22/02/202120:22

Δήμος Πηνειού: Τοποθέτηση Α. Μαρίνου στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για αναδιοργάνωση Τμημάτων Παν. Πατρών

Τοποθέτηση Δημάρχου Πηνειού Ανδρέα Μαρίνου στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για αναδιοργάνωση Τμημάτων Παν. Πατρών

Ο Δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος στην τοποθέτησή του στην κατεπείγουσα συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα την αναδιοργάνωση των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών τόνισε τα εξης:

«Κύριε Πρόεδρε του Περιφερειακού Συμβουλίου,

Κύριε Περιφερειάρχα,

αξιότιμοι Περιφερειακοί σύμβουλοι,

συνάδελφοι,

Το Πανεπιστήμιο Πατρών αποτελεί θεσμικό εταίρο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας καθώς και πυλώνα της ακαδημαϊκής δραστηριότητας, έρευνας και ανάπτυξής της. Σκοπός του, όπως άλλωστε όλων των Πανεπιστημίων, είναι η παραγωγή και μετάδοση επιστημονικής γνώσης προς όφελος της κοινωνίας και του λαού.

Σε αυτή τη διασπορά της γνώσης, θεωρώ αδιανόητο να υπάρχει εισήγηση αποκλεισμού της Ηλείας, από τον νέο σχεδιασμό ακαδημαϊκής αναδιάταξης.

Όπως όλοι διαβάσαμε, στο πολυσέλιδο πόρισμά της η Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού ασχολήθηκε μόνο με την αξιολόγηση των περιφερειακών τμημάτων του Πανεπιστημίου, προτείνοντας τον αποκλεισμό της Ηλείας από τον Ακαδημαϊκό χάρτη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και όλης της χώρας, διατυπώνοντας παράλληλα εισηγήσεις αντιεπιστημονικές αλλά και ανιστόρητες.

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχα, αξιότιμοι κύριοι,

Η διασπορά της γνώσης επιτυγχάνεται με την ίδρυση Τμημάτων σε μία περιοχή της χώρας αφού έχει προηγηθεί συγκριτική αξιολόγηση και ολοκληρωμένος σχεδιασμός. Πρέπει δηλαδή να συνυπολογίζονται τα εκάστοτε τοπικά πλεονεκτήματα όπως και η βιωσιμότητα του Τμήματος.

Στο Νομό Ηλείας η παρουσία των δύο τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών, δηλαδή του Τμήματος Μουσειολογίας στον Πύργο και του Τμήματος Γεωπονίας στην Αμαλιάδα, ήταν αποτέλεσμα συγκριτικής αξιολόγησης.

Η Ηλεία διαθέτει τη μοναδικότητα της εγγύτητας με την Αρχαία Ολυμπία, την Αρχαία Ήλιδα, τον Επικούρειο Απόλλωνα και σε αμέτρητους άλλους πολιτισμικούς θησαυρούς που όλοι γνωρίζουμε. Σε αυτούς τους πυλώνες εδράζεται το Τμήμα Μουσειολογίας στον Πύργο.

Η Ηλεία, όπου συγκεντρώνεται το 50% του πρωτογενούς τομέα της Δυτικής Ελλάδας, αποτελεί τον πρώτο νομό της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αγροτική εξειδίκευση (EUROSTAT 2017), με τα σχέδια βελτίωσης του νομού να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις μεταξύ των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας ενδεικτικό της τεχνοκρατικής επάρκειας και ανάγκης περαιτέρω ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή μας. Σε αυτά τα δεδομένα θεμελιώθηκε το τμήμα Γεωπονίας της Αμαλιάδας.

Εισηγήσεις που αγνοούν αυτά τα ισχυρά δεδομένα, δεν αποτελούν στρατηγική ανάπτυξης του Πανεπιστημίου, αλλά στρατηγική συρρίκνωσης και οποιοσδήποτε εξορθολογισμός δια της συρρίκνωσης, δεν βοηθάει ούτε το Πανεπιστήμιο, ούτε τις τοπικές κοινωνίες.

Εκτιμώ ότι η Ηλεία δικαιούται να παραμείνει στον σχεδιασμό του νέου ακαδημαϊκού χάρτη, με ενισχυμένα τα δύο ανωτέρω Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών, τα γνωστικά αντικείμενα των οποίων πηγάζουν από την ιστορική και Πολιτιστική κληρονομιά της και το διαρκή μόχθο των αγροτών της.

Αξιότιμοι κύριοι, αγαπητοί φίλοι

Εκφράζω την βεβαιότητα ότι τόσο ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης ως εισηγητής του θέματος αλλά και ΕΣΕΙΣ ως Περιφερειακό Συμβούλιο θα λάβετε ορθή και δίκαιη απόφαση ώστε οι αρμόδιες Πρυτανικές Αρχές να σεβαστούν τη θέληση της Περιφέρειας και του Ηλειακού λαού για γεωγραφική κατανομή των πανεπιστημιακών τμημάτων στις πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος με βάση την αρχή της αναλογικής ισότητας».

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα