26/01/202114:48

Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας: 3,6 εκατ. ευρώ για επέκταση δικτύου αποχέτευσης σε Πελόπιο, Πλάτανο και Φλόκα -Υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης από τη Δ.Ε.Υ.Α. Αρχ. Ολυμπίας

Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας: 3,6 εκατ. ευρώ για επέκταση δικτύου αποχέτευσης σε Πελόπιο, Πλάτανο και Φλόκα

-Υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης από τη Δ.Ε.Υ.Α. Αρχ. Ολυμπίας


Την επέκταση του δικτύου αποχέτευσης και στα υπόλοιπα τμήματα των Κοινοτήτων Πελοπίου, Πλατάνου και Φλόκα προωθεί η Δ.Ε.Υ.Α. Αρχαίας Ολυμπίας, υποβάλλοντας στο Υπουργείο Εσωτερικών αίτημα χρηματοδότησης του έργου με το ποσό των 3.605.000 ευρώ.

Όπως είναι γνωστό, στην περιοχή εκτελείται έργο αποχέτευσης των προαναφερόμενων οικισμών προϋπολογισμού 4,7 εκ. ευρώ το οποίο είχε ενταχθεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή στο πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι». Ωστόσο το έργο αυτό δεν κάλυψε το σύνολο των οικισμών, εξαιτίας των περιορισμών χρηματοδότησης του προγράμματος «Φιλόδημος». Για το λόγο αυτό η Δημοτική Αρχή, θεωρώντας ότι δεν έπρεπε να μείνει ημιτελές το έργο, προχώρησε, σε συνεργασία με τη Δ.Ε.Υ.Α. στην επικαιροποίηση της σχετικής μελέτης και την υποβολή αυτοτελούς αιτήματος χρηματοδότησης 3,6 εκ. ευρώ στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για τη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου, ικανοποιώντας το σύνολο των κατοίκων.

Τα δίκτυα αποχέτευσης, σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες, αποτελούν βασικές υποδομές για την προστασία της δημόσιας υγείας και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, ιδιαίτερα σε μια τουριστική περιοχή όπως ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας.

Ιδιαίτερες τεχνικές απαιτήσεις

Σύμφωνα με τη μελέτη, το έργο αυτό παρουσιάζει ιδιαίτερες τεχνικές απαιτήσεις καθώς η τοποθέτηση αγωγών και συνδέσεων του δικτύου με τις κατοικίες, υποστηρίζεται και από ηλεκτρολογικές, μηχανολογικές και σκυροδετικές εργασίες, κατασκευή αντλιοστασίων, έργα αντιστήριξης, αντιδιαβρωτικές εργασίες, συστήματα αυτοματισμού κ.α.

Αφορά την κατασκευή ενός δικτύου αγωγών συνολικά 11 χιλιομέτρων, που θα συνδεθεί με 355 κατοικίες, επιχειρήσεις κλπ, εξυπηρετώντας εκατοντάδες κατοίκους των τριών Κοινοτήτων. Όπως ανέφερε σχετικά ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, το νέο έργο θα αποτελέσει συνέχεια  του ήδη εκτελούμενου, το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο υλοποίησης.

«Με το φάκελο χρηματοδότησης που υποβάλαμε, ικανοποιούμε ένα δίκαιο αίτημα των κατοίκων των Κοινοτήτων Πελοπίου, Πλατάνου, Φλόκα, καθώς το έργο που υλοποιείται τώρα καλύπτει τμήματα των οικισμών και όχι το σύνολό τους», τόνισε ο κ. Γεωργιόπουλος, προσθέτοντας: «Ως Δημοτική Αρχή, δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε το έργο αυτό ημιτελές. Έχοντας συμπληρώσει και ωριμάσει τη μελέτη επέκτασης του έργου, υποβάλαμε τον σχετικό φάκελο προς το Υπουργείο Εσωτερικών για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, προϋπολογισμού 3,6 εκ. ευρώ. Σε μια εποχή περιορισμένων δυνατοτήτων, λόγω της πανδημίας, αντιμετωπίζοντας το φάσμα της στενότητας οικονομικών πόρων, δουλέψαμε μεθοδικά και υπεύθυνα προκειμένου να αξιοποιήσουμε το πρόγραμμα στον κατάλληλο χρόνο, ευελπιστώντας στην ικανοποίηση του αιτήματός μας».

Σύγχρονα πρότυπα κατασκευής

«Ακολουθούμε όλα τα σύγχρονα πρότυπα κατασκευής έργων αποχέτευσης», αναφέρει ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Νίκος Μαρούντας, συμπληρώνοντας: «Η Δ.Ε.Υ.Α. χρηματοδότησε την επικαιροποίηση μελέτης που προϋπήρχε από 15ετίας, την υποβάλλαμε και ευελπιστούμε σύντομα να πετύχουμε τη χρηματοδότηση και τη συνέχιση του έργου, με τα 3,6 εκ. ευρώ που αιτηθήκαμε. Η παρούσα εργολαβία εξελίσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς και όταν το σύνολο του έργου θα έχει ολοκληρωθεί, οι δημότες μας στις Κοινότητες Πελοπίου, Πλατάνου και Φλόκα θα απαλλαγούν οριστικά από το πρόβλημα της διάθεσης αστικών λυμάτων».

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα