25/05/202411:25

Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας: Τα εκπαιδευτικά προγράμματα ολοκληρώθηκαν με επιτυχία

  1. Στο πλαίσιο αξιοποίησης του STEM Εργαστηρίου «Ντίνα Αιλιανού Τσίγκου» της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα μικρά κουταλοπίρουνα».

Το πρόγραμμα παρακολούθησε το Νηπιαγωγείο Ανδρίτσαινας, η Α΄ Τάξη του 9ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας και η ΣΤ΄ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου Βλαχιώτη Λακωνίας. Επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος ήταν η επιστημονική συνεργάτης της Βιβλιοθήκης, η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος κ. Γεωργία Νικολακοπούλου MSc., ενώ τον συντονισμό, την οργάνωση και την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος είχε η Υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Βιβλιοθήκης η Δρ Σταματία Κοτρέτσου. Επίσης, ουσιαστική ήταν η συνδρομή της κ. Ευανθίας Κοντογούρη MEd., Υπεύθυνης των ψηφιακών εργαλείων.

Αξιοποιήθηκε ως εκπαιδευτικό υλικό το Εικονικό Μουσείο Αειφόρου ή Βιώσιμης διατροφής «Τα μικρά κουταλοπίρουνα»: https://www.artsteps.com/view/647c1cbebab49c024ca897e9

Με αφορμή τα εκθέματα του εικονικού μουσείου σχεδιάστηκαν οι δράσεις:

  • «Πράσινο, πορτοκαλί και κόκκινο. Παίζω με τα χρώματα»
  • «Υγιεινό πρωινό»
  • «Γυμνάζομαι σωστά»
  • «Τα τοπικά προϊόντα της περιοχής μου»
  • «Το οικογενειακό τραπέζι»
  • «Παίζουμε και μαθαίνουμε για την αειφόρο διατροφή»
  • «Δεν πετάμε τίποτα»
  • «Ενεργειακά ποτά: Mύθος, ανάγκη ή απόλαυση;»
  1. Στο πλαίσιο καλλιέργειας της φιλαναγνωσίας σε συνεργασία με το Νηπιαγωγείο Ανδρίτσαινας υλοποιήθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μια παρέα από ποντίκια παίζει με την αλφαβήτα», αξιοποιώντας το ομώνυμο βιβλίο της Φαίης Χανή από τις εκδόσεις Βιβλιόφωνο. Με παιγνιώδη τρόπο τα νήπια περιπλανήθηκαν στον μαγικό κόσμο της Αλφαβήτας, έπαιξαν, ζωγράφισαν, έκαναν κολλάζ, άκουσαν παραμύθια και ποιήματα, συμμετείχαν σε παιχνίδια ρόλων και ασκήθηκαν στον αναδυόμενο αλφαβητισμό και τη φωνολογική ενημερότητα.

Ευχαριστούμε θερμά τις επιστημονικές συνεργάτιδες της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας κ. Γεωργία Νικολακοπούλου και κ. Ευανθία Κοντογούρη, τον Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Βλαχιώτη κ. Παναγιώτη Συλλαίο, τον Διευθυντή του 9ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας κ. Εμμανουήλ Χαλδούπη, την Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου Ανδρίτσαινας κ. Αθανασία Τσιόντζιου και τους/τις εκπαιδευτικούς: κ. Ιωάννη Δασκαλάκη από το Δημοτικό Σχολείο Βλαχιώτη, κ. Αγγελική Καφφέ, κ. Κωνσταντίνα Ξηρομερίτη και κ. Μάνθα Νιώρα από το 9ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας για την ουσιαστική συνεργασία και δημιουργία κατάλληλου παιδαγωγικού κλίματος κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος.

Η Υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της ΔΙΒΑ

Δρ Σταματία Κοτρέτσου

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα