12/12/202113:56

Δήμος Πύργου: Εκδήλωση για τη συμβολή της Ηλείας στην Επανάσταση του 1821

ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ

 

Εκδήλωση για τη συμβολή της Ηλείας στην Επανάσταση του 1821

 

Όλα τα σημαντικά γεγονότα της Ηλείας και οι άνθρωποι της, που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση με θέμα “Η συμβολή της Ηλείας στην Επανάσταση του 1821” που διοργανώθηκε από τον Δήμο Πύργου σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας, το πρωί της Κυριακής (12/12) στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή.

 

Παίρνοντας πρώτος το λόγο ο αναπληρωτής δήμαρχος Γιάννης Αργυρόπουλος για να καλωσορίσει τους παρευρισκόμενους,  μετέφερε τους χαιρετισμούς και τα συγχαρητήρια του δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου, και δήλωσε “Είναι μια εκδήλωση που μας κάνει να μαθαίνουμε την ιστορία μας, και η ιστορία μας είναι σπουδαία. Αν δεν γνωρίζουμε τι έκαναν οι πρόγονοι μας δεν θα μπορέσουμε να γίνουμε καλύτεροι για τον τόπο μας. Τέτοιες δράσεις κάνουν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη να ιδρυθεί στον Πύργο το Ιστορικό Μουσείο. Ήδη η δημοτική αρχή και προσωπικά ο δήμαρχος έχει προχωρήσει τις διαδικασίες για την ίδρυση του Μουσείου στο οποίο μόνιμα ή περιοδικά να εκτίθενται συλλογές εκείνης της περιόδου”.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιάννης Πλεμμένος, ο οποίος υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να μην ξεχνάμε την ιστορία μας και να νιώθουμε περήφανοι για τους προγόνους μας, ενώ αμέσως μετά το λόγο πήρε ο πρόεδρος του ΔΟΠΠ Χάρης Μικελόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε σε όλες τις δράσεις που έγιναν τον τελευταίο χρόνο. “Φέραμε στο προσκήνιο τη Μάχη του Πύργου και θέλουμε να τη θεσμοθετήσουμε ως επίσημη γιορτή του Δήμου. Είχαμε ξεχάσει λίγο την ιστορία μας. Φέτος καταφέραμε μέσα στην πανδημία να κάνουμε πολύ ωραίες εκδηλώσεις με όλους τους συλλόγους που μας βοήθησαν. Θα συνεχίσουμε ώστε όλα τα “μικρά” γεγονότα του τόπου μας να γίνουν ένα!”

Οι ομιλητές

 

Τις βασικές ομιλίες της εκδήλωσης “άνοιξε” ο ιστορικός, ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου Πύργου, Θεόδωρος Λάμπρος, ο οποίος μίλησε για το 1821 και τους  αποδομητές του και παρουσίασε το ιστορικό βιβλίο-λεύκωμα του Δήμου Πύργου για την Επανάσταση του 1821

Εισηγητής:

Ο εκπαιδευτικός-ιστορικός  Γεώργιος Κουρκούτας

μίλησε για τους «Ηγέτες του Πολέμου και της Ελευθερίας από την Ηλεία και τον Πύργο, ενώ ο ιστορικός-οικονομολόγος  Σάκης Τραμπαδώρος ανέπτυξε το θέμα

«Έμποροι και εμπορικές συντροφίες στον Πύργο κατά τη δεκαετία του 1820. – Ένα ανέκδοτο ναυλοσύμφωνο με τον έμπορο Salvatore Gambin».

Ο εκπαιδευτικός Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος μίλησε για την «παρουσία του Ιμπραήμ στην περιοχή του Πύργου”

ενώ οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση της Παραδοσιακής Γυναικείας Φορεσιάς του 1821 στην Ηλεία από τον Σύλλογο «Ηλείων Εσθήτα» της κ. Αιμιλίας Γιαννοπούλου. Την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε η δημοσιογράφος Γιούλη Ηλιοπούλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο χώρο εκτέθηκαν παραδοσιακά όπλα-κειμήλια από τον  Σκοπευτικό Όμιλο Παραδοσιακών Όπλων Πάτρας όπως και έργα με θέμα το 1821 του Ηλείου καλλιτέχνη Κώστα Πέππα.

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα