Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κυλλήνης: Σύμπλευση με τα Πανεπιστήμια της Καλαβρίας και της Μασσαλίας στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg VI-A Ελλάδα-Ιταλία 2021-2027 με θέμα τον καταδυτικό τουρισμό και τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου στην Κυλλήνη και στο αρχαίο λιμάνι της Γλαρέντζας
Σύμπλευση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κυλλήνης με τα Πανεπιστήμια της Καλαβρίας και της Μασσαλίας στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg VI-A Ελλάδα-Ιταλία 2021-2027 με θέμα τον καταδυτικό τουρισμό και τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου στην Κυλλήνη και στο αρχαίο λιμάνι της Γλαρέντζας.
Ο Δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης ανακοινώνει τη συμμετοχή του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κυλλήνης στο έργο “ BLUE COULTOUR ” στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg VI-A Ελλάδα-Ιταλία 2021-2027.
Το έργο τελεί υπό την ηγεσία του Πανεπιστημίου της Καλαβρίας (University of Calabria (LP) με τη συμμετοχή του Calabria Region και του National Superintendency for Underwater Cultural Heritage με θέμα τον καταδυτικό τουρισμό και τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου στην Κυλλήνη και στο αρχαίο λιμάνι της Γλαρέντζας.
Με συνολικό προϋπολογισμό 1.382.060,00€ και χρονική διάρκεια υλοποίησης τα έτη 2025-2027, το έργο έχει ως σκοπό, την δημιουργία καταδυτικού πάρκου στην περιοχή της Γλαρέντζας στην Κυλλήνη του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης και στηρίχθηκε σε ερευνητικό πρόγραμμα το οποίο εκπονήθηκε από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και του Φινλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών το 2017 από ομάδα αρχαιολόγων που αποτελείτο από την κ. Μπαΐκα Καλλιόπη, τον κ. Ευαγγελιστή Διονύση και τον κ. Καραγιαννάκη Ευστράτιο κατόπιν της υπ΄αριθμ. ΥΠΠΟΑ /ΓΔΑΠΚ/ΕΕΑ/323310/5547 /210145 /11/08/2027 Απόφασης της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο Δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Λέντζας Ιωάννης, δήλωσε: «Το συγκεκριμένο έργο είναι ένα από τα 37 που συνολικά εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Παρακολούθησης του προγράμματος Interreg Ελλάδας- Ιταλίας με στόχο την ανάπτυξη μοντέλων βιώσιμου τουρισμού και την ανάδειξη της άγνωστης στο ευρύ κοινό ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς στο Ιόνιο Πέλαγος. Οι συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει με διεθνείς οργανισμούς και πανεπιστήμια συγκλίνουν στο στόχο που θέτουμε, γιατί μέσω των συνεργασιών αποκτούμε ως Δήμος τεχνογνωσία. Τέλος, θα ήθελα να απονείμω τα εύσημα στην Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Κακαλέτρη Γεωργία, η οποία έκανε όλες τις απαιτούμενες ενεργειες σε συνεργασία με την κ.Μπάικα για την υλοποίηση του σχεδίου και την ένταξή μας στο πρόγραμμα»
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κυλλήνης κ. Χαντζής Κων/νος τόνισε ότι μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ESHYIPS που είχε ως θέμα το υδρογόνο στα καράβια , το Λιμενικό Ταμείο Κυλλήνης θέτει ως απώτερο σκοπό για τα έτη 2025-2027 την καθιέρωση της Κυλλήνης ως λιμάνι ένωσης της Καλαβρίας με τη Δυτική Ελλάδα μέσω της ενίσχυσης του τουρισμού και της δημιουργίας Κέντρων Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού ( ΚΕΕΚ).
Τέλος ευχαρίστησε πρωτίστως για τη συνεργασία την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Κακαλέτρη Γεωργία της οποίας πρόταση αποτέλεσε το εν λόγω πρόγραμμα ,την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Μασσαλίας κ. Μπαϊκα Καλλιόπη, και το ανθρώπινο δυναμικό του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κυλλήνης και του Τμήματος Προγραμματισμού του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης για την επιτυχή υποβολή του προγράμματος.
Εξαιρετικά ικανοποιημένη η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ.Κακαλέτρη Γεωργία δήλωσε: “Μετά από πολύμηνη προσπάθεια εντάχθηκε ο δήμος μας στο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα του καταδυτικού τουρισμού στο αρχαίο λιμάνι της Κυλληνης , σε συνεργασία με τα δυο πανεπιστήμια της Ιταλίας και Γαλλίας. Να ευχαριστήσω την καθηγήτρια Κα Καλλιόπη Μπάικα για την άψογη συνεργασία ,η οποία μας οδήγησε στο επιθυμητό και πρωτοποριακό για τον Δήμο μας αποτέλεσμα, αυτο της ένταξης του Δήμου στο πρόγραμμα. Εύχομαι να έχουμε μια περαιτέρω συνεργασία και σε επόμενα προγράμματα.