26/12/202221:35

Δήλωση – μήνυμα από τον Κουλέμπα: Η Ουκρανία στοχεύει σε ειρήνη τον Φεβρουάριο

Δήλωση – μήνυμα από τον Κουλέμπα: Η Ουκρανία στοχεύει σε ειρήνη τον Φεβρουάριο

Σε μία ηχηρή δήλωση προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρι Κουλέμπα, σημειώνοντας ότι το Κίεβο στοχεύει σε μία ειρηνευτική σύνοδο κορυφής τον Φεβρουάριο. Έτσι στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η χώρα του που αμύνεται στην ρωσική εισβολή για σχεδόν έναν χρόνο, είναι έτοιμη να προσχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα και μάλιστα πολύ άμεσα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας αρχικά δήλωσε ότι η χώρα θα κάνει ό,τι μπορεί για να κερδίσει τον πόλεμο το 2023, προσθέτοντας ότι η διπλωματία παίζει πάντα σημαντικό ρόλο. «Κάθε πόλεμος τελειώνει με διπλωματικό τρόπο. Κάθε πόλεμος τελειώνει ως αποτέλεσμα των ενεργειών που γίνονται στο πεδίο της μάχης και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», σημείωσε.

Ο Κουλέμπα ξεκαθάρισε στη συνέχεια ότι η ουκρανική κυβέρνηση θα ήθελε να έχει μια ειρηνευτική Σύνοδο Κορυφής μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, όπως μετέδωσε το AP.

«Τα Ηνωμένα Έθνη θα μπορούσαν να είναι ο καλύτερος χώρος για τη διεξαγωγή αυτής της συνόδου κορυφής, διότι δεν πρόκειται για χάρη προς κάποια συγκεκριμένη χώρα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι ο ΟΗΕ πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι ο ΟΗΕ, και ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες θα μπορούσε να είναι ο πιθανός διαμεσολαβητής για τις ειρηνευτικές συνομιλίες. «Έχει αποδείξει ότι είναι αποτελεσματικός διαμεσολαβητής και αποτελεσματικός διαπραγματευτής και, κυρίως, ότι είναι άνθρωπος με αρχές και ακεραιότητα. Θα καλωσορίζαμε λοιπόν την ενεργό συμμετοχή του», τόνισε.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα