16/04/202418:57

Δήμος Πύργου: Με πολύ κόσμο η υποδοχή της Oλυμπιακής Φλόγας στον Πύργο- Οι ομιλίες του Δημάρχου Πύργου Στάθη Καννή και της Εκπροσώπου της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024 (Photos)

Πολύς κόσμος παρακολούθησε τόσο στους κεντρικούς δρόμους του Πύργου κατά τη διάρκεια της Ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας όσο και την τελετή υποδοχής που διοργάνωσε ο δήμος Πύργου στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας της Ηλείας

H Ολυμπιακή Φλόγα έφτασε στην Πλατεία Σάκη Καράγιωργα περίπου στις 17:25, με τον κόσμο να χειροκροτά με ενθουσιασμό τον λαμπαδηδρόμο και πρωταθλητή της πάλης Πυργιώτη Αριωνα Κολιτσόπουλο.που κρατούσε την δάδα με την Ολυμπιακή φλόγα, που άναφε στην Αρχαία Ολυμπία και ξεκίνησε το ταξίδι της για το Παρίσι και τους ΧΧΧIII Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η τελετής της Αφής στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας του Νομού έγινε παρουσία του Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανασίου, της εκπροσώπου της Οργανωτικής Επιτροπής «Παρίσι2024» κας Veronique Bruez, των Προέδρων της Ε.Ο.Ε κ Σπύρου Καπράλου και Ολυμπιακής Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας κ Αθανασίου Βασιλειάδη, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Συλλόγων και Φορέων.

Ακολουθήσε η ανάκρουση του Ολυμπιακού Ύμνου, των Εθνικών Ύμνων Γαλλίας και Ελλάδος, με ταυτόχρονη έπαρση των τριών σημαιών.

«Στέλνουμε στους Νέους του Κόσμου που θα μετάσχουν στους Αγώνες τις ευχές μας, να συνδέουν την αγωνιστική τους προσπάθεια με την πίστη στις Αξίες του Ολυμπισμού. Αυτό είναι και το αιώνιο μήνυμα που η Ιερά Άλτις της Ολυμπίας στέλνει κάθε φορά που γίνονται οι Αγώνες», τόνισε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πύργου κ. Στάθης Καννής.

Στη συνέχεια ακούστηκαν χαιρετισμοί από τους εκπροσώπους της Οργανωτικής Επιτροπής «ΠΑΡΙΣΙ 2024» όπως και της Ολυμπιακής Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας.

Λίγες στιγμές αργότερα έγινε η ανταλλαγή δώρων ανάμεσα σε Δήμο Πύργου, Οργανωτική Επιτροπή «ΠΑΡΙΣΙ 2024», Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Στο υπόλοιπο πρόγραμμα της εκδήλωσης ο κόσμος κάθε ηλικίας που βρέθηκε στην κεντρική πλατεία του Πύργου παρακολούθησε αναπαράσταση αρχαίων αγωνισμάτων και δρώμενα από την «Χοροκίνηση», λίγο πριν η Ολυμπιακή Φλόγα φθάσει στην κεντρική πλατεία.

Περίπου στις 5:45 μμ η Ιερή Φλόγα των Πανανθρώπινων Αξιών συνέχισε το μεγάλο της ταξίδι περνώντας από τις οδούς Ερμού – Αλφειού, συνεχίζοντας προς Ζαχάρω…

Υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας

Υποδεχόμαστε σήμερα, στην πρωτεύουσα της Ηλείας, τη Φλόγα της Ολυμπίας που ξεκίνησε τη μεγάλη της διαδρομή προς την πρωτεύουσα της φίλης χώρας Γαλλίας. Και οι αθλητές που τη μεταφέρουν δεν κομίζουν μόνο ένα χαρμόσυνο νέο, πως ήρθε η ώρα της νέας Ολυμπιακής συνάντησης. Αλλά και ένα μήνυμα αισιοδοξίας, που παρά τις δοκιμασίες που φέρνουν οι καιροί και οι σκοπιμότητες, μιλά στις ψυχές των ανθρώπων…

Η Φλόγα ξεκίνησε από τις κοίτες του Αλφειού, που εκβάλλει λίγο πιο πέρα, στα όρια του Δήμου μας, για να φτάσει στις κοίτες του Σηκουάνα. Στα χώματα μιας χώρας και μιας πόλης, του Παρισιού, που υπήρξαν υποδοχείς του πνεύματος του Ελληνικού Πολιτισμού εδώ και αιώνες. Για να φωτίσει τα χώματα που ανέστησαν τον πρωτοπόρο του Ολυμπιακού Κινήματος, τον Βαρόνο Πιερ Ντε Κουμπερτέν, του οποίου η καρδιά είναι δίπλα μας, ως σημείο διαρκούς υπόμνησης ότι ο Ολυμπισμός αποτελεί μία βαριά κληρονομιά. Να αφιχθεί στο Παρίσι που και στο παρελθόν φιλοξένησε δύο φορές την μεγαλύτερη Αθλητική διοργάνωση της Υφηλίου.

Στέλνουμε στους Νέους του Κόσμου που θα μετάσχουν στους Αγώνες τις ευχές μας, να συνδέουν την αγωνιστική τους προσπάθεια με την πίστη στις Αξίες του Ολυμπισμού. Αυτό είναι και το αιώνιο μήνυμα που η Ιερά Άλτις της Ολυμπίας στέλνει κάθε φορά που γίνονται οι Αγώνες.

Περνά η Φλόγα από την πόλη του ποιητή του «Φωτός της Ολυμπίας», Τάκη Δόξα.

Έχοντας την τιμή να είμαι ο πρώτος πολίτης της πρωτεύουσας της Ηλείας, του χώρου που γέννησε και φιλοξένησε στα βάθη των αιώνων το Ολυμπιακό Πνεύμα, μεταφέρω εκ μέρους όλων των πολιτών του Δήμου Πύργου τις καλύτερες ευχές μας στους δρομείς της Φλόγας, στους αθλητές και τις αθλήτριες.

Να γίνει το Παρίσι, αυτό το θέρος, μία νέα αφετηρία προσέγγισης σε Αξίες που λείπουν στον Κόσμο μας. Να θυμηθούμε την αδελφοσύνη, την άμιλλα, την αλληλεγγύη, τον σεβασμό, δηλαδή έννοιες που έχτισαν τον Πολιτισμό μας. Αυτόν τον Πολιτισμό που ξεπηδά μαζί με τη Φλόγα από τα χώματα της Ηλείας και της Ολυμπίας, για να αγκαλιάσει όλη την Ανθρωπότητα. Και κάθε 4 χρόνια μεταφέρει το δικό του μήνυμα σε όλους μας…..

Καλό σου ταξίδι, Φως της Ολυμπίας….

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε, Κυρίες και κύριοι Δημοτικοί σύμβουλοι, Κυρίες και κύριοι, (à adapter)Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι το αρχαιότερο ιστορικό γεγονός που εξακολουθεί να γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο: οι αγώνες που γεννήθηκαν στην Ελλάδα πριν από 2800 χρόνια φέρνουν σήμερα κοντά όλη την ανθρωπότητα. Εκατό χρόνια μετά την τελευταία διοργάνωση των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων στη Γαλλία, το Παρίσι ετοιμάζεται να τους φιλοξενήσει και πάλι. Η Πρεσβεία της Γαλλίας και η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2024 βρίσκονται σήμερα εδώ, μαζί με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για να αναδείξουν το Ολυμπιακό Ιδεώδες και τις αξίες του Ολυμπισμού που συνθέτουν την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και τους δεσμούς φιλίας που ενώνουν τη Γαλλία και την Ελλάδα.

Συμμετέχουμε στην Ολυμπιακή λαμπαδηδρομία από την αφετηρία της στην αρχαία Ολυμπία, όπου αναπαύεται η καρδιά του Πιερ ντε Κουμπερτέν, πρωτεργάτη της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων μαζί με τον Δημήτριο Βικέλα, μέχρι την Αθήνα όπου θα λάβει χώρα η τελετή παράδοσης στη διοργανώτρια Γαλλία, στις 26 Απριλίου.

Την επομένη, η Ολυμπιακή φλόγα θα αναχωρήσει με το τρικάταρτο ιστιοφόρο Belém για τη Μασσαλία, όπου αναμένεται να φτάσει στις 8 Μαΐου.

Από εκεί θα ταξιδέψει μέχρι το Παρίσι εν όψει της Τελετής Έναρξης των Αγώνων στις 26 Ιουλίου. Τίποτα δεν θα μπορούσε να συμβολίσει καλύτερα τις δύο εποχές και τα δύο μας έθνη. Τίποτα ομορφότερο δεν θα μπορούσε να αναπαραστήσει τη σχέση που ενώνει τους δύο λαούς μας από αυτή την ιερή φλόγα που θα μεταλαμπαδεύσει από πόλη σε πόλη τον ενθουσιασμό όλων μας.

Ο δημιουργός της Ολυμπιακής δάδας, Mathieu Lehanneur, εμπνεύστηκε από 3 κεντρικές ιδέες που χαρακτηρίζουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024»: • Την ισότητα που χαρακτηρίζει τους πρώτους Αγώνες της ισότητας των φύλων και της συμπερίληψης στην Ιστορία, • Το νερό που συνδέεται με το διάπλου της Μεσογείου και την υπερωκεάνια Λαμπαδηδρομία μέχρι την Ταϊτή, και εκφράζει την περιβαλλοντική διάσταση των Αγώνων, • Τον κατευνασμό που προσφέρει το μήνυμα ειρήνης και ενότητας που προβάλουν οι Αγώνες.Γιορτή, δέσμευση και κληρονομιά είναι οι 3 λέξεις-κλειδιά που ακτινοβολούν στο πέρασμα της Ολυμπιακής φλόγας, που κάθε μέρα μας φέρνει πιο κοντά στο μεγάλο αυτό γεγονός.

Ραντεβού στο Παρίσι

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα