29/01/202113:14

Δήμος Πύργου: Συνεργασία του Δήμου Πύργου με την Ευρωπαϊκή Περιβαλλοντική Οργάνωση ΟΕΟΟ για δράσεις καθαρισμού στις ακτές

ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ

Συνεργασία του Δήμου Πύργου με την Ευρωπαϊκή Περιβαλλοντική Οργάνωση ΟΕΟΟ για δράσεις καθαρισμού στις ακτές

 

Μέλη της Ευρωπαϊκής Περιβαλλοντικής Οργάνωσης ΟΕΟΟ (One Earth-One Ocean), με έδρα το Μόναχο, υποδέχτηκε στο γραφείο του ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος προκειμένου να τους ευχαριστήσει για το έργο καθαρισμού που επιτελούν στην ευρύτερη παράκτια περιοχή. Μάλιστα η συνάντηση αυτή “επισφραγίστηκε” με ένα σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ της Οργάνωσης, του Δήμου Πύργου και του Γραφείου Εθελοντισμού του Δήμου, η οποία σύντομα θα πάρει σάρκα και οστά με δράσεις καθαρισμού στις παραλίες.

Στην συνάντηση παρευρέθηκαν τρία μέλη της ΟΕΟΟ που κατάγονται από την Γερμανία, Ολλανδία και Σουηδία, η διερμηνέας τους, ο υπεύθυνος του Γραφείου Εθελοντισμού του Δήμου Πύργου Γιάννης Πλεμμένος και η εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανεμοχωρίου Φαίη Γκρουμούσα, καθώς η ομάδα αυτές τις ημέρες βρίσκεται στο Ανεμοχώρι και πρόσφατα καθάρισε όλη την παραλία του χωριού από θαλάσσια απόβλητα και πλαστικά. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στην περιοχή βρίσκονται πάνω από 70 άτομα με τα τροχόσπιτά τους, ενώ στην κατοχή τους έχουν ένα μηχάνημα που καθαρίζει το βυθό της θάλασσας με τη βοήθεια δύτη.

“Τα θέματα της καθαριότητας είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουμε, γιατί η περιοχή μας διαθέτει μια μεγάλη έκταση παραλίας. Στη χώρα μας δυστυχώς – όπως θα το αντιληφθήκατε και οι ίδιοι -χρησιμοποιούμε παρά πολύ το πλαστικό. Αν αναλογιστείτε ότι στο λιμάνι του Κατακόλου υποδεχόμαστε περί τα 250 κρουαζιερόπλοια την τουριστική περίοδο, όλα αυτά  δημιουργούν μια θάλασσα που εκτός από ψάρια έχει και πολύ πλαστικό. Και το χειμώνα λόγω των καιρικών συνθηκών μεγάλο μέρος εκβράζεται στην παραλία” τόνισε ο δήμαρχος Πύργου.

Επιπλέον ο κ. Αντωνακόπουλος αναφέρθηκε στον πρόσφατο καθαρισμό της παραλίας του Κατακόλου με τη συμβολή πολλών εθελοντών, όπως και στη διάβρωση των ακτών λόγω κλιματική αλλαγής. Στο σημείο αυτό ενημέρωσε ότι ο Δήμος Πύργου έχει ήδη δηλώσει συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon2020 ώστε να χρηματοδοτηθεί για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών.

Τα μέλη της ομάδας αφού συζήτησαν με τον κ. Αντωνακόπουλο και συμφώνησαν σε δράσεις που θα γίνουν σύντομα, υπογράμμισαν την δυσάρεστη εντύπωση που εισέπραξαν από την πληθώρα σπιτιών που βρίσκονται κοντά στην ακτογραμμή και όπως τόνισαν αποτελούν πηγή συσσώρευσης απορριμμάτων.

Η ομάδα θα παραμείνει δύο μήνες σχεδόν στην Ηλεία και σύντομα σε συνεργασία τον Δήμο Πύργου, το Γραφείο Εθελοντισμού, και τον Σύλλογο Νέων Καταραχίου θα προχωρήσουν σε δράσεις καθαρισμού στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το 2013 απονεμήθηκε στον οργανισμό ΟΕΟΟ το βραβείο Green Tec Award, το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό και οικονομικό βραβείο της Ευρώπης για την έννοια της συλλογής θαλάσσιων αποβλήτων, ενώ το 2016 προτάθηκε για το Ομοσπονδιακό Βραβείο Οικολογικού Σχεδιασμού, το υψηλότερο βραβείο οικολογικού σχεδιασμού στη Γερμανία.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα