Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας: Με τη δέουσα λαμπρότητα στο Πούσι ο εορτασμός της 203ης επετείου της μάχης για την άλωση του Λάλα (Photos)
Με κάθε επισημότητα εορτάστηκε η 203η επέτειος της Μάχης στο Πούσι από τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην ιστορική τοποθεσία «Πούσι» της Δ.Κ Αχλαδινής, την Κυριακή 30 Ιουνίου.
Οι εκδηλώσεις, άρχισαν με Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αναλήψεως Πουσίου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανασίου και συνεχίστηκαν με καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο της μάχης από τον Εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Ανδρέα Νικολακόπουλο, καθώς και από τις αρχές του τόπου.
Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Αριστείδης Παναγιωτόπουλος, χαιρέτησε την εκδήλωση επισημαίνοντας: «Τιμάμε όλους τους επώνυμους αλλά και ανώνυμους ήρωες αυτού του τόπου, που με αυταπάρνηση πολέμησαν για ένα κοινό σκοπό, την ελευθερία και την Εθνική μας ανεξαρτησία. Άνθρωποι από διαφορετικές κοινωνικές καταβολές, από διαφορετικές περιοχές με κοινή την αίσθηση της Ελληνικότητας και πάντα ενωμένοι, πολέμησαν, θυσιάστηκαν, νίκησαν. Ο Αγώνας τους πρέπει να αποτελεί παράδειγμα ομόνοιας και αρμονικής συνύπαρξης ΌΛΩΝ των Ελλήνων».
Την μάχη στο Πούσι και τον ηρωικό αγώνα των Ελλήνων εξήραν επίσης στον χαιρετισμό τους ο κ. Αντώνιος Πετμεζάς, μέλος της ιστορικής οικογένειας και γενικός γραμματέας του Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών 1821 και ο κ. Μελέτης Μελετόπουλος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Γενεύης, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ και Λυκειάρχη της Ιουνίου Σχολής.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο κ. Δημήτριος Μιχαλόπουλος, Ιστορικός, συνεργάτης του Ινστιτούτου Ιστορίας της Εμπορικής Ναυτιλίας, τακτικό μέλος της γαλλικής Ακαδημίας των Τεχνών και Επιστημών της Θάλασσας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε τη σημασία της Μάχης που δόθηκε στο Πούσι ως καθοριστικής για την έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης. «Η ιστορική συμβολή των μαχών της περιοχής μας, ήταν η εξάλειψη των ισχυρών και εμπειροπόλεμων Τουρκοαλβανών καταπατητών και ο αντικειμενικός σκοπός, ήταν η εξόντωση της εχθρικής εστίας, που τελικά και επετεύχθη. Έτσι ι συνθήκες έγιναν πιο ευνοϊκές για την πολιορκία της Τριπολιτσάς, που θα ακολουθήσει, καθώς τους πολιορκημένους δεν θα βοηθήσουν οι ισχυροί και εμπειροπόλεμοι Τουρκαλβανοί της περιοχής. Ο δρόμος για την Ελληνική κυριαρχία στην κεντρική Πελοπόννησο ήταν πια ανοικτός χάρη στον αγώνα όλων αυτών των ηρώων που σήμερα τιμούμε».
Ακολούθησαν απαγγελίες ποιημάτων από μαθήτριες και μαθητές της Δημοτικής Κοινότητας Αχλαδινής, καθώς και παραδοσιακοί χοροί από τα χορευτικά Τμήματα του Ομίλου «Φωκάτα» από την Κεφαλονιά και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λάλα, ο Άγιος Κωνσταντίνος. Μετά την εκδήλωση, ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας παρέθεσε γεύμα προς τους καλεσμένους.
Σημειώνεται ότι στο χώρο της εκδήλωσης λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας του Ηλία Περγαντή με τίτλο «1821» και μουσειακή έκθεση από τον Σκοπευτικό Όμιλο Παραδοσιακών Όπλων Πατρών με παρουσίαση του Αγωνιστή του 1821 (φορεσιά, άρματα, παρελκόμενα), καθώς και από τον Όμιλο Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού «Ο ΛΙΑΡΟΣ» Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Στο πλαίσιο των εκθέσεων έγιναν βιωματικά εργαστήρια για παιδιά.
Εκτός της δημοτικής αρχής και των προαναφερόμενων, στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης οι κ.κ. Διονύσης Καλαματιανός (Βουλευτής Ηλείας), Νικόλαος Κοροβέσης (Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας), Γιώργος Αηδόνης (Πρ. Δημοτικού Συμβουλίου), Ανδρέας Ανδρικόπουλος (Πρ. Τ.Κ. Αχλαδινής), οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης κ.κ. Βασίλης Αρβανίτης, Χάρης Σπηλιόπουλος και Νίκος Μαρούντας, καθώς και Εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, στελέχη της Αυτοδιοίκησης, Πρόεδροι Κοινοτήτων, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, κ.α.
Η εκδήλωση έγινε με την υποστήριξη του Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών 1821 και συμμετείχαν ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης 1821», ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΦΩΚΑΤΑ, ο Σκοπευτικός Όμιλος Παραδοσιακών Όπλων Πατρών, ο Σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης «ΒΟΣΤΙΤΣΑ 1821», η Ιερά Πόλη Μεσολογγίου.