Δήμος Ήλιδας: Το πρόγραμμα του 29ου Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας – Δείτε αναλυτικά (Photos)
Δείτε το πρόγραμμα του 29ου Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας
Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019 (Θέατρο Ήλιδας)
Ντάλτον Τράμπο: «Ο Τζόνι πήρε το όπλο του»
Ο Τάσος Ιορδανίδης σε έναν αντιπολεμικό μονόλογο Θεατρική απόδοση από το ομώνυμο βιβλίο του Ντάλτον Τράμπο. Η παράσταση «Ο Τζόνι πήρε το όπλο του» που απέσπασε από την πρώτη στιγμή διθυραμβικές κριτικές από κοινό και κριτικούς. Το αντιπολεμικό αριστούργημα, γράφτηκε το 1939 και κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου των ΗΠΑ. Μεταφέρθηκε από τον ίδιο στον κινηματογράφο το 1971 και απέσπασε το Διεθνές Βραβείο του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Καννών. Το έργο του σπουδαίου και κυνηγημένου από τον Mακαρθισμό, σεναριογράφου Nτάλτον Tράμπο, είναι μία από τις πιο συγκλονιστικές αντιπολεμικές φωνές. Ο Τζο, ένας νεαρός Αμερικανός στρατιώτης, τραυματίζεται φρικτά κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου από μια οβίδα. Ακρωτηριασμένος στα χέρια και τα πόδια, χωρίς όραση και ακοή, με διαλυμένο πρόσωπο και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών, με κατεστραμμένο εγκέφαλο, μεταφέρεται στο νοσοκομείο, με την προοπτική να χρησιμοποιηθεί ως πειραματόζωο. Αυτό το κατακρεουργημένο σώμα, καθηλωμένο στο κρεβάτι της φρίκης, αυτό το ασώματο σώμα που του λείπουν σχεδόν τα πάντα, αυτός ο ζωντανός που είναι νεκρός, ο νεκρός που είναι ζωντανός, έχει διατηρήσει το πιο σημαντικό ανθρώπινο χαρακτηριστικό: την ικανότητα της σκέψης.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Θεατρική διασκευή – απόδοση: Σοφία Αδαμίδου
Σκηνοθεσία: Θάλεια Ματίκα
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Σκηνογραφία-Κοστούμι: Ηλένια Δουλαδήρη
Μουσική: Τάσος Σωτηράκης
Τζο: Τάσος Ιορδανίδης
Τρίτη 30 Ιουλίου 2019 (Θέατρο Ήλιδας)
Μουσικό Κονσέρτο: Ανδρέα Πολυζωγόπουλου – Χρήστου Τσατσαμπά
Δύο κορυφαίοι μουσικοί, δύο καλλιτέχνες από την Ηλεία, ο τρομπετίστας Ανδρέας Πολυζωγόπουλος και ο πιανίστας Χρήστος Τσατσαμπάς σε ένα μοναδικό πρόγραμμα, στο μαγικό κήπο της οικίας Τατάνη, στην Αμαλιάδα.
Λίγα λόγια για τον Ανδρέα Πολυζωγόπουλο:
Ο Ανδρέας Πολυζωγόπουλος γεννήθηκε το Δεκέμβρη του 1981 και μεγάλωσε στο Σαμικό, ένα μικρό χωριό του Νομού Ηλείας. Εκεί είχε την πρώτη του επαφή με τη μουσική ξεκινώντας να παίζει κιθάρα. Στα δεκάξι του μετακομίζει στην Αθήνα όπου συμμετέχει στα πρώτα ροκ και μπλουζ γκρουπ και σύντομα ανακαλύπτει τη τζαζ. Σπουδάζει τζαζ κιθάρα με το Γιώτη Σαμαρά στο ωδείο Φίλιππος Νάκκας και αποφοιτεί το 2002 ενώ δυο χρόνια πριν ξεκινά να παίζει τρομπέτα. Τον Οκτώβριο του 2002 μετακομίζει στην Ολλανδία και σπουδάζει στο κονσερβατόριο του Άμστερνταμ. Παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα (μεταξύ άλλων) με τους Markus Stockhausen και Angelo Verploegen και σεμινάρια με τον Paolo Fresu στη Σαρδηνία. Σπουδάζοντας στο Άμστερνταμ συμμετέχει σε διάφορα «πολυεθνικά» γκρουπ και το 2006 δημιουργεί το Poly Quartet, ένα γκρουπ με το οποίο παρουσιάζει για πρώτη φορά τις συνθέσεις του. Το 2008 ηχογραφούν το Cd «Perfumed Dreams» και κερδίζουν την πρώτη θέση στο διαγωνισμό Motives for Jazz στο Βέλγιο. Την ίδια χρονιά αποφοιτεί από το κονσερβατόριο του Άμστερνταμ και επιστρέφει στην Ελλάδα. Το 2010 ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής ορχήστρας τζαζ νέων. Το 2013 έκανε ένα αφιέρωμα στην αγαπημένη του ροκ μπάντα Pink Floyd και ηχογράφησε το Cd Heart of the Sun – The music of Pink Floyd το οποίο παρουσίασε σε διάφορους χώρους στην Ευρώπη καθώς και στη Νέα Υόρκη. Έχει συνεργαστεί με τους Jaques Morelembaum, Tore Brunborg, Markus Stockhausen, Michel Portal, Tony Lakatos, Gunter baby Sommer, Anne Paceo, Mode Plagal, Ψαραντώνη, Σαβίνα Γιαννάτου, Μαρία Φαραντούρη, Dulce Pontes, Serge Teyssot Gay (Noir Desires), Marc Buronfosse, Federico Casagrande, Marc Antoine Perrio, Christophe Panzani, Mauro Gargano, Νίκο Σιδηροκαστρίτη, Κώστα Θεοδώρου, Γιώργο Τρανταλίδη, Haig Yazdjan, David Lynch, Bαγγέλη Κατσούλη, Τάκη Μπαρμπέρη, Θανάση Παπακωνσταντίνου κ.α.. Επίσης έχει συμμετάσχει σε 60 ηχογραφήσεις διαφορετικών στυλ. Το 2014 δημιουργεί ένα καινούργιο σχήμα και το 2015 κυκλοφορεί το Cd «Anicca» που αποτελείται από συνθέσεις του. Το 2017 κυκλοφόρησε το CD «Ambient μουσικής» POLYPALA – «One Inch of Love» παρέα με τον μπασίστα Γιώργο Παλαμιώτη.
Λίγα λόγια για τον Χρήστο Τσατσαμπά:
Ο Χρήστος Τσατσαμπάς είναι απόφοιτος του Ωδείου Αναστοπούλου στην Πάτρα και έχει Δίπλωμα πιάνου και πτυχίο Αρμονίας και Αντίστιξης. Έχει ασχοληθεί ιδιαιτέρως με τη jazz μουσική και το σύγχρονο παίξιμο του πιάνου, παρακολουθώντας μαθήματα με τον Σταύρο Λάντσια. Πιστός στη συνεχή μελέτη της μουσικής, πειραματίζεται σε διάφορα στυλ και arrangements. Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει ένα σύγχρονο μουσικό διδασκαλείο σε Ζαχάρω και Πύργο, το «Piano & Music». Στην επτάχρονη πορεία του το «Piano & Music» έχει παρουσιάσει και συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις, ενώ έχει συνεργαστεί με πληθώρα καταξιωμένων καλλιτεχνών, όπως τον διεθνούς φήμης πιανίστα Στέφανο Κορκολή (σε αρκετές κοινές συναυλίες με τον Χ. Τσατσαμπά), το εκρηκτικό δίδυμο «String Demons», τους Βασίλη Παπακωνσταντίνου & Γιάννη Ζουγανέλη, τον Αντώνη Μιτζέλο, τον Γιώργο Μάτσικα, κ.ά..
Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019 (Θέατρο Ήλιδας)
Κάρμεν Ρουγγέρη: «Το βαλς με τα παραμύθια»
Η Κάρμεν Ρουγγέρη και ο θίασός της ταξιδεύουν και αυτό το καλοκαίρι στις γειτονιές της Ελλάδας. Η παράσταση, αφού σημείωσε τεράστια επιτυχία όλο το χειμώνα στην Αθήνα και μάγεψε μικρούς και μεγάλους, ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει μια πολύ μεγάλη περιοδεία, που θα ξεκινήσει στις 26 Ιουνίου και θα τελειώσει στις 23 Σεπτέμβριο στην Κύπρο. Σκοπός αυτή τη φορά είναι να γνωρίσουν τα παιδιά τον πατέρα του βαλς, τον Γιόχαν Στράους και την υπέροχη μουσική του. Διάλεξαν έξι παραμύθια και τα έντυσαν με τις μελωδίες και τα τραγούδια του Γιόχαν Στράους! Όμως η επιλογή των παραμυθιών δεν έγινε τυχαία. Η σκέψη ήταν να αφηγηθούν ιστορίες, κάθε μια από τις οποίες θα βοηθούσαν να αναδειχθούν αξίες της ζωής όπως: ΑΓΑΠΗ – ΣΥΝΕΠΕΙΑ – ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ – ΚΑΛΟΣΥΝΗ. Και βέβαια, η παράστασή όπως πάντα έχει παραμυθένια σκηνικά και κοστούμια – προβολές – μαγικούς φωτισμούς – πλούσιες χορογραφίες και υπέροχους ηθοποιούς που παίζουν, χορεύουν και τραγουδούν, καταθέτοντας την ψυχή τους σε κάθε παράσταση.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Κάρμεν Ρουγγέρη
Σκηνικά – Κοστούμια: Χριστίνα Κουλουμπή
Κίνηση – χορογραφίες – φωτισμοί: Πέτρος Γάλλιας
Μουσική επεξεργασία – Videoart: Αντώνης Δελαπόρτας
Στίχοι: Ανδρέας Κουλουμπής
Διδασκαλία τραγουδιών: Λαρίσα Ερεμέγιεβα
Υπεύθυνη περιοδείας: Ελένη Καρτάση
ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ (με αλφαβητική σειρά):
Χάρης Αγγέλου, Αθηνά Δημητρακοπούλου, Μάιρα Γεωργάρου, Ιουστίνα Μάτσιασεκ, Γιάννης Νικολάου, Νικόλας Παπακωνσταντίνου, Ορφέας Τσαρέκας
Κυριακή 4 Αυγούστου 2019 (Θέατρο Ήλιδας)
Νίκου Μουτσινά: «Βερβερίτσα»
Η «Βερβερίτσα» σε κείμενο και σκηνοθεσία Νίκου Μουτσινά ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Αρχαίο Θέατρο Ήλιδας. Μία βερβερίτσα γίνεται η αιτία για μία σειρά αστείων και τρομακτικών γεγονότων που συμβαίνουν στον Μενέλαο Φονιά (Νίκο Μουτσινά) και στη γυναίκα του Άννα-Μαρίζα Φονιά (Μαρία Σολωμού). Το ζευγάρι, μετά από πολλές συνεδρίες σε σύμβουλο γάμου, αποφασίζει να πάει στα γενέθλια της αδελφής του Μενέλαου και χάνεται σε ένα δάσος. Στην προσπάθεια να βρουν τον δρόμο της επιστροφής, χτυπάνε με το αυτοκίνητό τους τη Βερβερίτσα στη μέση του πουθενά και το μόνο που βρίσκεται κοντά τους είναι το σπίτι της Αινχόνχεν (Ματίνα Νικολάου), όπου ζει με τις αδελφές της: την Αινχόνχεν (Φανή Γεωργακοπούλου) η οποία είναι μουγκή και την Αινχόνχεν (Στέλλα Ρουσάκη) η οποία είναι τυφλή! Θα καταφέρουν να βγουν από το σπίτι ζωντανοί; Το έργο του Νίκου Μουτσινά, ο οποίος έχει αναδειχθεί σε μετρ της μαύρης κωμωδίας, αφουγκράζεται τις ανησυχίες και τα προβλήματα των σύγχρονων ζευγαριών και τα μετατρέπει σε ξεκαρδιστικές σκηνές πάνω στο θεατρικό σανίδι.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Κείμενο-Σκηνοθεσία : Νίκος Μουτσινάς
Πρωταγωνιστούν: Νίκος Μουτσινάς, Μαρία Σολωμού, Ματίνα Νικολάου, Φανή Γεωργακοπούλου, Στέλλα Ρουσάκη
Φωτισμοί: Γιώργος Ανεστόπουλος
Σκηνικά: Μαρία Φιλίππου
Κοστούμια: Νικόλ Παναγιώτου
Χορογραφία: Χριστίνα Φωτεινάκη
Βίντεο: Κάρολος Πορφύρης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αναστασία Μανιάτη
Φωτογραφίες: Νίκος Ζήκος
Artwork: Κωνσταντίνος Γεωργαντάς
Δευτέρα 5 Αυγούστου 2019 (Θέατρο Ήλιδας)
Μποστ: «Μαρία Πενταγιώτισσα»
Η εμβληματική κωμωδία του Μποστ «ΜΑΡΙΑ ΠΕΝΤΑΓΙΩΤΙΣΣΑ», παρουσιάζεται σε περιορισμένο αριθμό παραστάσεων το φετινό καλοκαίρι. Στα 1982 ο Μποστ γράφει τη «Μαρία Πενταγιώτισσα». Ένα από πιο αστεία, σχεδόν σπαρταριστά έργα του ελληνικού ρεπερτορίου, γραμμένο στον προσφιλή του 15σύλαβο. Μια ξεκαρδιστική παρωδία ηθών βασισμένη σε ένα από τα γνωστά παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας εμπνευσμένο από αληθινά περιστατικά. Η Μαρία η Πενταγιώτισσα, κατά κόσμον Μαρία Δασκαλοπούλου, ήταν γνωστή στο χωριό της – Πενταγιοί Φωκίδας – για τις ερωτικές της περιπέτειες. Εραστές και αγαπητικοί δημιουργούσαν συχνά επεισόδια, ενώ η ίδια θεωρείται μέχρι σήμερα μία από τις πρώτες φεμινίστριες στην Ελλάδα. Ο λαός τραγούδησε την ομορφιά της και τα ερωτικά της καμώματα: «Στα Σάλωνα σφάζουν αρνιά και στο Χρισσό κριάρια / και στης Μαρίας την ποδιά σφάζονται παληκάρια.. Μαρίτσα Πενταγιώτισσα, μωρή δασκαλοπούλα, / εσύ τα ’καμες ούλα!». Με όχημα την ιστορία της θρυλικής Μαρίας του τόπου μας ο Μποστ και πάντα «σε ζωντανή σύνδεση» σαρκάζει τους θεσμούς και αμφιβάλλει για τη νέα κοινωνική πραγματικότητα.
Αυτό το «Μποστάνι» τα έχει όλα…
Πάνε εξήντα χρόνια ακριβώς από τότε που ο Μποστ παρουσίασε στη στήλη του με τον τίτλο «Το μποστάνι του Μποστ», τους τρεις χαρακτηριστικότερους ήρωες του: Μαμά Ελλάς, Πειναλέων και Ανεργίτσα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο διατρέχουν το σύνολο του έργου του μέχρι και το 1995 που γράφει και το τελευταίο του θεατρικό έργο. Διαβάζοντας ξανά σήμερα το έργο του Μέντη Μποσταντζόγλου αντιλαμβάνεται κανείς αμέσως τι είναι αυτό που κινητοποίησε τη νεαρή τότε Λούλα Αναγνωστάκη – που σφράγισε τη μετέπειτα νεοελληνική δραματουργία- να γράψει το πρώτο της ουσιαστικά δημοσιευμένο κείμενο, στην Επιθεώρηση Τέχνης του 1962, αναφορικά με το πρώτο του σχεδόν θεατρικό έργο Όμορφη Πόλη υπερισπιζόμενη την ποιητικότητα και το σουρεαλισμό της θεατρικής γραφής του Κωνσταντινοπολίτη καλλιτέχνη: «Μοναδική μορφή στην ελληνική τέχνη και τα γράμματα ο Χρύσανθος Μέντης Μποσταντζόγλου, κατά συντομογραφία Μποστ – σκιτσογράφος, εικονογράφος, γελοιογράφος, ζωγράφος, θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός, σατυρικός αρθρογράφος – κατάφερε να δημιουργήσει ένα εντελώς αναγνωρίσιμο σατιρικό ύφος και μια βαθιά προσωπική σχέση με τις λέξεις που αποκτούσαν αυτονομία ως σχόλια αυθύπαρκτα η κάθε μια, χρησιμοποιώντας την καθαρεύουσα σε ακραία σύνταξη για να υπογραμμίσει την ημιμάθεια της εποχής του». Το έργο του Μποστ τα έχει όλα: χιούμορ, συγκίνηση, πολιτικό στοχασμό, αγάπη για τους ανθρώπους, μα κυρίως δυο στοιχεία συχνά αντικρουόμενα στη νεοελληνική συνείδηση: τη λαϊκότητα και τη λογιοσύνη. Μπορεί να πει με λίγα πολλά και να θίξει με τη φαινομενική αλαφράδα του βαθιά ζητήματα του καιρού μας.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Δραματική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης
Δραματουργική συνεργασία – προσαρμογή: Ιωάννα Μπουραζοπούλου
Σκηνικά: Γιάννης Αρβανίτης
Κοστούμια: Βάνα Γιαννούλα
Μουσική: Θύμιος Παπαδόπουλος
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
Παίζουν:
Στο ρόλο της «Μαρίας», ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης
Βίκυ Σταυροπούλου
Δημήτρης Μαυρόπουλος
Μελέτης Ηλίας
Αργύρης Αγγέλου
Χάρης Γρηγορόπουλος
Δανάη Μπάρκα
Γιώργος Δεπάστας
Αχιλλέας Σκεύης
Απόστολος Καμιτσάκης
Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019 (Θέατρο Ήλιδας)
Ντάριο Φο: «Μίστερο Μπούφο»
Την αριστουργηματική κωμωδία «Μιστέρο Μπούφο», του Ιταλού θεατρικού συγγραφέα, σκηνοθέτη και ηθοποιού Ντάριο Φο, θα παρουσιάσει κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας. Ο συγγραφέας στο έργο αυτό, που του χάρισε και το βραβείο Νόμπελ, μεταγράφει τις εμβόλιμες κωμικές σκηνές των μεσαιωνικών λειτουργικών δραμάτων. Το θείο και το ανθρώπινο δράμα ξαναδιαβάζονται με τραγικό και συνάμα κωμικό τρόπο και με έντονο κοινωνικοπολιτικό σχόλιο και καυστική σάτιρα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το συγκεκριμένο έργο έχει μεταφραστεί σε 30 διαφορετικές γλώσσες και έχει παρουσιαστεί σε όλον τον κόσμο με μεγάλη επιτυχία. Το έργο συνδυάζει με μοναδικό τρόπο τη θεατρική παράδοση με το σύγχρονο κοινωνικοπολιτικό σχόλιο και την αναδρομή στις ρίζες του θεάτρου. Ο τίτλος στα ιταλικά σημαίνει «Κωμικό Μυστήριο» και λέγοντας μυστήριο, εννοούμε το ιερό δρώμενο, το θρησκευτικό ιερό δράμα του καθολικού κυρίως μεσαίωνα. Ο Φο συνέλεξε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες και χαρακτηριστικές κωμικές σκηνές που αποτελούσαν αναπόσπαστο μέρος των ιερών λειτουργικών δραμάτων και τις ξανάγραψε μετουσιώνοντας τις μπουφόνικες αυτές στιγμές σε αριστουργήματα προφορικού λόγου και σατιρικής ποίησης. Τρεις ηθοποιοί με ιδιαίτερη εμπειρία στην κωμωδία και γνώση του είδους, θα σκηνοθετήσουν και θα πρωταγωνιστήσουν στην παράσταση, ο Χάρης Φλέουρας, ο Γιώργος Τσαπόγας και ο Δημήτρης Φραγκιόγλου που σκηνοθετεί και την παράσταση.
Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019 (Θέατρο Ήλιδας)
«Από την Αντιγόνη στη Μήδεια» σε διασκευή Κώστας Γάκης
Από την Αντιγόνη στη Μήδεια, σε σκηνοθεσία και απόδοση κειμένων του Κώστα Γάκη. Μια παράσταση-σταθμός για το αρχαίο δράμα που αντικατοπτρίζει την αλήθεια δέκα συγκλονιστικών γυναικών. Η Αντιγόνη, η Ελένη, η Ιφιγένεια, η Κλυταιμνήστρα, η Κασσάνδρα, η Ιοκάστη, η Εκάβη, η Αγαύη, η Ηλέκτρα και η Μήδεια, οι εξέχουσες αυτές προσωπικότητες της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, ενσαρκώνονται επί σκηνής από ένα πρόσωπο, την Μαρία Παπαφωτίου. Το έργο βασίζεται στις έννοιες χρέος, θυσία, φόνος, αιμομιξία, οι οποίες σκιαγραφούν τον χαρακτήρα της εκάστοτε γυναίκας. Το ταξίδι «Από την Αντιγόνη στη Μήδεια», αρχίζει από την Αθήνα έξι αιώνες π.Χ. όταν γεννήθηκε η δραματική ποίηση με τη μορφή της τραγωδίας. Οι μεγάλοι ποιητές Όμηρος, Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευριπίδης αποτυπώνουν τη γυναίκα ως μια αρχετυπική μορφή του έρωτα, της θυσίας και της γνώσης. Με επιτυχημένη πορεία στο θέατρο, ο Κώστας Γάκης, τιμημένος το 2006 με βραβείο Χορν και υποψήφιος για βραβείο Κουν δραματουργίας στο έργο Λιοντάρια το 2010, σκιαγραφεί δέκα εξέχουσες γυναίκες του αρχαίου δράματος. Η παράσταση Από την Αντιγόνη στη Μήδεια, έκανε διεθνή πρεμιέρα στη Σεούλ τον περασμένο Σεπτέμβριο.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Πρωτότυπο κείμενο: Κώστας Γάκης
Σκηνοθεσία, Μουσική, Video Art: Κώστας Γάκης
Ερμηνεύουν: Κώστας Γάκης, Μαρία Παπαφωτίου
Live Τραγούδι: Ίρις Κανδρή
Live Μουσική: Στέλλα Ζιοπούλου
Συνεργασία στη σκηνοθεσία: Ανθή Φουντά
Επιμέλεια κίνησης: Ευθύμης Χρήστου
Φωτισμοί: Στέλιος Πλασκασοβίτης, Στέφανος Λώλος
Σκηνογραφία: Στέφανος Λώλος
Κοστούμια: Σάλι Αλάραμπι, Κωνσταντίνα Μαρδίκη
Βοηθοί σκηνοθέτη: Βίλλη Κοντονικολάκη, Ισμήνη Πρωίου
Σάββατο 10 Αυγούστου 2019 (Θέατρο Ήλιδας)
William Shakespeare: «Όνειρο θερινής νύκτας»
Ένα από τα πιο ερωτικά και ποιητικά έργα του William Shakespeare σκηνοθετούν εφέτος ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλης Δούνιας, σε μια παράσταση που θα περιοδεύσει σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το εξαιρετικά δημοφιλές έργο θα παρουσιαστεί σε νέα μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα και με πρωτότυπη μουσική του Κωνσταντίνου Βήτα. Στους κεντρικούς ρόλους ο Αιμίλιος Χειλάκης που αναλαμβάνει τον διπλό ρόλο του Θησέα και του βασιλιά των ξωτικών Όμπερον και ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης που θα ερμηνεύσει τον Πάτο, έναν από τους πιο αξιαγάπητους και κωμικούς χαρακτήρες του παγκόσμιου δραματολογίου. Τον ρόλο της βασίλισσας των ξωτικών Τιτάνιας θα ερμηνεύσει η Αθηνά Μαξίμου και τον εμβληματικό Πουκ ο Μιχάλης Σαράντης. Στην παράσταση πρωταγωνιστούν ακόμα ο Αλέξανδρος Βάρθης, η Λένα Δροσάκη, ο Αλέξανδρος Μαυρόπουλος και η Χριστίνα Χειλά- Φαμέλη στους ρόλους των νεαρών εραστών και οι Κρις Ραντάνοφ, Παναγιώτης Κλίνης, Τίτος Λίτινας, Μιχάλης Πανάδης και Κωνσταντίνος Μουταφτσής στους ρόλους των μαστόρων. Το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» είναι μια γιορτινή κωμωδία, ένα ερωτικό γαϊτανάκι που σοβαρολογεί χωρίς ποτέ να σοβαρεύεται. Είναι μια σπαρταριστή κωμωδία που όμως έχει σκοτεινό και βίαιο υπόβαθρο. Στο έργο αυτό που υμνεί την φύση και τον έρωτα, το όνειρο μπλέκεται με την πραγματικότητα, ητόρων. φαντασίωση με τον εφιάλτη, η αγνή αγάπη με την ερωτική μανία. Ο μηχανισμός που πυροδοτεί τα πάντα είναι ο έρωτας. Ο έρωτας ανατρέπει την κοινή λογική, μεταμορφώνει, προκαλεί το χάος, πολιορκεί ανθρώπους και θεούς καθώς οι κρυφές επιθυμίες και τα ερωτικά απωθημένα κατευθύνουν τη μοίρα των προσώπων. Λίγο πριν το γάμο του βασιλιά της Αθήνας Θησέα με την βασίλισσα των Αμαζόνων Ιππολύτη, τέσσερις νέοι καταφεύγουν στο δάσος της Αθήνας για να διεκδικήσουν το ερωτικό αντικείμενο του πόθου τους. Είναι η νύχτα του μεσοκαλόκαιρου – μια νύχτα που όλα μπορούν να συμβούν- οι πιο μύχιες σκέψεις και φαντασιώσεις τους σύντομα θα πραγματοποιηθούν. Στο μυθικό δάσος της Αθήνας έρχονται σε επαφή με τον κόσμο των ξωτικών: με τον βασιλιά Όμπερον που φιλονικεί με την Τιτάνια και τον Πουκ και ξεκινάει ένα παιχνίδι παρεξηγήσεων και μαγικών παρεμβάσεων. Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο όταν στο δάσος καταφθάνει μια ομάδα ερασιτεχνών θεατρίνων. Άνθρωποι και ξωτικά, πραγματικότητα και φαντασία γίνονται ένα κάτω από τον μανδύα του παραμυθιού και του ονείρου. Μέσα στο δάσος – ένα χώρο μαγεμένο, επικίνδυνο – οι φόβοι διογκώνονται, τα πάθη εκφράζονται ανεξέλεγκτα και άνθρωποι και θεοί γίνονται έρμαια του ερωτικού τους πάθους.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
Σκηνοθεσία: Αιμίλιος Χειλάκης – Μανώλης Δούνιας
Μουσική: Κωνσταντίνος Βήτα
Σκηνικά – Κοστούμια: Τέλης Καρανάνος – Αλεξάνδρα Σιάφκου
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Κίνηση: Αντωνία Οικονόμου
Βοηθός Σκηνοθετών: Δημήτρης Κακαβούλας
Παίζουν: Αιμίλιος Χειλάκης, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Αθηνά Μαξίμου, Μιχάλης Σαράντης, Αλέξανδρος Βάρθης, Λένα Δροσάκη, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη, Κρις Ραντάνοφ, Παναγιώτης Κλίνης, Τίτος Λίτινας, Μιχάλης Πανάδης, Κωνσταντίνος Μουταφτσής.
Κυριακή 11 Αυγούστου 2019 (Θέατρο Ήλιδας)
Αρκάς: «Η ζωή σε χαμηλές πτήσεις»
Οι ήρωες του ΑΡΚΑ, μετά τις επιτυχημένες εμφανίσεις τους στην Αθήνα, ξεπηδούν μέσα από τις σελίδες των κόμικς και ζωντανεύουν μ’ ένα μεγάλο θίασο σύγχρονων πρωταγωνιστών. Τον Θανάση Βισκαδουράκη, τη Σοφία Βογιατζάκη, τον Πέτρο Μπουσουλόπουλο, τον Χρήστο Τριπόδη, τηΜάρα Δαρμουσλή, την Κατερίνα Θεοχάρη και την πληθωρική εμφάνιση του Γιώργου Γαλίτη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αγορά. Η “Ζωή Μετά”, ο “Ισοβίτης”, οι “Χαμηλές Πτήσεις”, ο “Καστράτο”, το “Μαλλί με Μαλλί” πρωταγωνιστές στην ξεκαρδιστική παράσταση “Ζωή Μετά Χαμηλών Πτήσεων”, που θα φέρει λυτρωτικό γέλιο στα χείλη κάθε πικραμένου. Ο Μπαμπάς Σπουργίτης προσπαθεί να ξεπεράσει την προδοσία της σπουργιτίνας, να βρει καινούργια σύντροφο και να χαλιναγωγήσει το “τέρας” που έχει για γιο. Ο Ισοβίτης βρίσκει παρηγοριά στο μοναδικό πλάσμα που του προσφέρει τη φιλία του με το αζημίωτο, τον βρωμερό ποντικό Μοντεχρήστο, ενώ ο Θανατοποινίτης γράφει την αυτοβιογραφία του περιμένοντας χάρη. Η Λουκρητία θέλει απελπισμένα σεξ, μα η σκληρή μοίρα είναι το μόνο σκληρό πράγμα που συναντά, καθώς συγκάτοικος της είναι ο ευνούχος Καστράτο. Σ’ ένα κομμωτήριο, οι γλώσσες κόκαλα δεν έχουν και κόκαλα σπάνε, με τις πελάτισσες να είναι έτοιμες να πιαστούν μαλλί με μαλλί. Τέλος, στην κόλαση και στον παράδεισο τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως μας τα είπαν. Ζωή μετά υπάρχει, αλλά κάτι μας θυμίζει από τα πριν. Στη “Ζωή Μετά Χαμηλών Πτήσεων”, τα κείμενα και οι χαρακτήρες του αγαπημένου σκιτσογράφου ζωντανεύουν, σχολιάζοντας με λιτό αλλά καυστικό τρόπο την καθημερινότητα του σύγχρονου Έλληνα, τις ανθρώπινες σχέσεις, τους φόβους, τους πόθους και τις μεταφυσικές του ανησυχίες. Μια παράσταση που απευθύνεται με τόλμη σε όλους όσοι αγαπούν τον ΑΡΚΑ και δε φοβούνται να κοιτάξουν με σαρκασμό το πρόσωπό τους στον καθρέφτη.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Θανάσης Βισκαδουράκης, Σοφία Βογιατζάκη, Γιώργος Γαλίτης, Μάρα Δαρμουσλή, Κατερίνα Θεοχάρη, Πέτρος Μπουσουλόπουλος, Χρήστος Τριπόδης, Γιώργος Χατζής, μαζί με τους: Δημήτρη Αγορά και Αλέξη Βιδαλάκη.
Συγγραφέας: ΑΡΚΑΣ
Θεατρική Διασκευή / Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αγοράς
Kοστούμια: Ματίνα Μέγκλα
Χορογραφίες: Αντιγόνη Γύρα
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Χρήστος Τριπόδης
Παραγωγή: ΜΕΘΕΞΙΣ, Χρήστος Τριπόδης
Σάββατο 17 Αυγούστου 2019 (Θέατρο Ήλιδας)
Αdam Long-Daniel Singer-Jess Winfield: «Ολόκληρος ο Σαίξπηρ απόψε!»
Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι ο ξακουστός σε όλους μας θίασος, ένας θίασος παγκοσμίου φήμης, ένας θίασος που ενδιαφέρεται για τον συνάνθρωπο, που ενδιαφέρεται για τον άνθρωπο κυρίες και κύριοι, τον άνθρωπο που αγαπάει το θέατρο αλλά η οικονομική στενότητα δεν του επιτρέπει να παρακολουθήσει πολύ και καλό θέατρο, -τι πολύ; Καθόλου θέατρο, ούτε απ’ έξω δεν περνάει-, ο θίασος μας λοιπόν έρχεται επί σκηνής με μια ανεπανάληπτη προσφορά που θα σας ανακουφίσει από τα βάρη της ζωής: με την αγορά ενός εισιτηρίου, -ναι, καλά ακούσατε, ενός και μόνο εισιτηρίου!-, μπορείτε να απολαύσετε και τα 37 έργα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε μια παράσταση! Μικροί και μεγάλοι, μαμάδες, μπαμπάδες, παππούδες, γιαγιάδες, εραστές, ερωμένες, θείοι και θειάδες, ελάτε στο μοναδικό αυτό θέαμα που σας υπόσχεται ότι… Ολόκληρος ο Σαίξπηρ ΑΠΟΨΕ!, θα σας προσφέρει διασκέδαση και συγκίνηση άνευ προηγουμένου! Με φρέσκια ματιά, η νέα γενιά καταξιωμένων κωμικών (Δημήτρης Μακαλιάς, Ζήσης Ρούμπος, Σταύρος Σβήγκος) αναμετράται με ολόκληρο τον Σαίξπηρ σε μια παράσταση και τα δίνει όλα επί σκηνής. Κι όταν λέμε όλα, εννοούμε ΟΛΑ! Η ξεκαρδιστική κωμωδία Ολόκληρος ο Σαίξπηρ ΑΠΟΨΕ! η οποία έχει γνωρίσει τεράστια επιτυχία σε Ελλάδα κι εξωτερικό, επιστρέφει μετά από δέκα χρόνια στη σκηνή και υπόσχεται γέλιο… μέχρι δακρύων! Καταιγιστικός ρυθμός, εναλλαγές ρόλων, αστείρευτος αυτοσχεδιασμός, ανατρεπτικές καταστάσεις, οδηγούν σε μια αξέχαστη εμπειρία κατά την οποία το κοινό γίνεται κυριολεκτικά παρτενέρ του θιάσου και συμμετέχει με τον παλμό και το κέφι του στη σκηνική δράση. Με αφετηρία τον ευφάνταστο κόσμο του Σαίξπηρ, η παράσταση Ολόκληρος ο Σαίξπηρ ΑΠΟΨΕ! μετατρέπεται σε ένα απολαυστικό παιχνίδι απίστευτου γέλιου για όλη την οικογένεια!
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Μετάφραση-σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς
Σκηνικά-κοστούμια: Ειρήνη Πετράκη
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
Μουσική: Παύλος Κατσιβέλης
Επιμέλεια κίνησης: Χρυσηίδα Λιατζιβίρη
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Σιαμάτρα
Παίζουν: Δημήτρης Μακαλιάς, Ζήσης Ρούμπος, Σταύρος Σβήγκος
Τρίτη 20 Αυγούστου 2019 (Θέατρο Ήλιδας)
Θεόκριτου: «Φαρμακεύτρια»
Η «ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΡΙΑ» του Θεόκριτου είναι μια ξεχωριστή θεατρική εμπειρία, μια σκηνική ιεροτελεστία, ένα τελετουργικό με μαγγανείες, μαγικά βοτάνια, εκλεκτούς βακχικούς -και όχι μόνο- ήχους, που κινείται σε psysical theater προσεγγίσεις. Το κοινό γίνεται κοινωνός μιας ζωντανής τελετής αρχαιοτραγωδιακής μαγείας!
Η Βάσια Βασιλείου παραληρεί και εκστασιάζεται επί σκηνής και μέσα από κινησιολογικά μοτίβα επιχειρεί να μετουσιωθεί στη θεοκρίτεια Σιμαίθα και το αρχέτυπο θηλυκό, την αιώνια Γυναίκα ως ερωμένη (Σελάνα) – μάγισσα (Εκάτη) – θεά (Άρτεμις), αφού ο εραστής της Δέλφης την έχει εγκαταλείψει για κάποια άλλη.
Το Δωρικό θέατρο ή Αρχαίος Ελληνικός Μίμος είναι από τα λιγότερο γνωστά είδη αρχαίου δράματος. Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του Θεάτρου παγκοσμίως επιχειρείται να αναπαρασταθεί επί σκηνής ο Αρχαίος Ελληνικός Μίμος. Το κεντρικό στοιχείο που αφήνεται να διαφανεί σε αυτό το έργο του Θεόκριτου είναι ότι η μαγεία αποτελεί αποκλειστική πηγή ψυχολογικής δύναμης για την ευάλωτη θέση της γυναίκας του αρχαίου κόσμου απέναντι στην ανδρική εξουσία, παρόμοια όπως στην ευριπίδεια ιστορία της Μήδειας.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνοθεσία: Βάσια Βασιλείου
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιάννης Τσούκας
Έρευνα & επεξεργασία κειμένου: Χρυσή Γιάντσιου
Πρωτότυπη Μουσική Μαγγανείας: Φίλιππος Περιστέρης
Κατασκευή Μάσκας & Σκηνικών Αντικειμένων: Μαρία Λιτσοπούλου
Κατασκευή ίυγκας: Νικόλαος Brass
Φωτογραφία: Αδαμάντιος Χρυσικός
Διεύθυνση Παραγωγής: Αλίκη Πήτερσον
Επί σκηνής:
Σιμαίθα: Βάσια Βασιλείου
Δέλφης: Γρηγόρης Βαλτινός (ακούγεται ηχογραφημένη φωνή – μνήμη)
Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019 (Θέατρο Ήλιδας)
Αύγουστου Κορτώ: «Κατερίνα»
Με την παράσταση «Κατερίνα» του Αύγουστου Κορτώ που συγκλόνισε κοινό και κριτικούς και σε διασκευή για το θέατρο του Γιώργου Νανούρη με την συγκλονιστική ερμηνεία της Λένας Παπαληγούρα στον ομώνυμο ρόλο, σε συνεργασία με την AREA 51. Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της διπολικής μητέρας του συγγραφέα. Η Κατερίνα έχει μόλις αυτοκτονήσει και αρχίζει να αφηγείται την καταραμένη ζωή της. Φάρμακα, χάπια, σύζυγος και γιος, αγάπη και μίσος, ομοφυλοφιλία, αυτοσαρκασμός, χιούμορ ανακατεμένο με πόνο, στοργή μέσα από στριγγλιές, και απόπειρες αυτοκτονίας αποτελούν την χαοτική πραγματικότητα της ηρωίδας που παλεύει με τη διπολική διαταραχή και γραπώνεται από όποιον μπορεί, με αποτέλεσμα να παρασύρει μια ολόκληρη οικογένεια στη δίνη της αρρώστιας της.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Συγγραφέας: Αύγουστος Κορτώ
Ιδέα -Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης
Ερμηνεία: Λένα Παπαληγούρα
Μαζί της στην σκηνή και ο Γιώργος Νανούρης
Σάββατο 24 Αυγούστου 2019 (Θέατρο Ήλιδας)
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου: «Χρήστος Καπράλος – Τα πρώτα βήματα»
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ
Το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου για την καλοκαιρινή παραγωγή της θεατρικής περιόδου 2019, επέλεξε να παρουσιάσει μια θεατρική διασκευή από το πρώτο μέρος της αυτοβιογραφίας του μεγάλου εικαστικού μας, Χρήστου Καπράλου με τίτλο: «ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΠΡΑΛΟΣ: ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ». Είναι μια αναδρομή στα πρώτα βήματά του στην τέχνη και σ’ όλη τη δύσβατη και δύσκολη καλλιτεχνική πορεία του γλύπτη, με αναφορές στα κεντρικά καλλιτεχνικά και μη πρόσωπα της εποχής. Μια παράσταση που επικεντρώνεται στα γεγονότα που τον επηρέασαν την περίοδο που ζούσε στο Παναιτώλιο και στο Αγρίνιο, τα ερεθίσματα που είχε από τους πρώτους δασκάλους του, την επιρροή από τον μέντορά του και ερευνά τους παράγοντες και τις ζυμώσεις που συνθέτουν και διαμορφώνουν μια καλλιτεχνική μεγαλοφυΐα.
Λίγα λόγια για τον γλύπτη:
Ο Χρήστος Καπράλος, ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες γλύπτες του 20ου αιώνα, γεννήθηκε το 1909 στο χωριό Παναιτώλιο Αγρινίου και πέθανε στην Αθήνα το 1993. Είναι της γενιάς του Γιάννη Τσαρούχη, του Γιάννη Μόραλη, του Νίκου Νικολάου, του Οδυσσέα Ελύτη, ενώ συνδέθηκε στενά με τον Σικελιανό και τον Μπουζιάνη. Η μνημειώδης Ζωφόρος του, μήκους σαράντα μέτρων που ονομάστηκε «Μνημείο της Μάχης της Πίνδου» και φιλοτεχνήθηκε στην Αίγινα από το 1952 έως το 1956, αγοράστηκε πρόσφατα από τη Βουλή των Ελλήνων.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
διασκευή για το θέατρο: ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ / ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΚΗΣ
σκηνοθεσία: ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ
σκηνικό: ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΕΛΙΜΑΣ
κοστούμια: ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΨΑΛΑ
φωτισμοί: ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΜΠΟΣ
βοηθός σκηνοθέτη: ΚΑΤΙΑ ΖΑΡΚΑΔΑ
φωτογραφίες: ΛΕΝΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΗ
στον ρόλο του Χρήστου Καπράλου ο ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΚΗΣ
στον ρόλο της Μάνας η ΚΑΤΙΑ ΖΑΡΚΑΔΑ
Κυριακή 25 Αυγούστου 2019 (Θέατρο Ήλιδας)
Αισχύλου: «Προμηθέας Δεσμώτης»
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας κάνει την φετινή του καλοκαιρινή περιοδεία με τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου. «Ίσως το πιο φωτισμένο κείμενο όλων των εποχών», όπως σημειώνει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., Σταύρος Τσακίρης, ο οποίος υπογράφει τη σκηνοθεσία. Ο Σταύρος Τσακίρης είδε στο πρόσωπο και την ερμηνευτική δεινότητα της Kathryn Hunter (Κάθρυν Χάντερ) τον ιδανικό Προμηθέα και η Ελληνίδα διεθνούς φήμης ηθοποιός, αποδέχτηκε με θέρμη την πρόσκλησή του να ενσαρκώσει τον ομώνυμο ρόλο. Η συνάντηση του Σταύρου Τσακίρη με τη μεγάλη Βρετανίδα ηθοποιό έγινε πέρυσι το καλοκαίρι, οπότε και συμφωνήθηκε να παρουσιαστεί η τραγωδία του Αισχύλου και μάλιστα στα Ελληνικά. «Η Κάθρυν Χάντερ είναι Ελληνικής καταγωγής αλλά δεν είχε ερμηνεύσει έως τώρα κάποιον ρόλο στα Ελληνικά», τονίζει ο Σταύρος Τσακίρης. «Εχει παρουσιάσει τη δουλειά της στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου κι έχει αναγνωρισθεί παντού σαν μια από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς της εποχής μας. Και μάλιστα η Χάντερ έχει ενσαρκώσει πληθώρα ανδρικών ρόλων, ενώ ήταν η πρώτη γυναίκα ηθοποιός που ερμήνευσε το ρόλο του Βασιλιά Ληρ (1977)». Ο Σταύρος Τσακίρης έχει παρουσιάσει έως τώρα 19 παραστάσεις τραγωδιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο «Προμηθέας» είναι η πέμπτη παρουσία του στο Φεστιβάλ Επιδαύρου. Στην παράσταση τον κεντρικό ρόλο του «Αφηγητή» κρατά ο πλέον εμβληματικός Έλληνας ηθοποιός στο Αρχαίο Δράμα Νικήτας Τσακίρογλου, ο οποίος έχει υποδυθεί ο ίδιος τον Προμηθέα στο παρελθόν δυο φορές. Στο ρόλο του Ήφαιστου είναι ο Δημήτρης Πιατάς που για πρώτη φορά ερμηνεύει έναν τραγικό ρόλο, παρά την πλούσια παρουσία του στο φεστιβάλ Επιδαύρου. Η Πέγκυ Τρικαλιώτη υποδύεται την Ιώ. Ο Γεράσιμος Γενατάς κρατά τον απαιτητικό ρόλο του Ωκεανού κι ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης το ρόλο του «Κράτους». Τέλος, το ρόλο του Ερμή μοιράζονται τρεις από τους πιο πολλά υποσχόμενους ηθοποιούς της νεότερης γενιάς: η Ηλιάνα Μαυρομάτη, η Αντιγόνη Φρυδά και ο Κωνσταντίνος Νικούλι. Ο εννεαμελής χορός έχει ως Κορυφαίο το παλαιό στέλεχος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας Περικλή Βασιλόπουλο. Τα σκηνικά είναι του διεθνούς φήμης Έλληνα γλύπτη Κώστα Βαρώτσου και τα κοστούμια του σημαντικού ενδυματολόγου Γιάννη Μετζικώφ που έχει «ντύσει» περισσότερες από 80 παραγωγές Αρχαίου Ελληνικού Δράματος. Την ευθύνη για την κίνηση έχει ο Ιταλός Marcello Magni, ένας εκ των συνιδρυτών του διεθνώς γνωστού θιάσου Complicite.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Σταύρος Τσακίρης
Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης
Σκηνική εγκατάσταση: Κώστας Βαρώτσος
Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Κίνηση: Marcello Magni
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Έφη Ρευματά – Μαρία Φλωράτου
Παίζουν: Kathryn Hunter, Νικήτας Τσακίρογλου, Δημήτρης Πιατάς, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Γεράσιμος Γεννατάς, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Αντιγόνη Φρυδά, Κώστας Νικούλι.