Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων: Λαμπρές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια της Εθνικής Παλιγγενεσίας (photos)
Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων
Λαμπρές εκδηλώσεις για τα 200
χρόνια της Εθνικής Παλιγγενεσίας
Σάκης Μπαλιούκος: «Είναι παγκόσμιο το μήνυμα που έστειλε ένας λαός με μακραίωνη ιστορία και αγώνες»
Με λαμπρότητα, όπως ταιριάζει στους αγωνιστές του 1821, έγιναν οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια της Εθνικής Παλιγγενεσίας σε Ανδρίτσαινα και Καλλίκωμο, που διοργάνωσε ο δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, με πρωτοβουλία του δημάρχου κ. Σάκη Μπαλιούκου.
Οι ομιλητές των εκδηλώσεων που εντάσσονται στις τιμητικές δράσεις της Περιφέρειας Δ.Ε., μετέφεραν στους παρευρισκόμενους αλλά και σ’ εκείνους που τις παρακολούθησαν διαδικτυακά, γνωστά και άγνωστα ιστορικά γεγονότα της Επανάστασης του 21, τα οποία σημάδεψαν τόσο την Ελλάδα όσο και την παγκόσμια κοινότητα.
Μιλώντας αρχικά ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων στην εκδήλωση που έγινε το βράδυ του Σαββάτου στην αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου Ανδρίτσαινας, τόνισε ότι τα μηνύματα της Επανάστασης του 1821 είναι διαχρονικά και απευθύνονται σε όλο τον κόσμο,
«Είναι παγκόσμιο το μήνυμα που έστειλε ότι ένας λαός με μακραίωνη ιστορία και αγώνες για τον τόπο του μπορεί να διατηρήσει την εθνική, κοινωνική και θρησκευτική συνείδηση, έστω και αν είναι σκλαβωμένος 400 χρόνια. Είναι επίσης παγκόσμιο το μήνυμα που στέλνει σε κάθε καταπιεσμένο λαό, ότι ναι μπορούν οι λίγοι να νικήσουν τους πολλούς.
Δίνεται όμως η ευκαιρία μέσα από αυτούς τους εορτασμούς, η κάθε περιοχή να ανιχνεύσει τον βηματισμό που είχε εκείνη την περίοδο» δήλωσε ο κ. Μπαλιούκος και επεσήμανε:
«Κυρίες και κύριοι, πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για την περιοχή μας και τους προγόνους μας. Η επαρχία Φαναρίου είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην Επανάσταση. Η ιδέα της απελευθέρωσης έβοσκε πολλά χρόνια πριν. Την υπηρέτησε ο αγωνιστής Αναστάσης Χρήστου από τα ορλοφικά, όπου σουβλίστηκε ζωντανός. Την ιδέα την ζέστανε και την προετοίμασε η Φιλική Εταιρία με τον Αναγνωστόπουλο, Σκουφά, Τσακάλωφ και Ξάνθο. Η περιοχή μας εδραίωσε την πίστη και ενίσχυσε την ελπίδα για την νίκη, με τις νίκες στον Άγιο Αθανάσιο και στο Κλειδί».
Ιστορική αποκατάσταση
του Αναγνωστόπουλου
Εν συνεχεία εξάλλου ο πρώην δήμαρχος Ανδρίτσαινας και Διευθυντής Δερματολογίας Dr Γεώργιος Σγούρος ανέπτυξε το θέμα της ιστορικής αποκατάστασης του ιδρυτή της Φιλικής Εταιρείας , Αναγνωστόπουλου, με αδιάσειστα ιστορικά στοιχεία από την αυθεντική βιβλιογραφία των πρώτων ετών της Ελευθερίας
( Ιστορικός Φιλήμων 1834, Οπλαρχηγός Κολοκοτρώνης 1837, Φιλικός Ξάνθος 1843, Πρέσβυς Όστεν 1848, Ημερολόγιο Ιστορικής -Εθνολογικής Εταιρείας 1930 ), τα οποία, όπως είπε, υπέβαλλα το 1999 στον Υπουργό Παιδείας, με αποτέλεσμα την προσθήκη σχετικής παραγράφου στα σχολικά βιβλία της Ιστορίας το 2000.
Ακολούθησε η ομιλία του πρ. Λυκειάρχη Ανδρίτσαινας-Αθηνών , μέλους της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων κ. Παναγιώτη Χαραλαμπόπουλου, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα ”η πρώτη νικηφόρος μάχη του επαναστατικού αγώνα ”(27 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821), μεταξύ Ανδρίτσαινας και Καρύταινας, κατά των Οθωμανών της Επαρχίας Ολυμπίας. Τη γνωστή μάχη στα στενά του Αγίου Αθανασίου κοντά στην Καρύταινα
«Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, εδώ στην Ανδρίτσαινα, έναν τόπο που γέννησε φιλικούς, οπλαρχηγούς και αγωνιστές του ιερού αγώνα, μαζευτήκαμε όλοι εμείς κατόπιν πρωτοβουλίας του δημάρχου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων κ. Διον. Μπαλιούκου για να τιμήσουμε για άλλη μια φορά την ιστορία μας. Σε έναν κόσμο ταχύτατα μεταβαλλόμενο όπως ο σημερινός, οφείλουμε ως Έλληνες να είμαστε ζηλωτές και θιασώτες του ιστορικού και ένδοξου παρελθόντος μας, θεμελιώνοντας σταθερές βάσεις της πορείας προς τα εμπρός» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χαραλαμπόπουλος.
Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Επαρχίας Ολυμπίας κ. Κων. Σμυρνής και την παρακολούθησαν διαδικτυακά ανώτατοι δικαστικοί, εισαγγελείς εφετών, καθηγητές πανεπιστημίου, ο πρόεδρος του Ελβετικού Συλλόγου Φίλων Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας κ.α.
Επίσης συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων κ. Μιλτ. Γεωργακόπουλος, ο πρόεδρος της Δ.Ε. Ανδριτσαίνης κ. Θεοδ. Τζίβας, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και κάτοικοι της περιοχής.
Στο Καλλίκωμο
Ανάλογη εκδήλωση εξάλλου για το 1821 έγινε το βράδυ της Κυριακής στην εντυπωσιακή αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων στο Καλλίκωμο, με το δήμαρχο κ. Σάκη Μπαλιούκο να απευθύνει χαιρετισμό, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η πανδημία του κορωνοϊού μας επιβάλλει να τηρήσουμε τα μέτρα με ακρίβεια για την ασφάλεια όλων».
Ακόμα συμπλήρωσε πως «ένας λαός που έχει μακραίωνη ιστορία όπως ο δικός μας, δεν μπορεί να αλλοιωθεί η εθνική, ιστορική, θρησκευτική και κοινωνική του συνείδηση και μπορεί μετά από τετρακόσια χρόνια να τη βγάλει στην επιφάνεια και να γίνει κράτος που διαπρέπει σήμερα στον κόσμο».
Χαιρετισμό επίσης απεύθυνε η βουλευτής Ηλείας κ. Διονυσία Αυγερινοπούλου η οποία ανέφερε πως «ήρωες όπως ο Αναγνωστόπουλος, αλλά και καθημερινοί, γυναίκες, άντρες και παιδιά, θυσιάστηκαν για να μπορέσουν στην αρχή να αναχαιτίσουν την επέλαση των Τούρκων και των Αλβανών και στη συνέχεια να δώσουν τη νικηφόρα μάχη». Μικρή τοποθέτηση στην εκδήλωση έγινε και από τον κ. Γ. Σγούρο.
Μιλώντας εξάλλου ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης & Ηλεκτρονικής Διακυβ/σης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Ανδρέας Φίλιας τόνισε ότι «ο Περιφερειάρχης είχε δηλώσει από την προεκλογική ακόμα περίοδο ότι στην Περιφέρειά μας έγιναν τα σημαντικότερα γεγονότα του αγώνα, τα οποία οφείλομε εμείς να τα γιορτάσουμε με την αντίστοιχη ένταση και μεγαλοπρέπεια. Και αυτό έκανε από την πρώτη ημέρα ανάληψη των καθηκόντων του και μου ανέθεσε να συντονίσω όλες αυτές τις εκδηλώσεις. Παρόλη την πανδημία που μας δυσκόλεψε αφάνταστα μπορέσαμε και κάναμε πάνω από 110 εκδηλώσεις».
Τη βασική ομιλία της εκδήλωσης στο Καλλίκωμο είχε ο εκπαιδευτικός κ. Θεόδωρος Γιαννόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι εκείνη η περίοδος ήταν η ιδανική συγκυρία της έναρξης της Επανάστασης στην Πελοπόννησο, που ήταν παραμεθόριος περιοχή για την οθωμανική Αυτοκρατορία.
Ο κ. Γιαννόπουλος έκανε ευρεία αναφορά στα τότε γεγονότα, με κριτική άποψη και διεισδυτική ματιά, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πιστεύω ότι πρέπει να αρχίσουμε να εξετάζουμε πολύ πιο βαθειά την ιστορία και να δούμε πολλά από αυτά που έχουν γραφτεί και να τα αποδώσουμε σύμφωνα με τα γεγονότα».
Στο πέρας της εκδήλωσης ο κ. Φίλιας προσέφερε τιμητική πλακέτα στο δήμαρχο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, για την προσφορά του σε όλη την προσπάθεια που έγινε για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Παραβρέθηκαν επίσης ο αντιδήμαρχος κ. Γιαν. Δάγκαρης, ο πρόεδρος του νομικού προσώπου πολιτισμού και αθλητισμού κ. Αναστ. Καρνάρος, ο διοικητής του Α.Τ. Κρεστένων κ. Σωτ. Πιτσινής, τοπικοί φορείς και κάτοικοι.