29/03/202019:48

Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας: “Όχι στον εμπαιγμό των δικηγόρων” – Το Δικηγορικό Σώμα της χώρας δεν απαιτεί αλλά απαιτεί από την Πολιτεία τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων στήριξης για τον κλάδο

Το σύνολο του δικηγορικού κόσμου αισθάνεται βαρύτατα προσβεβλημένο από τη μεταβολή της κυβερνητικής θέσης και την απένταξη των δικηγόρων από τους δικαιούχους του έκτακτου βοηθήματος των 800 ευρώ.

Η νεότερη δε εξαγγελία της κυβέρνησης ότι ως μέτρο ενίσχυσης των δικηγόρων προβλέπεται η συμμετοχή τους σε επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης και μετά τη συμπλήρωση 100 ωρών παρακολούθησης η καταβολή  μέσω voucher τμηματικά και σε μη προσδιοριζόμενο χρόνο συνολικού ποσού 600 ευρώ, εκλαμβάνεται από τη δικηγορική κοινότητα ως προκλητικός εμπαιγμός που υποτιμά τη νοημοσύνη μας και θίγει την αξιοπρέπειά μας.

Οι δικηγόροι υφίστανται σήμερα σε ολοκληρωτικό βαθμό τις συνέπειες της αναστολής κάθε οικονομικής δραστηριότητας λόγω της πανδημίας του κορωνοιού. Με αλλεπάλληλες υπουργικές αποφάσεις έχει – και ορθώς- ανασταλεί η λειτουργία όλων των δικαστηρίων, των υποθηκοφυλακείων και των κτηματολογικών γραφείων, οι δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν υπό εξαιρετικές συνθήκες και μόνο, οι δικαστικοί επιμελητές απέχουν από τα καθήκοντά τους, η απαγόρευση της κυκλοφορίας και η ανάγκη περιορισμού των μετακινήσεων και συναντήσεων των πολιτών έχει καταστήσει αδύνατη την πραγματοποίηση επαγγελματικών συναντήσεων κα.

Υπό αυτές τις συνθήκες είναι πλέον ανέφικτη η διενέργεια οποιαδήποτε δικαστικής ή εξώδικης εργασίας. Στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας μάλιστα, λόγω της πρόωρης εμφάνισης κρουσμάτων, οι συνέπειες αυτές επήλθαν πολύ νωρίτερα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας και η υποχρεωτική δικηγορική αδράνεια συμπληρώνει ήδη έναν μήνα.

Η αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων παρατάθηκε μέχρι και τις 10 Απριλίου, η εκτίμηση όμως όλων είναι πως θα περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να αρθεί η αναστολή αυτή και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Είναι συνεπώς προφανές ότι η απάντηση σε όλα αυτά δεν μπορεί να είναι η πολύωρη συμμετοχή σε ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης, από το οποίο η όποια οικονομική ενίσχυση θα επέλθει μετά από μήνες (αφού απαιτείται προκήρυξη και εκτέλεση του προγράμματος υπό συνθήκες μάλιστα υπολειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών) και υπό αδιευκρίνιστες μέχρι σήμερα διαδικασίες (αφού θα απαιτηθεί έλεγχος των δικαιολογητικών των χιλιάδων δικαιούχων του προγράμματος)  και ενώ η υποχρέωση κάλυψης των βιοτικών και επαγγελματικών αναγκών των δικηγόρων θα εξακολουθεί φυσικά να υφίσταται και να επαυξάνει.

Το δικηγορικό σώμα δεν επαιτεί. Απαιτεί πρωταρχικά από την Πολιτεία το σεβασμό που δικαιούται για το θεσμικό του ρόλο στην απονομή της δικαιοσύνης, που προϋποθέτει αξιοπρεπή και ανεξάρτητο δικηγόρο, αλλά και για την εν γένει κοινωνική του προσφορά.

Εκτιμώντας όλα τα ανωτέρω οι δικηγόροι διεκδικούν από την Πολιτεία τη λήψη άμεσων μέτρων για τη στήριξή τους και δη, μεταξύ άλλων,

-την υπαγωγή τους στο καθεστώς επιδότησης των 800 ευρώ υπό τις ίδιες προϋποθέσεις που καθορίστηκαν για τους λοιπούς πολίτες,

-την υπαγωγή τους στο καθεστώς μείωσης μισθώματος επαγγελματικής στέγης,

  • την άμεση ενεργοποίηση και καταβολή του βοηθήματος από τον ειδικό λογαριασμό ΟΑΕΔ Δικηγόρων, που έχει σχηματιστεί από χρήματα των ιδίων των δικηγόρων από το 2011 χωρίς να έχει διατεθεί μέχρι σήμερα και την άμεση καταβολή στους δικηγόρους των οφειλομένων από το Δημόσιο και άλλους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα ποσών (πχ οφειλές από νομική βοήθεια, από διενέργεια νομικών πράξεων, από αχρεώστητες καταβολές ασφαλιστικών εισφορών κα), σύμφωνα και με  τη σχετική κυβερνητική εξαγγελία.

Αντιθέτως προτείνουμε το ποσό που προβλέπεται να διατεθεί για την υλοποίηση των προγραμμάτων κατάρτισης μέσω ΚΕΚ ή οποιοδήποτε άλλου φορέα, να διερευνηθεί αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί με οποιονδήποτε τρόπο για την ενίσχυση του υγειονομικού συστήματος της χώρας μας, που αυτή τη στιγμή το χρειάζεται περισσότερο από ποτέ και η ανάγκη αυτή προέχει της όποιας ανάγκης επιδοτούμενης κατάρτισης.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα