06/08/202015:41

Δήμος Ήλιδας: Η εμβληματική παράσταση «Γκόλφω» από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας την Τρίτη 11 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο της Ήλιδας – Είσοδος δωρεάν για το κοινό

Η εμβληματική παράσταση «Γκόλφω» από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

 την Τρίτη 11 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο της Ήλιδας

Είσοδος δωρεάν για το κοινό

Ο Δήμος Ήλιδας στο πλαίσιο της συνεργασίας με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας φιλοξενεί την παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ «Γκόλφω», σε μια  ιδιαίτερα δύσκολη καλλιτεχνική περίοδο και προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η είσοδος για το κοινό θα είναι δωρεάν και ο μέγιστος αριθμός των θεατών που θα μπορούν να παρακολουθήσουν την παράσταση την Τρίτη 11 Αυγούστου 2020στις 21.00, θα είναι τα 200 άτομα. Για την παράσταση αυτή ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ ¨Ο ΗΛΕΙΟΣ» κ. Γεώργιος Μπακέλλας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, στην οποία τόνισε τη σημασία της συνεργασίας του Δήμου Ήλιδας με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και παράλληλα τόνισε πως το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια νέα σκηνοθετική οπτική της συγκεκριμένης παράστασης από τον σκηνοθέτη κ. Χρήστο Στρέπκο, ο οποίος ακολουθεί στην δραματική επεξεργασία του έργου τους δρόμους της Αρχαίας Ελληνικής Δραματουργίας.

Το κοινό θα μπορεί να προμηθεύεται τις ειδικές προσκλήσεις εισόδου από την Παρασκευή 7 Αυγούστου από τα βιβλιοπωλεία:

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ (τηλ. 26220-21221)

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΧΩΡΟΣ (τηλ. 26220-21770)

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΓΝΩΣΗ (τηλ. 26220-23826)

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΚΥΚΛΟΣ (τηλ. 26220-26910)

Ο μέγιστος αριθμός προσκλήσεων εισόδου που θα μπορεί ο καθένας να παραλαμβάνει είναι οι 4 προσκλήσεις. Στο θέατρο θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα πο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, οι αποστάσεις του 1,5 μέτρου και η είσοδος στο θέατρο θα πρέπει να γίνει 40 λεπτά πριν την έναρξη της παράστασης 9 το βράδυ.

Η πρώτη παράσταση για την καλοκαιρινή περίοδο δόθηκε στις 15 Ιουλίου 2020 στο αρχαίο θέατρο Αιγείρας σε συνεργασία με τον Δήμο Αιγιαλείας και στη συνέχεια στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας έχουν προγραμματιστεί 11 ακόμη παραστάσεις στην ευρύτερη περιφέρεια της Νοτιοδυτικής Ελλάδας.

Πρόκειται για το κλασικό αριστούργημα της ελληνικής λογοτεχνίας του Σπυρίδωνα Περεσιάδη, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Θέατρο «Παράδεισος» από τον   θίασο «Πρόοδος» του Δημήτριου Κοτοπούλη, στις  10 Αυγούστου 1894.

Η Γκόλφω και ο Τάσος, δύο νέα ερωτευμένα παιδιά αποφασίζουν να παντρευτούν παίρνοντας την ευχή των γονιών τους. Ωστόσο το πρόσωπα του περιβάλλοντός τους εκφράζουν τις ενστάσεις τους και προσπαθούν να τους χωρίσουν. Η Γκόλφω πλήρως αφοσιωμένη στον αγαπημένο της αρνείται πεισματικά τις προτάσεις του πλούσιου Κίτσου που θέλει να την κάνει γυναίκα του. Αντίθετα, παρά τους αρχικούς ενδοιασμούς του, o Τάσος δέχεται να παντρευτεί την Σταυρούλα, την κόρη του τσέλιγκα Ζήση που θα του εξασφάλιζε οικονομική άνεση. Η Γκόλφω νιώθοντας προδομένη αποφασίζει να βάλει τέλος στη ζωή της, αφού πρώτα συναντήσει το ζευγάρι και με μεγαλοψυχία τους δώσει τις ευχές της. Ο Τάσος συγκινημένος από την στάση της Γκόλφως αποφασίζει να γυρίσει στην πρώτη και μοναδική του αγάπη. Είναι όμως αργά. Η προδοσία του τιμωρείται, γιατί «όποιος προδίνει την αγάπη, μπορεί να προδώσει τα πάντα.»

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία –Δραματουργική επεξεργασία: Χρήστος Στρέπκος

Σκηνικά Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης

Χορογραφία: Μαριμίλλη Ασημακοπούλου

Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Σωτηρόπουλος

Βοηθός σκηνογράφου: Κωνσταντίνος Χριστόπουλος

Κατασκευή Σκηνικού: Κώστας Ματθαίου

Διεύθυνση παραγωγής :Τίνα Γιοβάνη

Φωτογραφίες παράστασης: Νίκος Τσακανίκας

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Βασίλης Κόκκαλης, Έφη Κιτσαντά, Βασίλης Τσόρλαλης, Γιάννης Τσάκωνας , Μαρία Χρυσανθακοπούλου.

Σκηνοθετικό Σημείωμα:

Δυο νέοι, ερωτευμένοι και αθώοι, αντιμετωπίζουν ένα κόσμο συμφερόντων και συμβιβασμών. Ο έρωτας της Γκόλφως βασίζεται στην άδολη αγάπη και στον όρκο της αιώνιας πίστης. Απέναντι βρίσκονται οι περιουσίες, οι άρχοντες, τα προξενιά, η φτώχια και όλος ο «ενήλικος» κόσμος  των «πλούσιων και φτωχών». Η Γκόλφω και ο Τάσος είναι δυο παιδιά που δε ζήτησαν την άδεια από τους «μεγάλους» της ζωής και έκαναν αυτό που τους όρισε η καρδιά τους. Η κοινωνία όμως διαφωνεί: Όχι με την καρδιά αλλά με το συμφέρον πρέπει να γίνονται οι γάμοι.  Παρά το τραγικό τους τέλος, ο  έρωτας τους δικαιώνεται, γιατί ούτε ο κόσμος ούτε ο θάνατος  τους εμποδίζει να σμίξουν πάλι μαζί.

Υπάρχει κάτι αισιόδοξο στο να πιστεύεις σε μια αγάπη που την υπερασπίζεσαι  μέχρι θανάτου, αυτό προσπάθησε να φωτίσει η σκηνοθεσία μου σε αυτό το σπουδαίο ελληνικό έργο του Σπυρίδωνος Περεσιάδη.

 

 

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα