17/06/202119:06

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ – ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ- Απ. Κατσιφάρας: Κανένα παιχνίδι εις βάρος των συνεταιριστικών οργανώσεων και των σταφιδοπαραγωγών σε Αχαΐα και Ηλεία

ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΣΕ ΑΧΑΙΑ ΚΑΙ ΗΛΕΙΑ!

Η αδράνεια της κυβέρνησης και οι αδικαιολόγητες παρεμβάσεις φορέων που φέρνουν εμπόδια στην στήριξη του κλάδου των σταφιδοκαλλιεργητών, ενώσεων και επιχειρήσεων μεταποίησης και εμπορίας κορινθιακής σταφίδας ήταν το επίκεντρο της συνάντησης κλιμακίου της παράταξής μας ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ – ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ στο Αίγιο με το προεδρείο της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών στα γραφεία της τελευταίας.

Εδώ και ενάμισι χρόνο οι τουριστικές επιχειρήσεις και τα καταστήματα εστίασης τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες 40 χώρες του εξωτερικού στις οποίες εξάγεται η ελληνική σταφίδα παραμένουν κλειστές λόγο της πανδημίας. Συνέπεια ήταν το 40 % της περσινής παραγωγής να παραμείνει αδιάθετο. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τον ερχομό της νέας σοδιάς σε δύο μήνες, θα οδηγήσει τον κλάδο σε πλήρες αδιέξοδο.

Για πρώτη φορά τα αποθέματα έχουν συσσωρευθεί γεγονός που οδηγεί τις τιμές σε κατάρρευση, τα εισοδήματα των αγροτών-παραγωγών θα μηδενιστούν για δεύτερη συνεχή χρονιά, οι συνεταιριστικές ενώσεις θα μπουν σε μεγάλες δοκιμασίες και οι τοπικές οικονομίες θα βρεθούν σε βαθιά ύφεση μέσα στο ήδη δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.

Τα μέτρα της «απόσταξης κρίσης» και του «πράσινου τρύγου» που προτείνονται από τις εταιρίες εμπορίας και τυποποίησης είναι σωστά, δίκαια και ρεαλιστικά. Εφαρμόζονται ήδη στον κλάδο της αμπελουργίας και οίνου και θα μπορούσαν να έχουν οριζόντια εφαρμογή και στο εμπόριο της σταφίδας για όποιον αγρότη ή ένωση ή ιδιωτική εταιρεία επιθυμεί να τα αξιοποιήσει.

Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει άμεσα λύσεις πριν να είναι πολύ αργά, τα επιμελητήριά έχουν χρέος να είναι δίπλα στα μέλη τους και να μην θέτουν εμπόδια και όλοι εμείς οφείλουμε να είμαστε στο πλευρό των αγροτών με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και το δίκαιο.

Η παράταξή μας άκουσε της ανησυχίες και την αγωνία της πρωτοπόρου  του συνεταιριστικού κινήματος ΠΕΣ και δεσμεύεται να φέρει το θέμα στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο ενώ παράλληλα δηλώνει ότι θα είναι σταθερά με το μέρος των 6000 χιλ. αγροτών που αριθμεί η Ένωση.

Κανένα παιχνίδι εις βάρος των αγροτών και των συνδικαλιστικών ενώσεων που είναι πρωτοπόρες και εξωστρεφείς!

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα