18/11/202112:20

Δήμος Πύργου: Το τμήμα Παιδείας του δήμου συμμετέχει στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τα Δικαιώματα των Παιδιών

ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ

 

Το τμήμα Παιδείας του δήμου Πύργου συμμετέχει στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τα Δικαιώματα των Παιδιών

 

Με αφορμή την επέτειο στις 20 Νοεμβρίου της υπογραφής της Διεθνούς σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού από 193 κράτη παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, ο δήμος Πύργου επέλεξε να φωταγωγήσει το κτίριο του Λάτσειου  Δημοτικού Μεγάρου, καθώς και του θεάτρου Απόλλων, με χρώμα κυανό, συστρατευμένος με την πρωτοβουλία του δήμου Τρικκαίων. Στόχος του τμήματος Παιδείας του δήμου Πύργου, είναι η ενημέρωση αλλά και ευαισθητοποίηση παιδιών και ενηλίκων για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα δικαιώματα των παιδιών, σε όλο τον κόσμο.

Κάθε χρόνο, στις 20 Νοεμβρίου, που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού, η UNICEF διοργανώνει σε όλο τον κόσμο σειρά εκδηλώσεων με σκοπό την ενημέρωση, και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τα θέματα που αφορούν τα δικαιώματα του παιδιού, καθώς και τη συγκέντρωση εσόδων για τους σκοπούς της UNICEF.  Η Σύμβαση αναγνωρίζει ότι η παιδική ηλικία είναι μια ευάλωτη στιγμή και ότι τα παιδιά χρειάζονται ειδική φροντίδα και προστασία.

Είναι το πρώτο παγκόσμιο σύνολο νομικά δεσμευτικών δικαιωμάτων που ισχύουν για όλα τα παιδιά. Έχει επικυρωθεί από κάθε χώρα της γης, με εξαίρεση τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθιστώντας την ως την πιο ευρέως επικυρωμένη συμφωνία για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην παγκόσμια ιστορία.

Μέσω των 54 άρθρων της, η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού θέτει τα πρότυπα για την ευημερία των παιδιών σε κάθε στάδιο της ανάπτυξής τους. Ισχύει για όλα τα παιδιά κάτω των 18 ετών (ο ορισμός του παιδιού), ανεξαρτήτως φύλου, προέλευσης, θρησκείας, αναπηρίας.

Η Σύμβαση καθοδηγείται από τέσσερις θεμελιώδεις αρχές που ισχύουν για κάθε παιδί:

  • Όχι στις Διακρίσεις (άρθρο 2).
  • Το καλύτερο συμφέρον του παιδιού (άρθρο 3).
  • Επιβίωση, ανάπτυξη και προστασία (άρθρο 6).
  • Ελευθερία γνώμης και συμμετοχή (άρθρο 12).

 

Γινόμαστε ένα για τα παιδιά όλου του κόσμου. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και στηρίζουμε το έργο και τις δράσεις της UNICEF.

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια βίου Μάθησης

 

Ιωάννης Παν. Πλεμμένος

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα