05/04/202414:25

Δήμος Ζαχάρως: Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Αδέσποτων Ζώων στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Δήμο

Στις 4 Απριλίου 2024, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αδέσποτων Ζώων, τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τον Δήμο Ζαχάρως, διοργάνωσαν ενημερωτικές ομιλίες με θέμα “Η ευθύνη μας απέναντι στα αδέσποτα ζώα”. Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκε ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου και Διαχείρισης Ζώων Συντροφιάς Γιάννης Μπάμης. Ο κ. Μπάμπης παρουσίασε τις δράσεις του Δήμου για την αντιμετώπιση των θεμάτων των αδέσποτων ζώων, εστιάζοντας στην πρόληψη, τη στείρωση και την υιοθεσία.

Επίσης ευχαρίστησε τους μαθητές αλλά και τους εκπαιδευτικούς που επιμελήθηκαν τις εκδηλώσεις, ιδιαιτέρως την Διευθύντρια του Λυκείου Ζαχάρως κα Αβραμίδη Αθηνά, και την Εκπαιδευτικό του Λυκείου Φιγαλείας κα Γιαννίκου Ελένη. Κύριος ομιλητής ήταν ο Ηρακλής Ματρώζος, Εκπαιδευτής – Συμπεριφεριολόγος σκύλων και συνεργάτης του Δήμου Ζαχάρως. Ο κ. Ματρώζος, με μια εμπνευσμένη και βιωματική ομιλία, τόνισε τη σημασία της ενσυναίσθησης και της ηθικής μας ευθύνης απέναντι στα ζώα, πλούσια σε ιστορίες και παραδείγματα από την προσωπική του εμπειρία, συγκίνησε και προβλημάτισε τους μαθητές.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους και να λάβουν απαντήσεις στα ερωτήματά τους. Η εκδήλωση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αφήνοντας στους μαθητές ένα σημαντικό μήνυμα: η φροντίδα των αδέσποτων ζώων είναι ευθύνη όλων μας. Σε μήνυμα του ο Δήμαρχος Ζαχάρως Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, τόνισε την επίπονη προσπαθεί που καταβάλλει ο Δήμος Ζαχάρως ώστε να τηρεί πιστά τις νομοθετικές διατάξεις που εξασφαλίζουν την ευζωία και την προστασία των αδέσποτων καθώς ο αριθμός των αδέσποτων είναι σημαντικός και το πρόβλημα επιβαρύνεται διαρκώς λόγω και του φαινομένου της εγκατάλειψης ζώων.

Επίσης τόνισε τον σημαντικό ρόλο της προώθηση της υιοθεσία αδέσποτων, που θα χαρίσουν ζεστασιά και ασφάλεια αλλά θα ανακόψουν το φαινόμενο της εγκατάλειψης. Ένας σημαντικός άξονα παρέμβασης αποτελούν τα σχολεία και η ενημέρωση των μαθητών του Δήμου Ζαχάρως, αλλά και το εξειδικευμένο προσωπικό (εκπαιδευτή και κτηνίατρο) και το μνημόνιο συνεργασίας με τις Φιλοζωικές οργανώσεις της περιοχής, προκειμένου να περισυλλέγονται και εν συνεχεία να πραγματοποιούνται ο ιατρικός έλεγχος και εφόσον απαιτείται, η στείρωση, ο εμβολιασμός, η αποπαρασίτωση και η ηλεκτρονική σήμανση των αδέσποτων ζώων.

Επίσης τόνισε την συνέχιση του Καταφυγίου Ζώων Συντροφιάς καθώς και την προσφορά τροφής και νερού σε συγκεκριμένα σημεία σε όλο το Δήμο. Κλείνοντας τόνισε ότι «η στάση μας στο θέμα αυτό, είναι δείγμα πολιτισμού.»

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα