Δίκη Χρυσής Αυγής: Παράταση για τα ελαφρυντικά και τις ποινές- Για αύριο το πρωί διέκοψε το δικαστήριο
Με τις δευτερολογίες των συνηγόρων θα ξεκινήσει αύριο στις 11 το πρωί η διαδικασία – Νωρίτερα η εισαγγελέας είχε ζητήσει να μην αναγνωρισθεί κανένα ελαφρυντικό στο «διευθυντήριο» της εγκληματικής οργάνωσης
Για τις έντεκα αύριο το πρωί διέκοψε τη συνεδρίασή του το τριμελές εφετείο κακουργημάτων που δικάζει την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Η δίκη βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία. Μέχρι τη διακοπή ήταν σε εξέλιξη οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά στους πελάτες τους. Οι αγορεύσεις δεν ολοκληρώθηκαν για το σύνολο των ενόχων και από αυτό το σημείο θα αρχίσει αύριο η διαδικασία, που πήρε παράταση μιας μέρας ως προς τις αποφάσεις για τα ελαφρυντικά, τις ποινές και τις φυλακίσεις.
Πάντως, λίγο νωρίτερα, η συνηγορος του Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου κατήγγειλε ότι αστυνομικός παρακολουθούσε τον πελάτη της στη δουλειά του με την αντίδραση της εισαγγελέως να είναι άμεση: «Ο εισαγγελέας είναι αρμόδιος για την εκτέλεση των αποφάσεων. Δεν έχει δοθεί τέτοια εντολή» τόνισε η κυρία Αδαμαντία Οικονόμου, απαντώντας στην καταγγελία.
Συγκεκριμένα η υπεράσπιση συγκεκριμένου κατηγορούμενου ανέφερε πως από το πρωί κάποιος αξιωματικός τον παρακολουθεί στον χώρο εργασίας του. Η συνήγορος ρώτησε λοιπόν αν υπάρχει σχετική εντολή αναφορικά με τους καταδικασθέντες. Η εισαγγελέας απαντώντας τόνισε ότι δεν υπάρχει τέτοια εντολή.
Η δυνατότητα βίαιης προσαγωγής
Το δικαστήριο εφόσον ανακοινώσει την απόφασή του για τις ποινές που θα επιβάλλει στους καταδικασθέντες έχει τη δυνατότητα να διατάξει τη βίαιη προσαγωγή τους ενώπιον του. Έτσι, σε όσους επιβάλλει ποινές έχει τη δυνατότητα εφόσον το αποφασίσει να τους οδηγήσει στη δικαστική αίθουσα και μετά να αποφασίσει αν θα τους χορηγήσει ή όχι αναστολές στην εκτέλεση της ποινής τους.
Επίσης, το δικαστήριο μπορεί να εκφωνήσει την απόφαση του για τις ποινές και τις αναστολές χωρίς να είναι παρόντες στο δικαστήριο όσοι καταδικάσθηκαν. Σε μια τέτοια περίπτωση και εφόσον το δικαστήριο επιβάλλει ποινές χωρίς αναστολές, τότε μπορεί να διαβιβάσει την απόφασή του στις αρμόδιες αρχές, οι οποίες θα πρέπει να αναζητήσουν τους καταδικασθέντες για να εκτελέσουν την απόφαση, δηλαδή να τους οδηγήσουν στη φυλακή. Να σημειωθεί ότι οι καταδικασθέντες έχουν δικαίωμα από τη νέα ποινική νομοθεσία να μην παρίστανται στη δίκη μέχρι και την ανακοίνωση της απόφασης επί των αναστολών, καθώς μπορούν να εκπροσωπούνται από τους δικηγόρους τους, δυνατότητα που άσκησαν οι περισσότεροι εκ των κατηγορουμένων σε όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας. Στην όποια περίπτωση πάντως, η Αστυνομία είναι σε απόλυτη ετοιμότητα είτε για τη βίαιη προσαγωγή των ενόχων, εφόσον το δικαστήριο ασκήσει αυτή τη δυνατότητα, είτε για την εκτέλεση της απόφασης, να οδηγήσουν δηλαδή στη φυλακή όσους τυχόν αποφασισθεί ότι οι ποινές τους θα είναι εκτελεστές και όχι με αναστέλλουσα δύναμη.
Εισαγγελέας: Να απορριφθούν τα ελαφρυντικά στο «διευθυντήριο»
Νωρίτερα, να απορριφθούν τα ελαφρυντικά που ζήτησαν οι συνήγοροι του «διευθυντηρίου» της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή είχε ζητήσει στην ολιγόπεπτη αγόρευσή της η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου.
Αυτό σημαίνει ότι ζήτησε να απορριφθούν τα ελαφρυντικά για τους Μιχαλολιάκο, Παππά, Κασιδιάρη, Λαγό, Παναγιώταρο, Γερμενή και Ματθαιόπουλο, αλλά και για τους πρώην βουλευτές που κρίθηκαν ένοχοι. Στην αρχική της αγόρευση η κυρία Οικονόμου εξαίρεσε τρεις καταδικασθέντες πρώην βουλευτές για τους οποίους ζήτησε να τους αναγνωριστεί ένα ελαφρυντικό. Οι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής είναι: Δ. Κουκούτσης, Χρ. Αλεξοπουλος και Στ. Μπούκουρας.
Η εισαγγελέας λαμβάνοντας και πάλι το λόγο στη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, επέκτεινε την πρότασή της για αναγνώριση ελαφρυντικού και για όσους έχουν κριθεί ένοχοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και δεν έχουν κριθεί ένοχοι για άλλα κακουργήματα.
Σύμφωνα με την εισαγγελέα, εφόσον οι καταδικασθέντες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση δεν έχουν διαπράξει άλλη αξιόποινη πράξη, μπορεί να τους αναγνωριστεί το ελαφρυντικό που προβλέπεται στο άρθρο 187 παρ.6 του παλιού Ποινικού Κώδικα.
Για τους υπολοίπους καταδικασθέντες για τους οποίους η εισαγγελέας πρότεινε την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών που ζήτησαν η εισαγγελέας είπε: «Θα ήταν αντιφατικό από τη μία να προτείνω ελαφρυντικό και από την άλλη πλευρά να έχουν κριθεί ένοχοι για πράξεις ανθρωποκτονίας και για εγκλήματα που πλήττουν το δημοκρατικό πολίτευμα. Είμαι αναγκασμένη να προτείνω συλλήβδην την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών».
Αν τελικώς το δικαστήριο δεν αναγνωρίσει ελαφρυντικά τότε δεν υπάρχει περίπτωση να «πέσει» το πλαίσιο των προβλεπόμενων ποινών. Αυτή την ώρα στο δικαστήριο δευτερολογούν επί της πρότασης της εισαγγελέως για τα ελαφρυντικά οι συνήγοροι της υπεράσπισης.
Τα επόμενα στάδια της διαδικασίας μέχρι την ανακοίνωση των ποινών
Η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου έλαβε το λόγο λίγα λεπτά μετά τη μία το μεσημέρι για να αγορεύσει επί των ελαφρυντικών που ζήτησαν χθες οι συνήγοροι υπεράσπισης των καταδικασθέντων.
Στο δικαστήριο δεν βρίσκεται κανείς από τους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής που καταδικάσθηκαν είτε για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωση είτε για συμμετοχή και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Μέχρι αυτή την ώρα στο δικαστήριο βρίσκονται επτά εκ των 65 ατόμων που κρίθηκαν ένοχοι,
Η διαδικασία που ξεκίνησε σήμερα θα ολοκληρωθεί σε τρεις «κύκλους».
Ο πρώτος ξεκινησε με την αγόρευση της εισαγγελέως επί των ελαφρυντικών που ζήτησαν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων, οι οποίοι τώρα δευτερολογούν επί της πρότασης και αύριο θα συνεχίσουν όσοι δεν έχουν δευτερολογήσει. Στη συνέχεια το δικαστήριο θα αποσυρθεί για να ανακοινώσει την απόφασή του.
Με αγόρευση της εισαγγελέως θα ξεκινήσει και ο δεύτερος «κύκλος» που θα αφορά τις ποινές. Μετά την πρόταση της εισαγγελέως, οι συνήγοροι των μελών της Χρυσής Αυγής θα ζητήσουν την επιβολή της ελάχιστης ποινής με το δικαστήριο να αποσύρεται για να αποφανθεί εκ νέου. Μετά την απόφαση του δικαστηρίου θα υπάρξει και ανακοίνωση επί της επιμέτρησης και συγχώνευσης των ποινών.
Σημειώνεται ότι η απόφαση επί των ελαφρυντικών είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς θα καθορίσει και το ύψος των ποινών που θα επιβληθούν σε όσους κρίθηκαν ένοχοι. Αρκεί να αναφερθεί πως για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης (για το οποίο χθες κρίθηκαν ένοχοι επτά πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής) το πλαίσιο της ποινής είναι από 5 μέχρι 15 έτη κάθειρξης.
Αν όμως, αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε οι προβλεπόμενες ποινές πέφτουν σημαντικά και κυμαίνονται από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης. Αντιστοίχως, για όσους καταδικάσθηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση το πλαίσιο ποινής είναι από 5 έως 10 έτη κάθειρξη. Αν όμως αναγνωριστεί ελαφρυντικό οι ποινές πέφτουν σε 1 έως 5 έτη κάθειρξης. Σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της ανθρωποκτονίας προβλέπονται ισόβια ενώ για τις απόπειρες ανθρωποκτονιών πολυετείς καθείρξεις.
Τα ελαφρυντικά και η ιστορική απόφαση
Μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης οι καταδικασθέντες ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, επικαλέστηκαν στο δικαστήριο σειρά ελαφρυντικών για να τύχουν μιας πιο ήπιας ποινικής μεταχείρισης.
Ενδεικτικά, ο Ηλίας Κασιδιάρης ζήτησε τέσσερα ελαφρυντικά. Συγκεκριμένα ζήτησε να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, του πρότερου βίου, της ειλικρινούς μεταμέλειας αλλά και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.
Τα περισσότερα από αυτά τα ελαφρυντικά τα ζήτησε άλλωστε και η συντριπτική πλειονότητα των καταδικασθέντων με κάποιους μάλιστα εξ αυτών να επικαλούνται ως στοιχείο για την αναγνώριση ελαφρυντικού, το γεγονός ότι παντρεύτηκαν δυο φορές την ίδια γυναίκα ή ότι έχουν φιλοζωικά αισθήματα. Πάντως σχεδόν όλοι οι συνήγοροι όσων κρίθηκαν ένοχοι έκαναν λόγο για παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητάς των εντολέων τους και ανέφεραν πως θα καταθέσουν προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η ιστορική συνεδρίαση της Τετάρτης ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί με την πρόεδρό του Μαρία Λεπενιώτη να ανακοινώνει την ιστορική ετυμηγορία επί της ενοχής. «Γιε μου τα κατάφερες» ήταν τα πρώτα λόγια της Μάγδας Φύσσα, μητέρας του Παύλου Φύσσα, στο άκουσμα της απόφασης. Μιας απόφασης με ιστορικό αποτύπωμα, καθώς με αυτή η Χρυσή Αυγή κρίθηκε εγκληματική οργάνωση. Η απόφαση μάλιστα αυτή ελήφθη με ομοφωνία.
Συγκεκριμένα, επτά πρώην βουλευτείς της Χρυσής Αυγής κρίθηκαν, χθες, ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.
Ακόμη, ένοχοι για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής κρίθηκαν οι πρώην βουλευτές: Παν. Ηλιόπουλος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Αντ. Γρέγος, Νικόλαος Μίχος, Νικόλαος Κούζηλος, Κων. Μπαρμαρούσης, Ευστ. Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχ. Αρβανίτης, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριος Κουκούτσης. Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν και οι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.
Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ομόφωνα ένοχος κρίθηκε ο Γιώργος Ρουπακιάς που έχει ομολογήσει ότι διέπραξε το στυγερό έγκλημα και 15 ακόμη από τους συνολικά 18 κατηγορούμενους για την συγκεκριμένη εγκληματική πράξη.
Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών ένοχοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι. Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ οι δικαστές μετέτρεψαν την αρχική κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος τριών εκ των τεσσάρων αρχικών παθόντων. Για τον τέταρτο παθόντα το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή σωματική βλάβη και έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη ως προς το συγκεκριμένο πρόσωπο λόγω παραγραφής.
Αναφορικά με το αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής (κακούργημα) το δικαστήριο το μετέτρεψε σε απλή οπλοκατοχή για τους πρώην βουλευτές Γερμενή, Κασιδιάρη Μιχαλολιάκο, Λαγό, Μίχο και Μπούκουρα.
Τέλος, το δικαστήριο κατά περίπτωση έκρινε ενόχους 8 κατηγορούμενους για παράνομη οπλοκατοχή.
Το σχέδιο της ΕΛΑΣ
Σε 24ωρη επιφυλακή βρίσκεται πλέον το ειδικό τμήμα της Ασφάλειας, το Τμήμα Αναζητήσεων, προκειμένου να κινηθεί άμεσα στην περίπτωση που η Εισαγγελία εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τα μέλη της Χρυσής Αυγής που καταδικάστηκαν για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν ήδη στα αρχεία της Ασφάλειας καταχωρημένα τα στοιχεία των μελών της εγκληματικής οργάνωσης όπως η διεύθυνση κατοικίας όμως οι αστυνομικοί είναι σε θέση να γνωρίζουν τις κινήσεις των μελών της εγκληματικής οργάνωσης προκειμένου να μην υπάρξουν απρόοπτα που θα φέρουν σε δύσκολη θέση τις αρχές ασφαλείας.
Για τον λόγο αυτό, έχει συσταθεί ομάδα άμεσης επέμβασης που όταν πάρει στα χέρια της τα εντάλματα σύλληψης θα κινηθεί παράλληλα και ταυτόχρονα για να τους εντοπίσει.
Ειδικά για τους επτά κατηγορουμένους που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, δηλαδή τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Χρήστο Παππά, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο και Γιάννη Λαγό, οι ενέργειες είναι συγκεκριμένες.
Όμως θα πρέπει να επισημανθεί ότι ειδική περίπτωση αποτελεί ο Γιάννης Λαγός ο οποίος είναι ευρωβουλευτής και έχει ασυλία. Αν βέβαια, καταδικαστεί σε φυλάκιση, τότε θα κατατεθεί επίσημο αίτημα από τις ελληνικές αρχές στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, ο οποίος θα συγκροτήσει ειδική επιτροπή για να εξετάσει το αίτημα και στη συνέχεια θα γίνει ψηφοφορία.
Ερμητικά κλειστό το σπίτι του Μιχαλολιάκου
Στο σπίτι της οικογένειας του Νίκου Μιχαλολιάκου, πάντως, τα παντζούρια είναι ερμητικά κλειστά εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου.
Δείτε φωτογραφίες:
protothema.gr