02/12/202012:40

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος για Λίμνη Πηνειού: Οικοτουριστική ανάπτυξη ή ακόμη μία προχειρότητα και δαπάνη που θα ξοδευθεί χωρίς τελικό αντίκρισμα;- Η πραγματικότητα του παρελθόντος αμφισβητεί το νέο εγχείρημα…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΗΝΕΙΟΥ, ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ

Η πραγματικότητα του παρελθόντος

αμφισβητεί το νέο εγχείρημα…

  • Οικοτουριστική ανάπτυξη ή ακόμη μία προχειρότητα και δαπάνη που θα ξοδευθεί χωρίς τελικό αντίκρισμα;

 

Σαφές μήνυμα ότι τα έργα δεν μπορούν να αφήνονται στην τύχη τους, να εγκαταλείπονται και στο τέλος να καταστρέφονται αν και για αυτά δαπανώνται πολλά χρήματα κάθε φορά, έστειλε με τη νέα παρέμβασή του που αφορά στις εγκαταστάσεις της λίμνης Πηνειού ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Ήλιδας Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.

Ο ίδιος τονίζει ότι πολλά από αυτά που λέγονται σήμερα καταρρίπτονται ήδη από τις πρακτικές του παρελθόντος, εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τη λεηλασία και τη φθορά που έχει υποστεί το έργο του Φράγματος και καλεί τη Δημοτική Αρχή να κάνει αυτό που πρέπει για το καλό των δημοτών, οι οποίοι στο δήμο Ήλιδας διαπιστώνουν αγανακτισμένοι συχνά τέτοιες εικόνες.

Ειδικότερα, ο κ. Κωνσταντόπουλος δηλώνει αναλυτικά:

«Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθώ το θέμα και για αυτό ζήτησα επιπλέον αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τα υποστηριζόμενα του δήμου Ήλιδας και τη δήλωση του ίδιου του δημάρχου για το έργο Τουριστικών Υποδομών και ανάδειξης της βιοποικιλότητας στη λίμνη Πηνειού.

Άραγε πρόκειται για ένα έργο «που έχει δρομολογηθεί προ δεκαετίας» όπως είπε ο κ. Λυμπέρης ή αφορά ένα έργο που ξεκίνησε το 1995 με μελέτη από την Κτηματική Τράπεζα με κόστος τότε 40 εκατομμυρίων δραχμών και με παραχώρηση μάλιστα της έκτασης στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο;

Κατόπιν -για να θυμηθούμε σωστά ορισμένα πράγματα- υπήρξε εκ νέου ένταξη του έργου στο ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2000-2006 με προϋπολογισμό 935.000 ευρώ. Και έτσι, το έργο προκηρύχθηκε το Σεπτέμβριο του 2009 με τον ανωτέρω προϋπολογισμό και περιείχε τρεις άξονες υλοποίησης: Οδοποιία, οικοδομικά και ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό.

Μέχρι το 2011 δαπανήθηκαν 351.000 ευρώ και το 2012 ξοδεύτηκαν επιπλέον 131.000 ευρώ, δηλαδή συνολικά 482.000 ευρώ. Εν συνεχεία, τον Απρίλιο του 2012 το έργο σταμάτησε και τα υπόλοιπα χρήματα 453.000 δεν απορροφήθηκαν.

Δυστυχώς με αυτόν τον τρόπο το έργο εγκαταλείφθηκε κ. Δήμαρχε, αλλά ουδέποτε αναφέρθηκε από εσάς για ποιο λόγο…

Η αλήθεια πάντως είναι ότι το 2018 υποβλήθηκε από τον κ. Χριστοδουλόπουλο εκ μέρους του δήμου Ήλιδας μία νέα πρόταση με τίτλο: «Συμπλήρωση τουριστικών Υποδομών στη λίμνη Πηνειού για την προώθηση της βιοποικιλότητας» προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ, η οποία και υποβλήθηκε στον άξονα βιοποικιλότητας του προγράμματος INTERREG. Άλλαξαν έτσι οι άξονες του έργου αφού βρέθηκε πρόγραμμα χρηματοδότησης, δεν άλλαξε όμως η ουσία. Σήμερα λοιπόν το έργο εντάσσεται στο διακρατικό πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG V.A. Greece-Italy 2014-2020 με ποσό 661.000 ευρώ.

Αυτά τα ανέφερα προκειμένου να γνωρίζουμε το ιστορικό για αυτό το σημαντικό έργο, όσο κι αν «πονάει» η αλήθεια για κάποιους στη δημοτική αρχή που εμφανίστηκαν ξαφνικά να… «κουνάνε και το δάχτυλο» όπως λέει και ο λαός μας.

Κοιτάζοντας πάντως τη δήλωση του δημάρχου Ήλιδας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης (θέλω να πιστεύω ότι αυτά δεν γίνονται ως επί δαπάνη καταχωρήσεις), προβληματίζομαι για το τι ακριβώς αναφέρει και τι τελικά θα δούμε για την προγραμματική σύμβαση που έχει υπογράψει τόσο από τον Περιφερειάρχη, όσο και από το Δήμαρχο από τον Οκτώβριο του 2019 με πηγή χρηματοδότησης το ΠΔΕ της Περιφέρειας.

Όχι όπως η νέα

πτέρυγα νοσοκομείου

Μακάρι μετά από τα παραπάνω να μη ζήσουμε την κατάσταση που βιώσαμε και με τη νέα πτέρυγα του νοσοκομείου Αμαλιάδας, όπου δυστυχώς χάθηκαν πιστώσεις ή δαπανήθηκαν κάποια χρήματα, αλλά το έργο ακόμη- μετά από 16 χρόνια δεν παραδόθηκε.

Και επειδή είμαι άνθρωπος του αποτελέσματος και της νομιμότητας και όχι της «αρπαχτής» ή της μετέπειτα αποψίλωσης μιας κατασκευής με το γνωστό «πλιάτσικο» που ακολουθεί, με ανησυχεί ένας σχεδιασμός τέτοιου έργου χωρίς πρόβλεψη συντήρησης, ασφαλείας και διαρκούς επιτήρησης.

Το παράδειγμα

τουριστικού περιπτέρου

Να μην ξεχνάμε με την ευκαιρία αυτή και τι έγινε με το Τουριστικό Περίπτερο και το κακό προηγούμενο καταστροφής και εγκατάλειψης, χωρίς μάλιστα κανένας να έχει αναλάβει την ευθύνη… Το περίπτερο κατασκευάστηκε επί θητείας του κ. Λυμπέρη με κόστος χιλιάδων ευρώ, αλλά εγκαταλείφθηκε από το 2012 και λεηλατήθηκε. Χθες μάλιστα όπως ενημερώθηκα κινδύνευσε και από φωτιές! Πρόκειται για ένα θέμα που έχω κάνει και προσωπική αναφορά στο δημοτικό συμβούλιο Ήλιδας και στα ΜΜΕ, παρουσιάζοντας τις εικόνες ντροπής που βλέπει κανείς όταν το επισκεφθεί ακόμη και στις μέρες μας!

Θα έχουμε λοιπόν και πάλι κόστος για την αναβάθμισή του; Και μετά τι θα γίνει;…

Προβληματισμό μου δημιουργούν εξάλλου και όσα ακούω περί master plan, αλλά δεν ακούω για οριστικές μελέτες και επιτέλους για οριστικό σχέδιο εφαρμογής ενός τέτοιου προγράμματος.

Διαπιστώνω δε, μετά από προσωπική έρευνα, ότι ήδη στο παρελθόν έχουν γίνει αρκετές μελέτες από το δήμο Ήλιδος και με σημαντικό κόστος για την ανάπτυξη της λίμνης Πηνειού και μάλιστα από Μελετητικό Γραφείο της Αμαλιάδας, αλλά όπως αποδεικνύεται… «άνθρακας ο θησαυρός»!

Με γνώμονα τα παραπάνω, καλώ τον κ. Λυμπέρη να μην οδηγηθεί και πάλι σε ένα έργο «φωτοβολίδα» ξοδεύοντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και στη συνέχεια είτε αυτό να μην έχει παραδοθεί ποτέ, είτε να έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του…

Να σημειώσω άλλωστε και το εξής. Η εύρεση χρηματοδότησης ενός έργου είναι εύκολο να βρεθεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Αυτό που σίγουρα απαιτείται είναι η πολιτική ευθύνη και ηθική για να περιφρουρηθεί η οποιαδήποτε χρηματοδότηση, να μη γίνεται σπατάλη των ποσών που διατίθενται και να υπάρχει σχεδιασμός συντήρησης και διαφύλαξής του προς όφελος των πολιτών.

Αν λοιπόν δεν είσαι ικανός να ελέγξεις το έργο από τυχόν άστοχες δαπάνες, στον χρόνο παράδοσής του και κυρίως αν δεν έχεις προγραμματίσει την ασφάλεια, συντήρηση και ομαλή λειτουργία του στο μέλλον, τότε είναι καλύτερα να μην το ξεκινάς ποτέ…

Δείτε και το

αθλητικό κέντρο

Αλήθεια, δείτε τι γίνεται και με τα έργα στο αθλητικό κέντρο, καθώς σήμερα βλέπουμε το δήμο Ήλιδας και τον αρμόδιο φορέα “Ο Ηλείος” να παίρνουν κάποια μέτρα κατά το δοκούν. Για να διορθώσουν τι ακριβώς; Και δυστυχώς πρόκειται για μέτρα που αφορούν τους δημότες, οι οποίοι θα έπρεπε να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες του δήμου και όχι να χρεώνονται γι’ αυτές.

Και εδώ όμως τα ίδια… Για το αθλητικό κέντρο έχουν δοθεί εκατομμύρια για έργα, αλλά ακούμε αντιθέτως για οφειλές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ! Υπήρξαν ακόμη και περιπτώσεις που η ΔΕΗ κατέβαζε το διακόπτη εκεί λόγω οφειλών.

Το επισημαίνω έτσι για να γίνει απολύτως κατανοητό. Ένας δήμαρχος μπορεί να βρίσκει τρόπους εξασφάλισης χρηματοδοτήσεων. Όταν όμως δεν υπάρχει ο έλεγχος δαπανών και των χρονοδιαγραμμάτων εκτέλεσης και όταν επίσης ο δήμαρχος δεν έχει προνοήσει για το σχεδιασμό και τη λειτουργία του έργου στο μέλλον, έχει αποτύχει εξ ολοκλήρου. Κοιτάξτε εξάλλου γύρω σας στο δήμο Ήλιδας και θα διαπιστώσετε την πραγματικότητα.

Θα ήθελα τέλος να προσθέσω για όσους αμφισβητούν την ιδιότητά μου (και βλέπω να τους πιάνει άγχος και ανασφάλεια…) ότι είμαι πολίτης της Ηλείας και δημότης Ήλιδας και έχω το δικαίωμα να παρεμβαίνω, να κρίνω και να απαιτώ πάνω απ’ όλα την ΑΛΗΘΕΙΑ. Θα ζητώ πάντα εξήγηση για ότι πράττεται με τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, όπως έχει αυτό το δικαίωμα να κάνει κάθε πολίτης σε μία δημοκρατική χώρα…»

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα