31/01/202110:29

Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας: Κατέθεσε ένσταση το ΔΣ για τις ανεμογεννήτριες

Ένσταση για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή της Ανδρίτσαινας κατέθεσε στη ΡΑΕ, το Εφορευτικό Συμβούλιο της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας.

Σε αυτή επισημαίνουν τους περιβαλλοντικούς, πολιτιστικούς και ιστορικούς λόγους για τους οποίους πρέπει να διαφυλαχθεί η περιοχή από ένα τέτοιο έργο και να σταματήσει η ΡΑΕ τις διαδικασίες για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.

Στην ένστασή του το Εφορευτικό Συμβούλιο αναφέρει τα εξής:

Ως εκπρόσωποι της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας, και ενδιαφερόμενοι για την προστασία του περιβάλλοντος και τον τουρισμό, ζητούμε την απόρριψη της ανωτέρω Αιτήσεως για τους κατωτέρω λόγους:

Στην ιστορική Ανδρίτσαινα, σε ένα πανέμορφο ορεινό τοπίο, δεσπόζει η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας, μία από τις σημαντικότερες και πλουσιότερες ιστορικές βιβλιοθήκες της Ελλάδας, όπου φυλάσσεται ένας ανεκτίμητος πνευματικός θησαυρός, με σπάνιες εκδόσεις των πρώτων ετών της τυπογραφίας. Επίσης φυλάσσονται τα 23 γύψινα εκμαγεία της Ζωφόρου του Ναού Επικούριου Απόλλωνα (το πρώτο μνημείο από την Ελλάδα που εντάχθηκε στον ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ της Unesco το 1986, έργο του μεγάλου Ικτίνου και σημείο αναφοράς της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής.

Η Βιβλιοθήκη ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ενημερωτικές και πολιτιστικές ανάγκες του κοινού και του τόπου συντελώντας σε μεγάλο βαθμό στην πνευματική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της ορεινής Ολυμπίας. Υποδέχεται ετησίως χιλιάδες Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, απευθυνόμενη προς όλους, καλύπτοντας τις ανάγκες αναγνωστών και ερευνητών σε πολλαπλά πεδία γνώσης, κάτι που την αναδεικνύει σε σημείο αναφοράς πνεύματος και πολιτισμού.

Η μεγάλη επισκεψιμότητα τουριστών για την Βιβλιοθήκη και για τις περιοχές υψίστης αρχαιολογικής και πολιτιστικής σημασίας, όσο και των περαστικών λόγω της κομβικής θέσης που βρίσκεται η Ανδρίτσαινα θα επηρεαστεί αρνητικά από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών και θα έχει σαν αποτέλεσμα την εξαθλίωση της Ανδρίτσαινας και της γύρω περιοχής.

Με την τυχόν αδειοδότηση της τοποθέτησης 72 τεράστιων ανεμογεννητριών με ύψος πυλώνα 100 μέτρων και πτερυγίων των 85 μέτρων μαζί με τα συνοδά έργα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τους δρόμους που θα διανοιχτούν, θεωρούμε πως υποβαθμίζεται το πολιτιστικό μας περιβάλλον, η βιοποικιλότητα της περιοχής μας και κατ΄επέκταση ο τουρισμός.

Συνεπώς, έχουμε έννομο συμφέρον για την απόρριψη της υπ’ αριθμ. ειδικού πρωτοκόλλου με Α/Α Γ-011380/16-12-2020 Αιτήσεως Αδειοδοτήσεως της εταιρείας με την επωνυμία «Αιολική Θεοδώρων Ανώνυμη Βιομηχανική & Ενεργειακή Εταιρεία».

Επειδή η παρούσα Ένστασή μας είναι νόμιμη, βάσιμη και αληθής και πρέπει να γίνει δεκτή.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
και με την επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματός μας

ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ
Να γίνει δεκτή στο σύνολό της η παρούσα Ένστασή μας.

Να απορριφθεί η υπ’ αριθμ. ειδικού πρωτοκόλλου με Α/Α Γ-011380/16-12-2020 Αίτηση Αδειοδοτήσεως της εταιρείας με την επωνυμία «Αιολική Θεοδώρων Ανώνυμη Βιομηχανική & Ενεργειακή Εταιρεία» καταλήγει το κείμενο της ένστασης που υπογράφει ο πρόεδρος Γεώργιος Βλασσόπουλος.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα