Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: «Η διαγραφή χρεών των επιχειρήσεων και των ιδιωτών θα είναι μονόδρομος για μια νέα επανεκκίνηση της κοινωνίας και της οικονομίας»
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: «Η διαγραφή χρεών των επιχειρήσεων και των ιδιωτών θα είναι μονόδρομος για μια νέα επανεκκίνηση της κοινωνίας και της οικονομίας».
«Απέναντι στις αχαρτογράφητες καταστάσεις στην οικονομία που επέρχονται στην μετά κορωνοϊού περίοδο, η διαγραφή χρεών και η στήριξη του πρωτογενή τομέα (Γεωργικός και κτηνοτροφικός) είναι επιβεβλημένη στη χώρα, όσο η Ευρώπη επιμένει να βλέπει το δέντρο και όχι το δάσος».
Η προστασία της ζωής του ανθρώπου και το αγαθό της ανθρώπινης υγείας δεν είναι διαπραγματεύσιμες και δεν μπαίνουν σε ζυγαριά.
Δυστυχώς η ζωή μας επιφύλαξε να ζήσουμε και αυτή τη πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, η οποία απειλεί ευθέως και επιθετικά τη ζωή του καθενός μας, δημιουργώντας καταστάσεις απομόνωσης, επαγρύπνησης και κυρίως άγνοιας για το τι μέλλει γενέσθαι.
Εκεί που είπαμε Δόξα Σοι ο Θεός άντε πάλι βοήθα Παναγιά μου!
Μένουμε σπίτι! και με ατομική ευθύνη προστατεύουμε τον εαυτό μας, τον πλησίον μας και το σύνολο της κοινωνίας. Για το διάστημα έως ότου βρεθεί το εμβόλιο για να προστατευτούμε, όπως παρακολουθώ και ενημερώνομαι, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ολοσχερής εξαφάνιση του ιού.
Αντιμετωπίζουμε το παρόν με αισιοδοξία, με χαμόγελο και πειθαρχία, αλλά επιβάλλεται να σχεδιάσουμε το μέλλον που μας οδηγεί σε αχαρτογράφητες καταστάσεις στην οικονομία και θα δυσκολέψουν πολύ την επιβίωση μας.
Μετά από μια αδυσώπητη 10ετή οικονομική κρίση που βρισκόμαστε ως χώρα και ως πολίτες της, με ανέχεια, με εξευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, με πάνω από 5 χιλιάδες θανάτους συμπατριωτών μας κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης και το χλευασμό που έχουμε υποστεί ως χώρα, ως Έλληνες παγκοσμίως, δεν μπορούμε να ξεχνάμε και να παραβλέπουμε.
Η ηγετική φυσιογνωμία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, με την σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που τον διακατέχει, οδήγησε τη χώρα και τους Έλληνες να είναι σημείο αναφοράς και επιβράβευσης παγκοσμίως και έδωσε σε όλους μας ασφάλεια και ελπίδα, γεγονός που τον κατατάσσει ως Ηγέτη ευρείας αποδοχής και αναγνώρισης.
Η επόμενη μέρα όμως, απαιτεί ομοψυχία, συνεννόηση και στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, βάζοντας στην άκρη προσωπικές ή κομματικές τακτικές καθώς και την ολισθηρή μορφή λαϊκισμού, που με μαθηματική ακρίβεια θα γίνει μπούμερανγκ για την οικονομία μας!
Έως σήμερα και ο κ. Τσίπρας και η κα Γεννηματά, αλλά και οι άλλοι αρχηγοί των κομμάτων, διατηρούν μια αξιοπρεπής και σοβαρή στάση. Εύχομαι να μην μπουν στη διαδικασία του λαϊκισμού για πολιτικές σκοπιμότητες.
Απέναντι σε μια διαφαινόμενη αναλγησία κάποιων ευρωπαϊκών χωρών, με σημαιοφόρο την Γερμανία για στήριξη της οικονομίας, η ύφεση θα κτυπήσει κόκκινο, με το 30% των επιχειρήσεων να μην ξαναλειτουργήσουν, με το τραπεζικό σύστημα να καταρρεύσει ολοσχερώς και τα ξένα funds να κάνουν πλιάτσικο στην ελληνική οικονομία και ιδιοκτησία, με την ανεργία να εκτοξευτεί και η επιβίωση να αποτελεί μείζον θέμα.
Σε μια τέτοια κατάσταση απαιτείται ο επαναπροσδιορισμός και σχεδιασμός επανεκκίνησης του Κράτους από το μηδέν. Το Κράτος έχει παρέμβει με 4 πακέτα μέτρων οικονομικής στήριξης. Αλλά σίγουρα ως πότε; Και με τέτοιας μορφής οικονομικές ενέσεις δύναται να υπάρξει εφησυχασμός και χαλάρωση;
Αναστολή χρεών μπορεί το κράτος έως ένα διάστημα να αντέξει και αυτό έπραξε. Μετά τι θα γίνει; Χωρίς έσοδα και το Κράτος θα καταρρεύσει. Το μοντέλο των δανεικών για τη στήριξη της οικονομίας και της επιβίωσης μας, ως πολίτες και ως χώρα, το είδαμε, το βιώσαμε και μας πόνεσε με τα οικονομικά μέτρα που μας επέβαλλαν επί σειρά ετών και σίγουρα δεν υπάρχουν άλλες αντοχές για περιβόητα Μνημόνια.
Επίσης το μοντέλο των δανεικών με εγγύηση του Δημοσίου το είδαμε στην πράξη στην Ηλεία, όπου τρέχουν και δεν φθάνουν έως σήμερα από το 2009 οι Ηλείοι που έλαβαν τέτοια δάνεια.
Το μοντέλο χρηματοδότησης ΕΣΠΑ, μόνο το Κράτος μπορεί να το λειτουργήσει γιατί ο ιδιωτικός τομέας πλέον δεν έχει τη δυνατότητα απορρόφησης και χρήσης.
Η στήριξη όμως του πρωτογενούς τομέα στη χώρα και του αγροτικού τομέα (γεωργικού και κτηνοτροφικού) πρωτίστως, είναι επιβεβλημένη για μια επανεκκίνηση στήριξης της αγροτικής οικονομίας.
Όπως ενημερώνουμε από φίλους και φορείς στην Ηλεία, σήμερα η πρωτογενής παραγωγή, είτε καταστρέφεται σε χωματερές, είτε παραμένει στο τόπο παραγωγής εγκαταλελειμμένη. Το λάδι ήδη είναι στις αποθήκες και στα αζήτητα με τεράστια οικονομική ζημιά για τους αγρότες. Ακόμα σε κάποιες περιπτώσεις, μέσω των κοινωνικών δομών, μοιράζονται προϊόντα στους πολίτες δωρεάν από τους παραγωγούς.
Αυτό το είδαμε κυρίως στην Ηλεία με τους παραγωγούς φράουλας, όπου καλώς και συγχαρητήρια, και καλώς οι φωτογραφίες και οι επιβραβεύσεις, αλλά για αυτόν τον παραγωγό, ο οποίος θα καλεστεί να ξαναφυτέψει, κύριε Δήμαρχε, κύριε Αντιπεριφερειάρχη, κύριε Περιφερειάρχη, για να υπάρξει παραγωγή και του χρόνου, τον ρώτησε κανείς που θα βρει την οικονομική δυνατότητα; Αυτό σίγουρα θα το δούμε και με την παραγωγή καρπουζιών, που επέρχεται εντός του μήνα, καθώς και για άλλες κατηγορίες προϊόντων του πρωτογενούς μας τομέα.
Εάν αυτό δεν επιτευχθεί άμεσα, πόσοι θα έχουν την οικονομική δύναμη να ξανακαλλιεργήσουν; Και εάν κάποιοι την αποκτήσουν, με τι εύρος δυναμικότητας; Μήπως του χρόνου βρεθούμε να βλέπουμε τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα δυσεύρετα, είτε φτάσουμε στο σημείο να παίρνουμε το καρπούζι φέτα- φέτα και τις ανατιμήσεις στα ύψη;
Παρακολουθώ ακόμη και την Περιφέρεια μας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος να αναμένει δράση κατόπιν έγκρισης του Υπουργείου, είτε μέσω του προγράμματος ΤΕΒΑ, είτε «ρίχνοντας τη μπάλα στην εξέδρα», όταν δείχνει το Υπουργείο για τον συνήθη τρόπο των αποζημιώσεων, συμβουλεύοντας για σύνταξη φακέλων… Τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα!!! Περαιτέρω στέρεψαν οι αρμόδιοι πολιτικοί τοπικοί και περιφερειακοί άρχοντες από σχεδιασμό και εύρεση τρόπων δράσης και στήριξης;
Πέρα από τα οικονομικά μέτρα στήριξης του Κράτους, καλώ την περιφέρεια και τους Δήμους θα πρέπει να σχεδιάσουν οικονομική στήριξη, είτε καλύπτοντας κάποιο κόστος της πρωτογενούς παραγωγής με την αγορά προϊόντων από τους παραγωγούς και τη διανομή αυτών μέσω των κοινωνικών δομών, είτε ακόμα και ασκώντας πολιτική στα τοπικά Super Market και άλλες επιχειρήσεις του διατροφικού τομέα, να προμηθεύονται προϊόντα αποκλειστικά από την τοπική πρωτογενή μας παραγωγή.
Ως σύμβουλος επιχειρήσεων με σεβαστή εμπειρία, γνώση και διαχείριση τραπεζικών υποθέσεων και έχοντας την εικόνα του επιχειρηματικού κλάδου στη χώρα, αλλά και το εύρος της δυσχέρειας εξυπηρέτησης οφειλών ιδιωτών στη σφαίρα της πραγματικής κατάστασης που υπάρχει και όχι στη σφαίρα της πολιτικής θεωρίας, θεωρώ δεδομένο ότι η διαγραφή χρεών των επιχειρήσεων και των ιδιωτών, είναι μονόδρομος για μια νέα επανεκκίνηση της κοινωνίας και της οικονομίας.