25/11/202113:25

Δημήτρης Νικολακόπουλος: Με ρευστότητα και στήριξη στον ανταγωνισμό των νέων συνθηκών- Το “επόμενο βήμα” της επιχειρηματικότητας και το χρέος της Πολιτείας

Δημήτρης Νικολακόπουλος

Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού ,Εθελοντισμού και Ολυμπισμού

ΤΟ «ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ» ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

 

Με ρευστότητα και στήριξη

στον ανταγωνισμό των νέων συνθηκών

 

Έχοντας καταγραφεί ήδη στην ιστορία του τόπου, η διαδοχική μετάβαση από την οικονομική ύφεση στην κρίση της πανδημίας, ακριβώς σε μία περίοδο όπου πιστέψαμε όλοι ότι ερχόταν η σταδιακή ανάκαμψη με τα πρώτα δειλά χαμόγελα αισιοδοξίας να εμφανίζονται, οδηγηθήκαμε και πάλι δυστυχώς σε σοβαρές απώλειες οι οποίες έπληξαν κυρίαρχα την τοπική μας οικονομία…

Μπροστά σε αυτή την εξέλιξη και μεσούσης της υγειονομικής κρίσιμης κατάστασης που εξακολουθεί να μας απειλεί τις τελευταίες ημέρες με ένα «ηχηρό» τέταρτο κύμα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στάθηκε και στέκεται με ιδιαίτερη κοινωνική ευαισθησία απέναντι στις δυσκολίες των συνανθρώπων μας, ενώ είναι γνωστή στον επαγγελματικό κόσμο η πρωτοβουλία για την παροχή ρευστότητας σε επιχειρήσεις των τριών νομών μας.

Αυτό τονίζει με δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού-Ολυμπισμού και Εθελοντισμού Δημήτρης Νικολακόπουλος, προσθέτοντας ακόμη ότι η πολιτεία που πράγματι έχει κάνει θετικές παρεμβάσεις μέχρι τώρα, οφείλει να σταθεί περισσότερο «γενναία» απέναντι σε όλους όσοι δίνουν την καθημερινή «μάχη», φθάνοντας ή ξεπερνώντας πολλές φορές τα όριά της…

Ρευστότητα στην αγορά μας

 

Ο κ. Νικολακόπουλος, επισημαίνει ειδικότερα την ανάγκη για μεγαλύτερη ρευστότητα που θα διευκολύνει καθοριστικά την επιχειρηματικότητα. Αυτό όπως προσθέτει μπορεί να συμβεί με μία σειρά ακόμη πιο τολμηρών μέτρων ελάφρυνσης, κάτι που είναι ολοφάνερο σε κάθε επαγγελματική δραστηριότητα της κοινωνίας μας.

Εδώ σημαντικό ρόλο ασφαλώς θα παίξει και η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάπτυξης, καθώς μεγάλο μέρος από την πορεία του, πέραν των υποδομών ή άλλων αναπτυξιακών σχεδιασμών, θα πρέπει να διοχετευθεί σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της περιφέρειας που δίνουν αγώνα για να αντέξουν στην ασφυκτική πίεση των συνεπειών της πανδημίας…

Αντοχές σε νέο ανταγωνισμό

Ωστόσο, κατά τον κ. Νικολακόπουλο απαιτείται ένα συγκροτημένο σχέδιο απέναντι στα δεδομένα της αγοράς που αλλάζουν άρδην στην μετά την πανδημία εποχή και απαιτούν την προσαρμογή αλλά και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στο νέο περιβάλλον της ανταγωνιστικότητας. Όχι μόνο στην εγχώρια αγορά, όσο στη δραστηριότητα που εκτείνεται διεθνώς με τα ελληνικά και πολύ περισσότερο τα τοπικά μας προϊόντα να μπορούν να σταθούν και να ικανοποιήσουν τον παγκόσμιο καταναλωτή.

Όσο κι αν αυτό ακούγεται μακρινό, άλλο τόσο βρίσκεται κοντά σε μία νέα πραγματικότητα για την οποία επιβάλλεται να προετοιμαστούμε επαρκώς με την ανάλογη αποτελεσματικότητα.

Το κράτος και τα αρμόδια υπουργεία θα έχουν κομβικό ρόλο σίγουρα, επισημαίνει ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Ολυμπισμού και Εθελοντισμού Δυτικής Ελλάδας και προσθέτει: «Χρειάζονται πρακτικά μέτρα επιβίωσης στον επερχόμενο ανταγωνισμό και τις νέες αγοραστικές συνθήκες. Οι άμεσοι τρόποι βελτίωσης των προϊόντων μας, οι προϋποθέσεις ανάπτυξης παραγωγής και επεξεργασίας με εξειδικευμένο προσωπικό στον τόπο μας, η ουσιαστική στήριξη της υπαίθρου που σήμερα ψάχνει και πάλι τον προσανατολισμό της, η αναβάθμιση πρωτοβουλιών παρουσίας και προβολής, η ενεργοποίηση (ακόμη και μέσω διεθνών εκθέσεων και εμπορικών προξένων) συμφωνιών σε επιχειρηματικό επίπεδο και η αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης διάθεσης ξένων αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενων ειδών. Η στήριξη με κάθε τρόπο της τοπικής οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων , σε πρώτη φάση ,θα βοηθήσουν».

Να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους

«Είναι αναγκαία όμως η πολιτική βούληση και η μεγαλύτερη διάθεση πόρων για να αλλάξει και να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον και η εκτέλεση υπηρεσιών που η ελληνική δεξιοτεχνία και ευφυΐα είναι σε θέση να παρέχουν κατά τον καλύτερο τρόπο και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη ανθρώπινου δυναμικού στο σταθερό «κανόνα της αγοράς» προσφοράς και ζήτησης!

Οι οικογένειες επαγγελματιών στην Ηλεία και γενικότερα στη Δυτική Ελλάδα με μεγάλες θυσίες μέχρι τώρα, κρατούν τις αντοχές τους υψηλές για να διατηρήσουν αντίστοιχα και τις επιχειρήσεις τους, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που δυστυχώς δεν τα καταφέρνουν… Ας τους δώσουμε την ευκαιρία για ένα θετικό βήμα αμέσως μετά την υγειονομική κρίση. Η αγορά πρέπει να επανεκκινηθεί, ειδικά στον κλάδο των μικρομεσαίων. Και μαζί της να επανεκκινηθεί και η οικονομία μας», κατέληξε ο κ. Δημήτρης Νικολακόπουλος.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα