine Zeitung»: Νέα βήματα θα εξεταστούν στην επόμενη Σύνοδο του Μαρτίου

«Νέες κυρώσεις κατά της Τουρκίας αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφλης των Βρυξελλών», γράφει η γερμανική εφημερίδα, προσθέτοντας ωστόσο ότι δε θα υπάρξουν προς το παρόν κυρώσεις σε βάρος οικονομικών κλάδων ή εμπάργκο όπλων σε βάρος της Άγκυρας. «Νέα βήματα θα εξεταστούν στην επόμενη Σύνοδο του Μαρτίου».

Η εφημερίδα προσθέτει ότι, μία έκθεση για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και τις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις ΕΕ –Τουρκίας θα ετοιμάσει η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικών υποθέσεων.

Στη Σύνοδο Κορυφής συμφωνήθηκε επιπλέον να υπάρξει μια νέα πρόταση για διάλογο προς την κυβέρνηση της Άγκυρας με την προϋπόθεση είναι ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να «επιλύσει τις διαφορές με διάλογο και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

«Η Γερμανία, μεταξύ άλλων, είναι πεπεισμένη ότι η Τουρκία είναι απαραίτητη ως εταίρος στον αγώνα κατά της λαθρομετανάστευσης και δεν πρέπει να αποξενωθεί. Παρόμοια άποψη έχει και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντενμπεργκ: «Η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους και επιπλέον φιλοξενεί τους περισσότερους πρόσφυγες, δήλωσε λίγο πριν τη Σύνοδο», όπως αναφέρει το επίμαχο δημοσίευμα.

Εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung»: «Φτηνά τη γλίτωσε ο Eρντογάν»

«Φτηνά τη γλίτωσε ο Eρντογάν» , όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών και τις αποφάσεις της Ε.Ε σε βάρος της Άγκυρας.

Πάντως, δεν θα του αρέσουν οι νέες κυρώσεις που αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών σε βάρος φυσικών προσώπων, προσθέτει.

«Die Welt»: Στο τραπέζι η απειλή σκληρών κυρώσεων

Στο τραπέζι παραμένει η απειλή σκληρών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, γράφει η γερμανική εφημερίδα. «Η ημερομηνία για την επόμενη κρίσιμη συνάντηση των Ευρωπαίων για το θέμα έχει ήδη καθοριστεί», προσθέτει.

Γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο «France 24»: H E.E ανοίγει το δρόμο για περισσότερες κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Οι ηγέτες της ΕΕ έκαναν ένα βήμα για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος Τούρκων, φυσικών προσώπων ως απάντηση στις γεωτρήσεις της Άγκυρας για φυσικό αέριο στα ελληνικά και κυπριακά ύδατα.

france24

«Οι επιλεγμένες κυρώσεις αφορούν φυσικά πρόσωπα και θα μπορούσαν να αποφασιστούν συμπληρωματικά μέτρα εάν η Τουρκία συνεχίσει τις ενέργειές της», δήλωσε διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Θα υπάρξει απογοήτευση στην Αθήνα αφού οι Ευρωπαίοι , που παραβρέθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, δεν συμφώνησαν σε εμπάργκο όπλων ή σε οικονομικούς τομείς της Τουρκίας», γράγει το γαλλικό δημοσίευμα.

«Η Τουρκία έχει εμπλακεί σε μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις και κλιμάκωσε τη ρητορική της εναντίον της ΕΕ, των κρατών μελών της ΕΕ και των ευρωπαίων ηγετών», ανέφεραν οι ηγέτες.

«Οι τουρκικές μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται, συμπεριλαμβανομένης της ΑΟΖ της Κύπρου».

Η Ελλάδα, με τη γαλλική υποστήριξη, ηγήθηκε της πρωτοβουλίας για αυστηρότερη δράση της ΕΕ εναντίον της Τουρκίας, η οποία έχει αποστείλει επανειλημμένως το ερευνητικό σκάφος «Oρούτς Ρέις» σε αμφισβητούμενα θαλάσσια ύδατα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι διακυβεύεται η «αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» φθάνοντας χθες στη Σύνοδο Κορυφής.

Σημείωσε ότι οι ηγέτες είχαν ήδη συμφωνήσει τον Οκτώβριο ότι πρέπει να γίνει κάτι με τις όλο και πιο επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή του.

«Αυτή είναι η στιγμή για να δείξουμε εάν εμείς, ως Ευρώπη, είμαστε πραγματικά αξιόπιστοι σε αυτό που έχουμε συμφωνήσει», τόνισε.

Ορισμένα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ – η στρατιωτική συμμαχία που περιλαμβάνει τόσο την Ελλάδα όσο και την Τουρκία – εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους.

Η Γερμανία ηγήθηκε της διπλωματικής προσέγγισης με στόχο την επίλυση της διαφοράς και το ΝΑΤΟ έχει δημιουργήσει μια στρατιωτική γραμμή επικοινωνίας για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων συγκρούσεων. Μιλώντας λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα.

Υποστήριξε ότι η Τουρκία φιλοξενεί περίπου τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες, περισσότερους από οποιονδήποτε άλλο σύμμαχο του ΝΑΤΟ, και ότι η χώρα είχε υποστεί τρομοκρατικές επιθέσεις.

«Υπάρχουν διαφορές, υπάρχουν διαφωνίες, πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε». «Ταυτόχρονα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι συνειδητοποιούμε τη σημασία της Τουρκίας ως μέρος του ΝΑΤΟ και επίσης ως μέρος της δυτικής οικογένειας», πρόσθεσε.

Η σχέση της Τουρκίας με τους δυτικούς συμμάχους έγινε όλο και πιο έντονη τους τελευταίους μήνες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξοργίστηκαν από την αγορά ρωσικών πυραύλων S-400 από την Άγκυρα,

Η Τουρκία έχει επίσης κατηγορηθεί ότι παραβίασε το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, όπου υποστηρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης στον εμφύλιο πόλεμο.

Και η τουρκική υποστήριξη θεωρείται ότι ενθάρρυνε το Αζερμπαϊτζάν να ξαναρχίσει μια σύγκρουση με την Αρμενία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έχει εμπλακεί σε έναν όλο και πιο πικρό και προσωπικό λεκτικό πόλεμο με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ζήτησε την αλληλεγγύη της ΕΕ για την Ελλάδα.

Assosiated Press: Η Ε.Ε. σχεδιάζει την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδωσαν το πράσινο φως για διεύρυνση της λίστας των κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τις γεωτρήσεις που διεξάγει σε διαφιλονικούμενα ύδατα με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Σε κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται ότι «η Τουρκία έχει προβεί σε μονομερείς κινήσεις και σε προκλήσεις και έχει κλιμακώσει τη ρητορική της ενάντια στην Ε.Ε., σε κράτη της Ε.Ε. αλλά και ενάντια σε ευρωπαίους ηγέτες».

Στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου προσφέρθηκε στην Άγκυρα μια «μία θετική ατζέντα» η οποία περιελάμβανε οφέλη σε θέματα εμπορίου και δασμών καθώς και την προοπτική της διεύρυνσης της χρηματοδότησης της Τουρκίας από την Ε.Ε. για το χειρισμό του μεταναστευτικού ζητήματος και για τη διακοπή των «παράνομων ενεργειών» στην Ανατoλική Μεσόγειο.

Στην τρέχουσα Σύνοδο Κορυφής οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι αυτή η προσφορά προς την Τουρκία παραμένει στο τραπέζι υπό την προϋπόθεση η Τουρκία να δείξει να πως είναι έτοιμη να μπει σε μία «πραγματική σχέση συνεργασίας», να ξεκινήσει πραγματικά το διάλογο με την Ε.Ε. και να κάνει ενέργειες που κινούνται εντός του διεθνούς δικαίου.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξουσιοδότησαν τον Ύπατο Εκπρόσωπο για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέφ Μπορέλ να συντάξει αναφορά σχετικά με την κατάσταση των σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας σε επίπεδο πολιτικό, οικονομικό και εμπορικό και να προτείνει λύσεις οι οποίες θα περιλαμβάνουν διεύρυνση των κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης δήλωσε σχετικά πως «το διακύβευμα είναι πολύ συγκεκριμένο και ξεκάθαρο: η αξιοπιστία της Ε.Ε. Τώρα θα φανεί αν είμαστε αξιόπιστοι ως Ευρώπη σε αυτά που έχουμε συμφωνήσει».

Reuters

«Ύστερα από μία έντονη συζήτηση, η Ε.Ε ετοιμάζει νέες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για τις γεωτρήσεις την Ανατολική Μεσόγειο», σχολιάζει το πρακτορείο.

Bloomberg

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά του πυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία το 2017.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, ο πρόεδρος Trump έχει υπογράψει τις κυρώσεις που πρότεινε ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας είναι τεταμένες για μια σειρά από λόγους, όπως οι ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο που έχουν οδηγήσει στην διαμάχη της με Ελλάδα και Κύπρο καθώς και η εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία.

protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα