16/04/202415:17

Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας: Ομιλία Δημάρχου Αριστείδη Παναγιωτόπουλου στην Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για το Παρίσι 2024: “Ένα ταξίδι που θα έχει πάντα αφετηρία τον ιερό τούτο τόπο”

Ομιλία Δημάρχου στην Τελετή Αφής 2024

Εξοχοτάτη Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας

Αξιότιμε Πρόεδρε της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής

Αξιότιμε Πρόεδρε της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής

Αξιότιμε Πρόεδρε της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας

Αξιότιμε Πρόεδρε της Οργανωτικής Επιτροπής Παρίσι 2024

Αξιότιμοι Πρέσβεις

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι

Κυρίες και Κύριοι,

Με δέος σήμερα απευθύνομαι σε όλους εσάς, εδώ στο Αρχαίο Στάδιο της Ολυμπίας, που πριν από 2800 χρόνια ακριβώς αγωνίστηκε ο Κόροιβος.Εδώ που αγωνίστηκε ο Διαγόρας, ο Μίλωνας, ο Αρραχίων και χιλιάδες άλλοι ολυμπιονίκες.

Εδώ που πριν από 2800 χρόνια έλαβε μορφή το κλασσικό ιδεώδες του αθλητικού πνεύματος. Εδώ που οι πόλεις –κράτη του Αρχαίου Ελληνικού κόσμου και οι πολίτες τους μετέβαλαν τον αθλητισμό από σύγκρουση και σύγκριση των ικανοτήτων και δεξιοτήτων της φυσικής ρώμης, σε καλλιέργεια της προσωπικότητας και σε αγώνισμα ανθρώπινης αξιοπρέπειας και τιμής. Η ευγενής άμιλλα, η ομορφιά της νίκης αλλά και η τιμή στον ηττημένο, συνθέτουν ένα μοναδικό πεδίο της αρχαίας κλασσικής αρετής.

Σας καλωσορίζω λοιπόν στον ιερό τόπο της Ολυμπίας, για την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας των 33ω ν Ολυμπιακών Αγώνων ΠΑΡΙΣΙ 2024. Στον χώρο που σφυρηλατήθηκαν και διαμορφώθηκαν πανανθρώπινες αξίες Πολιτισμού και θα ταξιδεύει αδιάκοπα ένα πανανθρώπινο, οικουμενικό μήνυμα. Μήνυμα Ειρήνης και Συμφιλίωσης των Λαών .

Εδώ γεννήθηκε η Ολυμπιακή Ιδέα, η ιδέα που δεν περιορίζεται στον αθλητισμό, αλλά δίνει νόημα και περιεχόμενο στο ιδεώδες της αξίας του ανθρώπου. Αυτή είναι και η μεγάλη συνεισφορά των Ελλήνων.Το πέρασμα από τον μύθο, στην ιστορική αλήθεια και πραγματικότητα. Δεν επέλεξαν τυχαία οι άνθρωποι αυτόν εδώ τον τόπο.

Η Ολυμπία, γενέτειρα, λίκνο των αγώνων, έχει ένα χρέος. Να παραμείνει θεματοφύλακας των αξιών και ιδανικών του Ολυμπιακού πνεύματος.Από εδώ στέλνουμε το αυθεντικό μήνυμα παγκόσμιας Ειρήνης.

Η πορεία ωστόσο μέσα στους αιώνες αυτούς δεν ήταν γραμμική. Υπήρξαν σκοτεινές περίοδοι έως ότου ο Διαφωτισμός αναζητήσει εκ νέου θεμέλια. Έως ότου η πνευματική σκαπάνη ανατρέξει προς τα πίσω, στα φωτεινότερα επιτεύγματα της ανθρώπινης διάνοιας, για να βρει στέρεο έδαφος για να πατήσει και να έρθει ξανά στην επιφάνεια το φως και η αλήθεια.

Έως ότου ο Pierre de Coubertin, αναβιώσει τους Αγώνες στην σύγχρονή εκδοχή τους.Αναβίωση, η οποία δεν υπήρξε μόνο διανοητικός καρπός και σύλληψη λίγων μόνο καλλιεργημένων ανθρώπων, αλλά καρπός ενός ευρύτερου ανθρωπιστικού κινήματος που αναπτύχθηκε στην Ευρώπη τον 17ο και 18ο αιώνα.Παρά λοιπόν τη σιωπή 15 αιώνων, το Ολυμπιακό Πνεύμα ήταν και παραμένει ζωντανό.

ΣΗΜΕΡΑ έχουμε χρέος να προστρέξουμε και πάλι σε Οικουμενικές Αξίες.Αξίες όπως αυτές της ειρήνης, της εκεχειρίας, της συναδέλφωσης των λαών, της αλληλεγγύης και του ευ αγωνίζεσθαι. Αξίες όπως η δικαιοσύνη, ο σεβασμός στην διαφορετικότητα, η μέριμνα για την περιβαλλοντική ισορροπία.Κυρίες και κύριοιΗ Αρχαία Ολυμπία με την βαριά κληρονομιά και το τεράστιο ιστορικό φορτίο στέλνει στην Πόλη του Φωτός το Ολυμπιακό ΦΩΣ.

Απευθυνόμαστε στην Παγκόσμια Κοινότητα κάνοντας έκκληση για ΕΙΡΗΝΗ για ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.

Καλούμε τις εμπόλεμες πλευρές να σεβαστούν το ιερό φως και την Εκεχειρία. Κάθε τόπος έχει το χρέος του απέναντι στην Ιστορία.Το αιώνιο χρέος της Ολυμπίας είναι να δηλώνει παρούσα σε κάθε προσπάθεια διασφάλισης και σεβασμού αυτών των αξιών.

Απαιτείται να διατρέξουμε όλοι, νοητά, δίπλα στην ολυμπιακή φλόγα που διασχίζει τόπους, έθνη, πολιτισμούς και θρησκείες και να μεταφέρουμε τα μηνύματα της μέσα από αυτό το σπουδαίο ταξίδι. Ένα ταξίδι που θα έχει πάντα αφετηρία τον ιερό τούτο τόπο, όποιος και αν είναι κάθε φορά ο τερματισμός. Ευχαριστώ.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα