Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης: Ξεκίνησε ο Αναπτυξιακός Σχεδιασμός για την περιοχή μας
Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης: Ξεκίνησε ο Αναπτυξιακός Σχεδιασμός για την περιοχή μας
Ξεκίνησε ο Αναπτυξιακός Σχεδιασμός για την περιοχή μας
Εναρκτήρια Συνάντηση εργασίας – Παρουσίαση
στο πλαίσιο της μελέτης με αντικείμενο
το «Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας»
Την Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου και ώρα 10.30 π.μ. στο Δημαρχείο του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης πραγματοποιήθηκε η πρώτη εισαγωγική ενημερωτική παρουσίαση – συνάντηση του Δήμου με την συμμετοχή των στελεχών της πολυεπιστημονικής ομάδας μελέτης της ένωσης του Οικονομικού φορέα «ΡΟΪΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε. – ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΡΑΜΠΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε.» που έχει αναλάβει, την εκπόνηση της μελέτης με τίτλο: «ΕΙΔΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ (ΕΠΣ) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΗΛΕΙΑΣ».
Τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΕΠΣ) του άρθρου 8 του ν. 4447/2016 εντάσσονται στο 1ο και πλέον σημαντικό επίπεδο του πολεοδομικού σχεδιασμού της Χώρας, δεδομένου ότι σε αυτό το επίπεδο καθορίζονται οι Οικιστικές περιοχές (ΟΙΚ), οι περιοχές παραγωγικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (Π.Ε.Δ.), οι περιοχές Προστασίας (Π.Ε.Π.), οι περιοχές με ειδικό νομικό καθεστώς (Π.Ε.Κ.), καθώς και οι περιοχές ελέγχου χρήσεων γης (Π.Ε.Χ.).
Το υπό σύνταξη ΕΠΣ εναρμονίζεται με τις κατευθύνσεις του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου Δυτικής Ελλάδας του ΦΕΚ 845/Δ/2020 και των εν ισχύ Ειδικών Πλαισίων και περιέχει τις αναγκαίες ρυθμίσεις για την επίτευξη των σκοπών τους, εντός της περιοχής επέμβασης ή και εκτός αυτής εφόσον απαιτείται. Η θεσμοθέτηση του ΕΠΣ Ηλείας θα καθορίσει χωρικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις που θα είναι δεσμευτικές για το υποκείμενο επίπεδο σχεδιασμού (ΡΣΕ), καθώς και για τα εκπονούμενα ΤΠΣ.
Η εταιρεία ΡΟΙΚΟΣ Α.Ε. (leader) της ένωσης οικονομικών φορέων, βάσει της σημαντικής της εμπειρίας στην εκπόνηση παρομοίων μελετών και αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα της μελέτης για αποτροπή δημιουργίας νέων τετελεσμένων καταστάσεων, επίλυση των συγκρούσεων χρήσεων γης και διαχείριση των πιέσεων προς τους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους του παραλιακού μετώπου και εν γένει της ΠΕ Ηλείας, δεσμεύτηκε να επιδιώξει τη δημιουργία του βέλτιστου διαύλου επικοινωνίας και συνεργασίας με τους εμπλεκόμενους Δήμους, με απώτερο στόχο τη διαμόρφωση της πλέον αποδεκτής και βιώσιμης πρότασης χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης που συνθέτει και σταθμίζει κοινωνικούς, οικονομικούς και περιβαλλοντικούς στόχους.
Ο Δήμαρχος κος Ιωάννης Λέντζας και ο αντιδήμαρχος κος Διονύσιος Κεκάτος Αρχιτέκτων Μηχανικός αρμόδιος για θέματα Τεχνικών Έργων Πολεοδομίας και Χωροταξίας, αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα της μελέτης αυτής για την ανάπτυξη και ευημερία του Δήμου μας, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, συμμετείχαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην συνάντηση και δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν την ένωση των μελετητών στην υλοποίηση παρέχοντας το σύνολο της πληροφορίας και θα επιδιώξουν το υπό σύνταξη ΕΠΣ να ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες, ανάγκες και αναπτυξιακές δυνατότητες του Δήμου μας, με απώτερο στόχο τη θεσμοθέτησης της πλέον βιώσιμης πρότασης χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης του.
Σημειώνεται ότι η Πολιτική ηγεσία του Δήμου θα παρακολουθήσει την ομάδα μελέτης στις επισκέψεις της στους άλλους τρεις Δήμους ενώ θα παραστεί και στην πρώτη συντονιστική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί παρουσία της πολιτικής ηγεσίας, των βουλευτών της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και λοιπών φορέων και επιμελητηρίων την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου στον Πύργο.