Δήμος Πηνειού: Συνεχίζονται οι κινηματογραφικές προβολές στο Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο Γαστούνης- Την Κυριακή 13/04 η προβολή της ταινίας «Το αγαπημένο μου γλυκό»- Είσοδος ελεύθερη
Συνεχίζονται οι κινηματογραφικές προβολές στο Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο Γαστούνης από τον Δήμο Πηνειού
«Το αγαπημένο μου γλυκό»
Είσοδος ελεύθερη
Κυριακή 13/04· 20:30
Με την ταινία «Το αγαπημένο μου γλυκό» συνεχίζονται οι κινηματογραφικές προβολές του Δήμου Πηνειού στο Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο Γαστούνης. Με χιούμορ και τρυφερότητα η ταινία -που ξεχώρισε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου – πρόκειται να γεμίσει τους θεατές χαρά και αισιοδοξία εξυμνώντας τη δύναμη της αγάπης.
Σημειώνεται ότι η ταινία γυρίστηκε κάτω από τη βαριά σκιά των διαδηλώσεων «Woman Life Freedom», μετά τη δολοφονία της Μαχσά Αμινί από την ιρανική αστυνομία ηθών.
Μάλιστα στους δύο σκηνοθέτες της ταινίας Μάριαμ Μογκαντάμ και Μπεχτάς Σαανέχα απαγορεύτηκε να ταξιδέψουν στο Φεστιβάλ Βερολίνου για να παρουσιάσουν την ταινία τους στο κοινό. Η ηρωίδα τους στο Αγαπημένο μου γλυκό είναι αυτή που κάνει το πρώτο βήμα, διεκδικώντας τον έρωτα σε προχωρημένη ηλικία και μάλιστα σε μια χώρα όπου τέτοιες κινήσεις θεωρούνται νομικά κολάσιμες για τις γυναίκες. Μία τολμηρή ταινία που μιλά από μόνη της, χωρίς περιττά κηρύγματα, αλλά γεμίζει τον θεατή χαρά και αισιοδοξία, υμνώντας τη δύναμη της αγάπης.
Yπόθεση
Η εβδομηντάχρονη Μαχίν ζει μόνη στην Τεχεράνη από τότε που έμεινε χήρα και η κόρη της μετανάστευσε στην Ευρώπη μαζί με τα εγγόνια της, δραπετεύοντας από το αφιλόξενο ιρανικό καθεστώς. Μία μέρα όμως, η ερωτική της ζωή θα αποκτήσει νέα πνοή, και η καρδιά, μαζί με το σπίτι της, θα ανοίξουν και πάλι για έναν άνδρα. Το αναπάντεχο φλερτ τους θα εξελιχτεί σε ένα βράδυ που από κάθε άποψη θα μείνει αξέχαστο.
Σπάζοντας την παράδοση του κλασικού ιρανικού φεστιβαλικού σινεμά, η ταινία επιφυλάσσει εκπλήξεις πρώτου μεγέθους –ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς τη θέση της γυναίκας στο απολυταρχικό Ιράν σήμερα.
Τολμηρό, πολυεπίπεδα απελευθερωτικό ως προς το ζητούμενο της γυναικείας χειραφέτησης και προικισμένο με δύο μοναδικές ερμηνείες από το πρωταγωνιστικό ζεύγος,
Το αγαπημένο μου γλυκό αγαπήθηκε όσο λίγες ταινίες στην πρόσφατη Μπερλινάλε.
Info
Το αγαπημένο μου γλυκό (Keyke mahboobe man, Ιράν-Γαλλία-Σουηδία-Γερμανία, 2024, 97’)
Σκηνοθεσία: Μάριαμ Μογκαντάμ, Μπεχτάς Σαανέχα
Σενάριο: Μπεχτάς Σαανέχα, Μάριαμ Μογκαντάμ
Ηθοποιοί: Λίλι Φαρχαντπούρ, Ισμαϊλ Μεχραμπί
Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο Γαστούνης
Κυριακή 13/04· 20:30
Ελεύθερη Είσοδος

